www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Vodic kroz Kosovo i Metohiju

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Članice NATO zabrinute za zdravlje svojih vojnika na Balkanu
27. decembar 2000.



Madrid, 26. decembra (Tanjug - AP) - Ministarstva odbrane više evropskih zemalja, članica NATO, počela su sa ispitivanjem da li su njihovi vojnici bili izloženi opasnom nivou radijacije usled korišćenja municije sa osiromašenim uranijumom tokom prošlogodišnjeg bombardovanja Jugoslavije.

Špansko ministarstvo odbrane je potvrdilo da će podvrgnuti zdravstvenom pregledu svih 32.000 vojnika koji su bili stacionirani na Balkanskom poluostrvu od 1992. godine. Prema rečima neimenovanog portparola tog ministarstva, rezultati pregleda prve grupe od 5.000 vojnika, urađeni poslednjih meseci, su svi bili negativni.

Španija na Balkanu trenutno ima stacioniranih oko 2.000 vojnika, od kojih se polovina nalazi na Kosovu.

Odluka španskog ministarstva o pregledu vojnika usledila je posle prošlonedeljne izjave italijanskog ministra odbrane Serđa Mitarele (Sergio Mittarella) da Italija ispituje slučajeve vojnika na Kosovu i u Bosni obolelih od raka kako bi utvrdila da li su bolesti posledica radijacije izazvane prošlogodišnjim bombardovanjem.

Dvanaest italijanskih vojnika koji su učestvovali u mirovnim misijama na Balkanu oboleli su od raka. Trojica vojnika koji su bili stacionirani u Bosni umrli su prošle godine od leukemije, dok su još četvorica vojnika umrla od raka.

Ministarstvo odbrane Portugalije je danas saopštilo da će poslati tim stručnjaka na Kosovo da proveri nivo radijacije, ali da ne namerava da svojih 330 vojnika koji su tamo stacionirani podvrgne pregledima.

Holandsko ministarstvo odbrane je saopštilo da će takođe vršiti ispitivanja u vezi sa radijacijom u balkanskim zemljama u kojima ima stacionirane vojnike. Prema rečima neimenovanog portparola tog ministarstva, očekuje se izveštaj Nacionalnog udruženja vojnika o slučajevima vojnika obolelih od leukemije koji su bili angažovani u mirovnoj misiji u Bosni.

Portparol Pentagona Džim Tarner (Jim Turner) je izjavio danas da "do sada nije bilo slučajeva obolelih od leukemije ili drugih bolesti među američkim vojnicima koji su bili angažovani u operacijama na Balkanu" .

Prema njegovim rečima, svi vojnici se, po povratku u Sjedinjene Američke Države, podvrgavaju uobičajenim zdravstvenim pregledima.


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu