www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Promena britanske politike budi još veće sumnje
11. januar 2001.



London, 10. januara (Tanjug) - Iznenadna promena politike britanske vlade prema posledicama bombi sa osiromašenim uranijumom budi još veće sumnje jer, ocenjuje se danas u Londonu, sugeriše da je u zvaničnim krugovima zavladala panika.

Pomoćnik britanskog ministra odbrane Džon Spelar je juče posle podne u Parlamentu saopštio da će biti dozvoljen zdravstveni pregled svih vojnika koji su bili u Bosni i Hercegovini (BiH) i na Kosovu i Metohiji, i to na dobrovoljnoj osnovi.

Ali, ističu komentatori, samo nekoliko sati pre toga Ministarstva odbrane je zvanično tvrdilo da pregleda neće biti jer nema podataka o štetnosti od bombi sa osiromašenim uranijumom.

Vladi blizak "Gardijan" je juče tvrdio da se saopštenje o tome priprema tek za četvrtak i javnosti će ga preneti ministar odbrane Džef Hun.

Taj list danas saznaje da je jučerašnje saopštenje, dok je Hun bio na putu u Švedskoj, izdato pod direktnim pritiskom kabineta premijera Tonija Blera.

Opozicioni konzervativci tvrde da je sada najvažnije pitanje zašto je došlo do tako iznenadne promene jer u međuvremenu nije prikazana nikakva nova dokumentacija.

Ta panika, kažu konzervativci, budi sumnje u stvarne namere britanske vlade.

Na indirektan način je, po konzervativcima, vlada priznala da postoji opasnost od osiromašenog uranijuma i to na osnovu iste "dokumentacije" kojom je tvrdila da nema opasnosti.

Sumnje i još veća zabrinutost su primetni i u među vodećim stručnjacima i ratnim veteranima.

Udruženje vetarana Zalivskog rata, koje predvodi kampanju protiv osiromašenog uranijuma, saopštilo je da vlada ponovo pokušava da manipuliše jer su iz zdravstvenih pregleda isključeni vojnici iz rata sa Irakom i dobrovoljni pregledi su samo za one koji su bili na Balkanu.

Uz to, tvrdi udruženje, nije uopšte jasno da li će svi vojnici koji to žele biti pregledani ili samo oni za koje lekari Ministarstva odbrane smatraju da treba da imaju zdravstveni test.

Jedan od vodećih britanskih stručnjaka, profesor Univerziteta u Sanderlendu Malkolm Huper je izjavio da ima mnogo sumnji prema vladinom saopštenju i ocenio ga kao "ciničnu izdaju" vojnika i "zlobnu nepravdu".

Profesor Huper ističe da se u saopštenju govori samo o radioaktivnom zračenju a ne trovanju organizma česticama osiromašenog uranijuma, što je glavni problem sa tim materijalom.

Nema ni, podseća on, ideja o dugoročnim posledicama i čitavom nizu podmuklih bolesti.

Obećani pregledi vojnika su, precizirao je profesor Huper, "Miki Maus nauka".

Komentatori ukazuju i na dodatni cinizam vlade jer je Britanija u isto vreme, kada je u Londonu objavljeno saopštenje o pregledima, preko ambasadora u NATO-u, zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama, blokirala inicijativu Italije da se privremeno zabrani upotreba oružja sa osiromašenim uranijomom.

Predloženo je da zabrana traje najmanje do zvanične naučne analize koja se očekuje u martu ove godine.

Britanska štampa ocenjuje da je priča o osiromašenom uranijumu, poznata kao "balkanski sindrom", još uvek na samom početku i da bi prava i neprijatna iznenađenja tek mogla da dođu.

Londonski "Fajnenšel tajms" u uredničkom komentaru upozorava da bi prikrivanje stvarnih činjenica moglo dovesti do ozbiljnih problema i ugroziti jedinstvo NATO-a.

Mirovne misije na Balkanu su, tvrdi list, dovedene u pitanje jer može se desiti da vojnici neće hteti da odlaze u BiH i na Kosmet.

List istovremeno upozorava da međunarodna zajednica ima obavezu i prema lokalnom stanovništvu u BiH i na Kosmetu i da mora da preduzme ekološke akcije čišćenja zagađenih područja.

Britanski hroničari ocenjuju da je očigledno da se iza "balkanskog sindroma" kriju daleko ozbiljniji problemi koji su stvarni uzroci očigledne panike u NATO vladama.

U tom svetlu se sumnja da su iznenadne promene politike i nejasna priznanja britanske vlade samo pokušaj da se preuzme kontrola nad javnošću i medijima a ne namera da se uistinu utvrde činjenice.


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu