www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Britansko Ministarstvo odbrane i dalje ne priznaje da postoji problem
08. januar 2001.



London, 6. januara (Tanjug) - U Velikoj Britaniji je sve veći pritisak na Ministarstvo odbrane da dozvoli zdravstveni pregled svih vojnika koji su bili u Bosni i Hercegovini i na Kosovu i Metohiji kako bi se utvrdile stvarne posledice američkih bombi sa osiromašenim uranijomom, piše danas londonska štampa.

Ministarstvo odbrane i dalje odbija zdravstveni pregled, ali je zvanično priznalo da se u Londonu već deset godina zna da osiromašeni uranijum ugrožava zdravlje.

Londonski "Dejli telegraf" je pronašao dokument o tajnim instrukcijama koje je Nemačka dala svojim vojnicima na Kosovu i Metohiji kojima ih upozorava da izbegavaju mesta gde su pale bombe sa osiromašenim uranijomom. Vojnicima je, uz to, data stroga procedura ponašanja u tim područjima.

List otkriva da su slične instrukcije dobili i britanski vojnici ne samo na Kosmetu nego i u Bosni i Hercegovini.

Među britanskim vojnicima je, ističe "Tajms", zavladala panika i veliki broj njih traži pomoć. Pošto Ministarstvo odbrane i dalje ne priznaje da postoji problem, vojnici se javljaju Udruženju vetarana Zalivskog rata, koje je već organizovalo posebnu službu za one koji su bili u Bosni i na Kosmetu.

Jedan od vodećih britanskih stručnjaka za osiromašeni uranijum, profesor Univerziteta u Sanderlendu Malkolm Huper je izjavio "Tajmsu" da je odbijanje Ministarstva odbrane da obavi test vojnika "kriminalni čin nebrige koji je potpuno neprihvatljiv".

Britansko ministarstvo svoje odbijanje pravda da među vojnicima Kraljevstva nema oboljenja od leukemije, ali stručnjaci upozoravaju da osiromašeni uranijum izaziva čitavu lepezu drugih bolesti i leukemija nije osnovni indikator.

Uprkos nastojanjima britanske vlade da ignoriše probleme zbog upotrebe bombi sa osiromašenim uranijumom, Veliku Britaniju počinje da zahvata "uranijumska panika", ocenjuje se danas u Londonu. Panika je utoliko veća jer je otkriveno da su britanske oružane snage koristile municiju sa osiromašenim uranijumom i u samoj Britaniji.

Britanija je, ističu komentatori, potpuno usamljena u Evropi u ignorisanju tih problema, ali, tvrdi se, otkriće da su takvi projektili korišćeni i u samom Kraljevstvu je promenilo situaciju.

Ministarstvo odbrane doduše tvrdi da u Britaniji nema posledica od tih projektila korišćenih na vežbama, ali je primetna promena generalnog stava prema osiromašenom uranijumu koji se sada temelji da su "rizici minimalni", a do juče je govoreno da ih uopšte nema.


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu