www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

U Skoplju usvojeni Deklaracija i Akcioni plan
24. februar 2001.



SKOPLJE, 23. Februar (Tanjug) - Učesnici samita Procesa za saradnju zemalja Jugoistočne Evrope danas su oštro osudili nasilje, terorizam i ekstremizam, kao i sve druge aktivnosti koje ugrožavaju mir, koegzistenciju i otežavaju povratak izbeglica na Kosmet.

To je jedan od ključnih elemenata političke deklaracije, koja je večeras usvojena na završetku samita u Skoplju.

U deklaraciji se posebno osuđuje "etnički motivisano nasilje naoružanih ekstremističkih grupa na jugu Srbije" i upozorava da to delovanje može destabilizovati čitav region. Zbog toga se u dokumentu apeluje na bezuslovno i trenutno odustajanje ekstremista od svih oružanih akcija.

Balkanski lideri su se takođe založili za primenu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i pozdravili plan jugoslovenske i srpske vlade za rešenje krize na jugu Srbije.

U deklaraciji se ističe da je neophodna međunarodna pomoć za ekonomski i socijalni razvoj juga Srbije, jer će to, kako se kaže, biti značajan doprinos stabilnosti u tom regionu.

Učesnici samita "ohrabruju Jugoslaviju" i obe federalne jedinice u naporima da dođu do sporazuma o međusobnim odnosima koji bi bio prihvatljiv za sve - kroz demokratski proces, a izbegavajući jednostrane akcije.

Učesnici samita u Skoplju su u završnom političkom dokumentu snažno podržali izgradnju mira i stabilnosti i svestran razvoj zemalja Jugoistočne Evrope. Oni su se takođe založili za punu saradnju sa evropskim i evroatlantskim strukturama.

U deklaraciji je reafirmisano svih deset osnovnih principa Povelje Procesa, među kojima su najvažniji teritorijalni integritet, jednakost svih, odustajanje od pretnji i upotrebe sile, nepovredivost granica, mirno rešavanje sporova i nemešanje u unutrašnje stvari drugih zemalja.

U Akcionom planu za regionalnu ekonomsku saradnju, koji je takođe večeras usvojen, ističe se pre svega orjentacija zemalja Jugoistočne Evrope za ukljucivanje u evropske i evroatlantske integracije.

U planu se podvlači značaj međusobne ekonomske saradnje zemalja regiona, kao i saradanje sa Paktom za stabilnost Jugoistočne Evrope i drugim sličnim regionalnim inicijativama.

Akcioni plan sadrži osam elemenata: ekonomski i socijalni razvoj i reforme u Jugoistočnoj Evropi, razvoj trgovine, unapređenje stranih direktnih ivesticija, infrastrukturni razvoj, organizovana borba pprotiv kriminala i korupcije, saradnja sa evropskim regionalnim inicijativama i implementacija Akcionog plana.

Gotovo svi učesnici današnjeg samita u Skoplju istakli su da je skup u potpunosti uspeo i da otvara novo poglavlje u regionalnoj saradnji balkanskih zemalja.

Četvrti samit zemalja Procesa protekao je u znaku diskusija o delovanju albanskih terorista na Kosmetu i na jugu Srbije. Bilo je planirano da skup bude gotovo isključivo posvećen ekonomskoj saradnji, ali je eskalacija nasilja albanskih terorista primorala učesnike skupa da se najozbiljnije pozabave tim problemom.

Jugoslovenska delegacija je na skupu u Skoplju dobila punu satisfakciju za napore savezne i republičke vlade, ne samo za okončanje nasilja, već i za sveobuhvatno i trajno rešavanje krize u regionu.


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu