www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

"Rosijskaja gazeta": Preti najozbiljnija kriza u istoriji zapadne vojne alijanse
08. januar 2001.



Moskva, 6. januara (Tanjug) - Vojnici iz zemalja članica NATO sada sa strahom gledaju na vlastite granate, piše danas "Rosijskaja gazeta", komentarišući kobne posledice NATO agresije na Jugoslaviju.

Zapadnoevropski partneri SAD, u okviru NATO, uznemirili su se tek kada su njihovi vojnici direktno osetili posledice primene osiromašenog urana, ocenjuje "Rosijskaja gazeta".

List podseća da je pogubno dejstvo uranijumske municije na zdravlje ljudi bilo uočeno još za vreme rata u Zalivu.

Dnevnik "Trud" navodi da smrt šest italijanskih vojnika iz sastava mirotvornih snaga na Kosmetu i u Bosni preti da izazove najozbiljniju krizu u istoriji zapadne vojne alijanse.

List ističe da rukovodioci ministarstava odbrane Belgije, Nemačke i Francuske sa velikim naporom skrivaju paniku koja vlada među vojnicima iz tih zemalja, koji sada borave u Bosni i na Kosmetu.

Ruska državna agencija Itar-Taš je, u protekla dva dana, opširno izveštavala o svim važnijim detaljima afere povodom takozvanog "balkanskog sindroma".

Itar-Taš ocenjuje da će stav američkog Pentagona, koji je pokušao da demantuje dokaze o tragičnim posledicama po ljudsko zdravlje primene minucije sa osiromašenim uranijumom verovatno još više podstaći razvoj te afere.


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu