www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

London: Na Kosmetu nema pravde, samo osvete
13. februar 2001.



London, 13. februara (Tanjug) - Administracija Ujedinjenih nacija (UNMIK) na Kosovu i Metohiji nije uspela da obezbedi pravedno sudstvo i u toj pokrajini nema pravde nego su suđenja pretvorena u etničke osvete, objavljeno je danas u Londonu na osnovu analize Komiteta za ljudska prava britanske Advokatske komore.

Delegacija tog komiteta je boravila na Kosmetu i, kako u "Tajmsu" upozoravaju njeni članovi, Aleksander Dima i Rodžer Torn, ustanovila da pravosuđe koje je oformio UNMIK ne samo da nema neutralnih sudija nego ni onih koji su obučeni za taj posao.

Velike su, upozoravaju oni, i sumnje prema novonaimenovanim sudijama, koji su takođe opterećeni svijim etničkim poreklom.

Britanska Advokatska komora (Bar) je još pre godinu dana upozorila na tragičnu situaciju u pravosuđu na Kosmetu, ali do sada ništa nije učinjeno da bi se stvari promenile.

Britanski ministar inostranih poslova Robin Kuk je, podseća se, tada obećao da će Britanija sa svojim sudijama pomoći Kosmetu. Vladi se javilo 200 advokata i sudija spremnih da odu na Kosmet i pomognu, ali, upozorava se, do dan-danas niko nije otišao.

Na tragično stanje je upozorila i Evropska organizacija za bezbednost i saradnju (OEBS) u svom izveštaju od 18. oktobra prošle godine, a slično je uradio i Amnesti internešenel. Ali, ističu britanski advokati, međunarodna zajednica nije ništa preduzela.

Britanski advokati primećuju da se tragično stanje najčešće pravda onim što je bilo u prošlosti. Ali, ističu oni, "mi živimo u sadašnjem vremenu" i zato se mora promeniti sadašnje stanje i tu je odgovornost onih koji sada odlučuju.

Sugerišući odgovornost bivšeg šefa UNMIK-a Bernara Kušnera, oni ukazuju da je dolazak novog "administratora" Hansa Hekerupa "nova nada" da bi se nešto moglo promeniti.


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu