www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

OEBS:Nema dokaza o spaljivanju tela Albanaca u Trepči
27. januar 2001.



PRIŠTINA, 26. januara (Tanjug-AP) - Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) saopštila je danas da rezultati istrage obavljene prošle godine pokazuju da ne postoje dokazi koji bi ukazali na tačnost izveštaja da su snage lojalne bivšem jugoslovenskom predsedniku Slobodanu Miloševiću, pre povlačenja sa Kosmeta, spalili u visokim pećima rudnika olova Trepča na stotine tela Albanaca.

Saopštenje OEBS-a usledilo je kao reakcija na jučerašnju emisiju američke državne Nacionalne Radio stanice (National Public Radio), preuzete od "Amerikan redio vorksa" (American Radio Njorks), dokumentarnog odeljenja državnog radija Minesote, u kojoj je objavljen razgovoro sa ljudima koji tvrde da su učestvovali u tajnoj operaciji kako bi prikrili zločine na osnovu kojih bi se mogle podignuti optužbe za ratne zločine.

Prema izjavama tih ljudi, kojima se navodi samo ime a ne i prezime, oko 1.500 tela Albanaca je spaljeno u Trepči.

"Naši ljudi imaju izveštaj o tome, ali oni nisu pronašli ni jedan dokaz koji bi to potvrdio", rekla je portparol OEBS-a Kler Trevena.

"Što se nas tiče, tamo nije bilo masovnog ubijanja", istakla je ona.

Portparol OEBS-a je navela da ni tim francuskih forenzičara, koji je imao "najsavremeniju opremu" i koji je bio pozvan da ispita da li u Trepči postoje bilo kakvi ostaci tela, "tamo nije pronašao ništa".

Tokom te strage, sprovedene u drugoj polovini 1999., visoki zvaničnici francuske policije na Kosovu su saopštili da su peći u Trepči ugašene još krajem marta 1999. godine (nešto posle početka NATO bombardovanja SRJ) i da se nisu koristile posle povlačenja jugoslovenskih snaga bezbednosti iz pokrajine juna te godine.

Rezultati ispitivanja pepela na licu mesta takođe nisu mogli da potvrde tvrdnje o spaljivanju tela, navode oni.

I zamenik tužioca Haškog tribunala Grejem Bluit (Graham Blenjitt) je izjavio da istraživanja Tribunala u Trepči takođe "nisu mogla da potvrde" da su tamo spaljivana tela, ali je ukazao da se tradicionalnim metodama ispitivanja izuzetno teško može doći do konačnih zaključaka.


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu