www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Bronza za Jugoslaviju
05. februar 2001.



Pariz, FRANCUSKA, 4. februara (Tanjug) - Jugoslavija je osvojila bronzanu medalju na 17. prvenstvu sveta za rukometaše, pošto je danas u Parizu pobedila Egipat sa 27:17 (11:8).

Podsetimo, "plavi" su medalju istog sjaja osvojili i na prošlom prvenstvu sveta u Egiptu.

Pred oko 15.000 gledalaca u dvorani "Bersi" sudili su Nemci Leme i Ulrih.

JUGOSLAVIJA: Đorđić, Đurković, Kokir 1, Jovanović 6 (2), Matić 4, Maksić, Lapčević, Golić, Milosavljević 4, Lisičić 3, Škrbić 9, Šterbik.

EGIPAT: Ibrahim, A.Avad 4 (4), Said Husein, Saber Husein, Nabil 1, Ahmed, Hegazi 4, Ragab 2, H.Avad 2, Zaki 2, El Atar 2, El Nakib.

Sedmerci: Jugoslavija 3 (2), Egipat 4 (4).

Isključenja: Jugoslavija 6, Egipat 4 minuta.

Jugoslovenski rukometaši su postigli veliki uspeh osvajanjem bronzane medalje zasluženom i neočekivano visokom pobedom nad Egipćanima. "Plavi" su se brže oporavili od rivala posle jučerašnjih polufinalnih mečeva, smogavši snage da velikom borbenošću ipak dođu do trofeja.

Pobednik je odlučen sredinom drugog poluvremena, kada je Dragan Škrbić doneo "plavima" vođstvo od četiri gola razlike (17:13). Od tada naša ekipa je zaigrala mnogo sigurnije i efikasnije, pa je četiri minuta pre kraja imala nedostižnu prednost od devet golova (25:16), koju je rutinski sačuvala.

U nezanimljivoj utakmici, bez žara i uzbuđenja, naš tim se bolje snašao, iako je igrao s oscilacijama. Međutim, ono što je pružio bilo je dovoljno da se savlada neugodan rival, koji očigledno nije imao dovoljno snage da se ozbiljnije suprotstavi.

Gotovo prijateljski susret okončan je velikim slavljem naših igrača, koji su pola minuta pre završetka već počeli da otpozdravljaju brojnim navijačima. Kada je označen kraj, svi jugoslovenski reprezentativci su se uhvatili u kolo i s članovima stručnog štaba na terenu burno proslavili osvajanje medalje.

Savezni selektor Branislav Pokrajac izjavio je da posle današnje uverljive pobede nad Egiptom "može još više da žali što Jugoslavija nije igrala u finalu":

"Naše neučestvovanje u finalu je nezasluženo. Pokazali smo da imamo kvalitet, ali smo sticajem raznih okolnosti juče poraženi od Šveđana. Danas smo ipak smogli snage da s puno želje i motiva dođemo do medalje", rekao je on.

Pokrajac je dodao da je za njega glavni kriterijum kako je "plave" rukometaše prihvatila publika u pariskoj dvorani "Bersi":

"To je auditorijum koji je video mnogo dobrih mečeva, zna da ceni rukomet, a bio je naklonjen našoj reprezentaciji. Zadovoljan sam onim što smo postigli, iako smo mogli više", zaključio je Pokrajac.

Selektor Egipćana, juoslovenski stručnjak Zoran Živković, čestitao je "plavima" na uspehu, uz ocenu da njegova ekipa nije imala dovoljno snage da se, posle jučerašnjeg polufinala, spremi za tako jakog rivala kao što je Jugoslavija:

"Nekako smo parirali u prvom poluvremenu, ali se u nastavku osetio veliki umor kod mojih igrača, tako da, praktično, oni u tom periodu nisu ni igrali. Ipak, postigli smo veliki uspeh i ja čestitam reprezentativcima Egipta. Mislim da od ovoga što smo uradili nismo mogli više", kazao je Živković.

Egipatski selektor je istakao da su njegovi izabranici osvajanjem četvrtog mesta ostvarili istorijski uspeh, jer su prva afrička ekipa koja je na prvenstvu sveta u kolektivnim sportovima stigla do polufinala:

"Čestitam Jugoslovenima na medalji i želim im još mnogo uspeha", istakao je Živković.


Dragan Škrbić

Kapiten "plavih" Dragan Škrbić ocenio je da utakmicu za 3. mesto, kao što su odigrali Jugoslavija i Egipat, dobija onaj tim koji se brže oporavi od poraza u polufinalu:

"Danas smo dali sve od sebe, jer, ipak, medalja je medalja. Imamo dobru i kvalitetnu ekipu, na koju će ubuduće svako morati da svrstava među kandidate za najviši plasman. Da smo jaki, ilustruje podatak da se kući vraćamo nezadovoljni, iako imamo medalju", rekao je Škrbić.

Golman Zoran Đorđić je najavio da se oprašta od reprezentativnog dresa, ali da je u celini ipak zadovoljan:

"Opraštam se s bronzom i to je ipak lepo. Bili smo iscrpljeni posle jučerašnjeg poraza, ali smo smogli snage da dođemo do trofeja. Ova generacija naših rukometaša će, ubeđen sam, već na sledećem velikom takmičenju sigurno igrati u finalu", rekao je on.

*****

Svi rezultati reprezentacije Jugoslavije na Svetskom pvenstvu

JUGOSLAVIJA - Brazil 31:23 (15:12)
JUGOSLAVIJA - Alžir 23:20 (14:7).
JUGOSLAVIJA - Argentina 32:10 (15:2).
JUGOSLAVIJA - Francuska 20:22 (8:13).
JUGOSLAVIJA - Kuvajt 40:14 (21:6)
JUGOSLAVIJA - Island 31:27 (15:10)
JUGOSLAVIJA - Španija 26:24 (13:10)
JUGOSLAVIJA - Švedska 24:25 (9:14)
JUGOSLAVIJA - Egipat 27:17 (11:8)

*****

Francuska - Švedska 28:25

Pariz, FRANCUSKA, 4. februar (Tanjug) - U finalu 17. prvenstva sveta za rukometaše večeras je u Parizu reprezentacija Francuske pobedila Švedsku tek posle dva produžetka sa 28:25 (25:25, 22:22, 11:10).

Konačan plasman

  1. Francuska
  2. Švedska
  3. JUGOSLAVIJA
  4. EgIpat
  5. Španija
  6. Rusija
  7. Ukrajina
  8. Nemačka
  9. Hrvatska
  10. Tunis
  11. Island
  12. Južna Koreja
  13. Alzir
  14. Norveška
  15. Argentina
  16. Portugalija
  17. Slovenija
  18. Češka
  19. Brazil
  20. Grenland
  21. Saudijska Arabija
  22. Maroko
  23. Kuvajt
  24. SAD

*****

Milosavljević u "ol stars"-timu

Pariz, FRANCUSKA, 4. februara (Tanjug-AFP) - Žikica Milosavljević, desno krilo jugoslovenske reprezentacije, izabran je u "ol stars"-selekciju 17. prvenstva sveta u rukometu za muške ekipe, koje se večeras završilo u Parizu:

Golman: David Barufet (Španija)
Levo krilo: Eduard Kokšakov (Rusija)
Desno krilo: Žikica Milosavljević (Jugoslavija)
Polucentar: Husein Zaki (Egipat)
Levi bek: Stefan Lovgren (Švedska)
Desni bek: K.S. Jun (J.Koreja) i
Pivot: Bertran Žil (Francuska).

*****

Drugi o nama

Bronzana medalja za čudesnu igru Jugoslovena

Pariz, FRANCUSKA, 4. februra (Tanjug) - "Sa njima je rukomet tajna, koja se graniči s umetnošću," ocenjuju francuski komentatori osvajanje bronzane medalje jugoslovenske rukometne reprezentacija u pariskoj dvorani sportova Bersi u utakmici za treće mesto protiv ekipe Egipta (27:17).

Izabranici selektora "plavih" Branislava Pokrajca, čija igra zavisi najčešće od "trenutnog raspoloženja" i koja "često predstavlja ilustraciju "in vivo" lepote pokreta", nadjačava protivnike tako da se čini da su "Jugosloveni svuda, a njihova igra se razmahne na sve strane", ocenjuju pariski sportski komentatori:

"Jugosloveni ni sami ne znaju šta sve iz sebe mogu izvući", piše komentator pariskog "Monda" (Le Monde), citirajući reči Nedeljka Jovanovića, koji ovog vikenda ističe da se naša ekipa "nikog ne boji koliko možda sebe same".

Uoči večerašnjeg finiša 17. prvenstva sveta, pariski dnevnik "Mond" je subotnjem broju, pod naslovom "Jugosloveni fantastični i savesni umetnici igre", podvukao da jugoslovenski rukometaši "znaju biti izuzetno jaki, ali i da znaju iznenada da popuste, ne znajući često ni sami razlog tog popuštanja".

Komentator "Monda" Benedikt Matje ističe, naime, da jugoslovenski igrači "znaju da pokažu samo njima svojstven vazdušni rukomet", kada nisu prizemljeni egzistencijalnim trzavicama.

Ocenjujući da je četvrtfinale u rukometu za Jugoslovene bio revanš za Olimpijske igre u Sidneju 2.000. godine, "Mond" ističe da od olimpijskog poraza jugoslovensku nacionalnu selekciju vodi Branislav Pokrajac, "suv i ćutljiv trener", koji danas nastoji da "nametne najstrože metode svojim igračima".

U utakmici sa Španijom, u četvrtfinalu, Pokrajac je, piše "Mond", očekivao podvig za koji njegova ekipa, međutim, nije bila spremna u utakmici s Francuskom.

Pariski dnevnik izuzetno ceni "hipervoltažu" kojom je gol Jugoslovena branio Zoran Đorđić.

Juče, u polufinalu, Šveđani (koji su Jugoslovene pobedili sa 25:24) su sačekali tri poslednje sekunde za 11. gol Stefana Lovgrena, koji ih je "spasao neizvesnih produžetaka", piše danas pariski "Liberasion".

"Liberasion" podseća i da je trener egipatskih "Faraona" Jugosloven Zoran Živković, koji je snažnu i uvežbanu egipatsku reprezentaciju privoleo "čudesnoj igri kakvu mogu da pruže samo Jugosloveni".

*****

Za istoriju

Svetsko prvenstvo u rukometu pamtiće se i po tome što su se sva tri golmana jugoslovenske reprezentacije upisala u listu strelaca.

Najpre je Zoran Đorđić pogodio mrežu Alžiraca iz igre, da bi njegove mlađe kolege Arpad Šterbik i Nenad Puljezević to ponovile u susretu sa Kuvajtom, ali iz sedmeraca.

Šterbik je dva puta bio precizan sa penala, jednom je to pošlo za rukom i Puljezeviću

*****

Sve medalje "plavih" na velikim takmičenjima

Svetska prvenstva

1970. - Pariz (Francuska) - bronzana medalja
1974. - Berlin (SR Nemačka) - bronzana
1982. - Dortmund (SR Nemačka) - srebrna
1986. - Cirih (Švajcarska) - zlatna
1999. - Kairo (Egipat) - bronzana
2001. - Pariz (Francuska) - bronzana

Olimpijske igre

1972. - Minhen (SR Nemačka) - zlatna
1984. - Los Anđeles (SAD) - zlatna
1988. - Seul (Južna Koreja) - bronzana

Evropska prvenstva

1996. - Sevilja - bronzana medalja


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu