www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

"Balkanski sindrom" preti jedinstvu NATO-a
08. januar 2001.



London, 6. januara (Tanjug) - Nesporazumi oko "balkanskog sindroma", kako se već nazivaju posledice od bombi sa osiromašenim uranijumom, prete da ozbiljno ugroze jedinstvo NATO saveza, upozoreno je danas u Londonu.

NATO intenzivno, kako saznaje londonski "Tajms", pokušava da očuva unutrašnje, bar političko jedinstvo, ali, ističe se, narastajuća panika sve više preti.

Prve ozbiljnije posledice tih unutrašnjih sukoba bi, procenjuje se, mogle biti u takozvanim mirovnim misijama NATO-a i načinu njihovog dosadašnjeg funkcionisanja.

Trenutna panika, ocenjuje list na osnovu američkih procena,uskoro bi mogla da preraste u pravu javnu histeriju, jer se broj obolelih i umrlih vojnika koji su bili u Bosni i Hercegovini i na Kosovu i Metohiji više ne može sakriti.

U britanskim diplomatskim krugovima se ukazuje da se ne mogu ignorisati ni zemlje koje traže temeljnu istragu, kojoj se najupornije protive SAD, čije su bombe i nosile osiromašeni uranijum.

Britanija trenutno najupornije podržava Ameriku ali, ocenjuje se, zvanični London je pod sve većim pritiskom i Vašington bi uskoro mogao ostati usamljen.

Takav odnos snaga bi, ocenjuje se, mogao produbiti američke nesporazume sa evropskim saveznicima, nastale tokom NATO agresije na Jugoslavije i kasnije proširene zbog planova o formiranju oružanih snaga Evropske unije.

Američka pozicija je, primećuje se, sada znatno teža jer se evropske kritike ne mogu više svesti na javnu frazu o "francuskom antiamerikanizmu". Optužbe zbog korišćenja bombi sa osiromašenim uranijumom imaju podršku velike grupe zemalja, posebno Italije, koja "nije antiamerički nastrojena".

Nesporazumi oko upotrebe osiromašenog uranijuma traju među zapadnim saveznicima punih deset godina, još od Zalivskog rata, a u ovoj najnovijoj epizodi te priče najciničnije je to što niko ne spominje civilno stanovništvo, nedužne građane koji još uvek žive na ozračenim mestima u Bosni i Hercegovini i na Kosovu i Metohiji.

Poseban cinizam je prema Albancima na Kosmetu, zbog čije zaštite je NATO zvanično i bombardovao Jugoslaviju.


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu