www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Francusko javno mnjenje traži da NATO položi račune
08. januar 2001.



Pariz, 7. januara - Francusko javno mnjenje, za razliku od vojnih vlasti te zemlje, sve je glasnije u zahtevu da NATO "položi račune" pred svetom povodom otkrića slučajeva leukemije među vojnicima koji su bili u misijama u prethodnoj Jugoslaviji.

Partija Zelenih zatražila je "ozbiljan pristup rizicima upotrebe oružja sa osiromašenim uranijumom" i ističe da se izvesni oblici leukemije mogu smatrati profesionalnom bolešću, što se može odnositi i na vojnike koji su učestvovali u misijama na Balkanu.

Povodom sutrašnjeg sastanka NATO u Briselu na kome će se razgovarati o "balkanskom sindromu", poslanik Socijalističke partije (PS) Mišel Rivasi smatra da "vojska nije najbolje mesto za razgovor o toksičnosti osiromašenog uranijuma".

Liga revolucionarnih komunista (LRC) ocenila je da je zaprepašćujuće da zapadni lideri ne postavljaju pitanje efekta "balkanskog sindroma" na civilno stanovništvo. "Chutnja o bombardovanom stanovništvu dosta govori o humanitarnom poretku koji je toliko puta pominjan za vreme vojnih akcija na Kosovu", ističu lideri LCR Alen Krivin i Rozlin Vašeta (Vaćetta). Oni zatevaju potpunu transparentnost Francuske o njenoj umešanosti u korišćenje oružja koje i dalje nastavlja da seje smrt.

Nezavisna istraživačka komisija za informacije o radioaktivnosti CRIIRAD pozvala je na nacionalnu debatu tvrdeći da je osiromašeni uranijum "radioaktivan i kancerogen" i da udisanje sitnih čestica osiromašenog uranijuma prilikom bombardovanja može izazvati leukemiju. Ta komisija smatra da zabranu radioaktivnog oružja koje izaziva sanitarne, ekološke i etničke probleme treba tražiti na međunarodnom planu, a ne samo u Francuskoj.

Ministarstvo odbrane Francuske je nedavno saopštilo da dosadašnja medicinska istraživanja ne omogućavaju da se utvrdi da su slučajevi dijagnostifikovane leukemije kod četiri francuska vojnika koja su učestvovala u operacijama na Balkanu posledica izlaganja osiromašenom uranijumu.

Međutim, francuski analitičari ocenjuju da zvanični Pariz "ipak ne priznaje u celosti ovaj problem" i ističu da francuski ministar odbrane Alen Rišar, i pored toga što je lično otkrio postojanje slučajeva leukemije među francuskim vojnicima i zatražio od američkih partnera "da budu otvoreni o tom pitanju", ipak nije odlučio da pozove na pregled 40.000 vojnika koliko ih je od 1995. godine boravilo na Balkanu.

Oni primećuju i da je Rišarova podrška Italiji i Belgiji usledila pošto je italijanski premijer Đulijano Amato odlučno pozvao NATO "da kaže istinu", jer posle šest umrlih vojnika od leukemije, italijanska javnost zahteva "polaganje računa".

Pariski "Figaro" primećuje da je Francuska, uz Veliku Britaniju i SAD, u grupi zemalja koje proizvode municiju sa osiromašenim uranijumom i koje su bile ključni akteri u ratu u Zalivu, pa žele da negiraju efekat tog naoružanja po ljudsko zdravlje.

Sa druge strane su, kako navodi "Figaro", zemlje koje su pozvale svoje vojnike na preglede i koje izražavaju ljutnju što ih SAD nisu upozorile na rizike, poput Belgije, Italije i Španije, koje nisu proizvođači oružja sa osiromašenim uranijumom.

U Francuskoj je ustanovljena informativna parlamentarna komisija zadužena za ispitivnje "Zalivskog sindroma", kada je oružje sa osiromašenim uranijumom prvi put upotrebljen u ratu protiv Iraka, čime je Francuska, navode ovdašnja sredstva informisanja, želela da se ta afera tu i okonča, ali je sada pokrenut postupak da se formira anketna komisija, kao i jedinice koje će pratiti i Zalivski i Balkanski sindrom u Ministarstvu zdravlja.


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu