www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Vodic kroz Kosovo i Metohiju

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

MKCK šalje medicinsku pomoć albanskim teroristiima u Dobrosin
28. decembar 2000.



Priština, 27. decembra (Tanjug-AFP) - Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK) se sprema da pošalje jednog lekara i medicinsku pomoć u kopnenu zonu bezbednosti na jugu Srbije gde su se utvrdili albanski separatisti, izjavio je danas Frans presu predstavnik MKCK u Prištini Alen Koli (Alain Kolly).

MKCK će već sutra poslati pokretnu kliniku i kamion medicinske pomoći u Dobrosin, selo u kopnenoj zoni bezbednosti na jugu Srbije koje drže albanski teroristi takozvane Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca (OVPMB).

"Misija medicinskog centra će biti da proveri potrebe civilnog stanovništva", rekao je Koli, objašnjavajući da od sukoba u novembru između separatista i srpske policije, albanski civili koji žive u, kako ih je nazvao, "pobunjeničkim enklavama", imaju teškoća da se kreću do Kosmeta, gde su se do skoro lečili, ili do drugih krajeva Srbije.

Koli je rekao da su pokušaji Kfora da zatvore administrativnu granicu između Kosmeta i ostatka Srbije s ciljem da se spreči svako snabdevanje separatista, učinili život civila u kopnenoj zoni bezbednosti "još težim".

Terorisi takozvane OVPMB su u svojoj bazi u Dobrosinu izgleda osnovali vlastitu bolnicu koju će, kako je najavio Koli, MKCK pregledati i proceniti njene potrebe.

Upitan da li će Međunarodni Crveni krst zbrinuti ranjene, Koli je odgovorio "da, u skladu sa međunarodnim pravom, svako ima pravo na lečenje".

Vlasti u Beogradu su zatražile od Ujedinjenih nacija da učine sve kako bi se albanski teroristi povukli iz kopnene zone bezbednosti na jugu Srbije, odakle gotovo svakodnevno provociraju srpsku policiju koja jedina ima prava da se u njoj nalazi.


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu