www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Izolacija SRJ omela regionalno povezivanje
24. februar 2001.



BEOGRAD, 23. februar (Tanjug) - Jugoslovenski predsednik Vojislav Koštunica izjavio je danas u Skoplju da su višegodišnja izolacija i odsustvo Jugoslavije iz mnogobrojnih inicijativa za regionalnu saradnju u jugoistočnoj Evropi "sveli većinu tih inicijativa na nivo sanitarnog kordona i omeli brže regionalno povezivanje, pa samim tim i uključivanje čitavog regiona u evropske integracione procese".

Na popodnevnoj senici samita Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi, posvećenoj jačanju regionalne ekonomske saradnje, Koštunica je naglasio želju Jugoslavije da aktivno doprinese da se propušteno vreme brzo nadoknadi i da se prevaziđu barijere razvoju regionalne trgovine i privredne saradnje radi bržeg i sveobuhvatnijeg razvoja jugoistočne Evrope.

"Ubeđen sam da je u tom pogledu od suštinskog značaja podrška međunarodne zajednice, u prvom redu Evropske unije i njenih institucija razvoju regionalne infrastruskture koja bi pospešila promet ljudi i robe i podstakla privredne aktivnosti u čitavom regionu", rekao je Koštunica i dodao da je SRJ, "kao zemlja koja se nalazi na raskrsnici važnih transevropskih tranzitnih koridora, spremna da u najkraćem vremenskom roku izgradi valjan pravni okvir za strana javna i privatna ulaganja i ostvari punu saradnju sa susednim i drugim zemljama u jugoistočnoj Evropi u tim projektima".

Naglasivši da su svi građani Jugoslavije svesni da zemlja ne sme da se oslanja na dobijanje humanitarne pomoći, već mora da stekne ekonomsku samostalnost i samoodrživost, Koštunica je rekao da moramo sprovesti privatizaciju i restrukturaciju privrede, proširiti mogućnosti zapošljavanja i omogućiti ljudima da žive od svog rada.

Govoreći o uzrocima loše privredne situacije u našoj zemlji, Koštunica je pomenuo 56 godina pogrešne ekonomske politike, čvrstu državnu kontrolu u poslednjoj deceniji, sankcije koje su razorno delovale na privredu i nezamislivu stopu inflacije. "A onda je, na kraju, povrh svega, došlo i bombardovanje", rekao je on.

"Prema preliminarnim i prilično konzervativnim podacima ukupna šteta naneta našoj zemlji procenjuje se na oko 30 milijardi dolara. Jasno je, dakle, da ne počinjemo od nule već krećemo iz minusnog salda. Zato nam je izuzetno važno da što pre oživimo privredne tokove, oživimo proizvodnju, krenemo u otvaranje novih radnih mesta i ponovno osvajanje drugih tržišta, nekih novih i nekih od onih koje smo zbog sankcija izgubili" naglasio je jugoslovenski predsednik.

Koštunica je takođe rekao da je potrebno uložiti zajedničke napore na otklanjanju postojećih prepreka bržem protoku robe, povezati važne infrastrukturne sisteme poput energetike, telekomunikacija i saobraćajne mreže, kako bi se pospešio regionalni razvoj i staviti ekonomski potencijal značajnih prirodnih resursa, poput Dunava, u službu razvoja kroz svestranu saradnju zemalja regiona i zajedničke inicijative prema Evropskoj iniji i razvijenim zemljama Zapadne Evrope.

"Sasvim je izvesno da je ubrzani privredni i društveni razvoj regiona krupan činilac rešavanja socijalnih i ekonomskih problema koje donosi nerazvijenost. Ti problemi predstavljaju izvor političkog ekstremizma i svekovrsnog kriminala protiv kojih se moramo zajednički boriti, jer oni ugrožavaju mogućnost da u što skorije vreme postanemo deo evropskih integracionih procesa", rekao je Koštunica u govoru na ekonomskom delu samita jugoistočne Evrope u Skoplju.


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu