www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Svet o izborima u Srbiji
25. decembar 2000.



BEOGRAD, 24.decembra (Tanjug) - Predstavnici posmatračke misije parlamentarnih izbora u Srbiji iz Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) okarakterisali su jučerašnje izbore kao "značajan napredak", jer su "sprovedeni u najvećoj meri u skladu sa međunarodnim standardima za demokratske izbore".

Šef posmatrača OEBS-a, predsednik Parlamentarne skupštine te organizacije, Adrijan Severin na konferenciji za novinare danas u Beogradu označio je izbore u Srbiji kao "značajan korak u tranziciji ka demokratiji". "Novoizabrano zakonodavno telo i nova vlada biće suočeni i sa mnogim teškim izazovima. Ovi izbori, zajedno sa povratkom Jugoslavije u OEBS i druge međunarodne organizacije, otvaraju vrata za njen ekonomski i politički oporavak", rekao je šef posmatrača OEBS.

Predstavnik Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Andreas Gros (Groš) je čestitao srpskom narodu što je izborima označio "novi početak demokratije". Rezultati parlamentarnih izbora potvrdili da u srpskom narodu postoji volja za promene što je, kako je rekao, "veliko ohrabrenje za ceo region". Gros je istakao da od nove skupštine i vlade očekuje "politiku u interesu svih naroda regiona" i međusobnu saradnju u ovom području, radi postizanja neophodne stabilnosti.

BERLIN, 24. decembra (Tanjug) - Vlada nemačkog kancelara Gerharda Šredera čestitala je danas budućem predsedniku srpske vlade Zoranu Đinđiću na briljantnoj pobedi demokratskih snaga na jučerašnjim parlamentarnim izborima u Srbiji.

"Pobeda reformskih snaga na izborima u Srbiji predstavlja najlepši božićni poklon ljudima u Srbiji i Evropi", rekao je, u ime vlade u Berlinu, Mihael Štajner, spoljnopolitički savetnik kancelara Šredera, prenosi radio "Dojče vele" iz Kelna.

Građani Srbije su poklonili puno poverenje DOS-u, izbornoj koaliciji za koju tek sada počinje vreme teških iskušenja, s obzirom na nagomilane probleme u zemlji koja je više od jedne decenije išla pogrešnim putem, ocenjuje danas nemačka televizija, komentarišući nezvanične rezultate jučerašnjih vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji.

Prvi i drugi program televizije ARD i ZDF, u svojim izveštajima iz Beograda, ističu uverenje da će DOS sigurno uspeti da sprovede najavljenu temeljitu reformu države i društva, ali da je daleko manje sigurno da će uspeti da dovoljno brzo doprinese značajnoj promeni kvaliteta života u zemlji potpuno ruinirane ekonomije.

Televizija ZDF ističe da sada lideri DOS-a "imaju sudbinu zemlje u svojim rukama", te da će uspeh ili neuspeh zavisiti samo od njih samih.

LONDON, 24. decembra (Tanjug) - BEOGRAD, 24.decembra (Tanjug)- Premijer Velike Britanije Toni Bler (Tony Blair) čestitao je danas kandidatu za novog premijera Srbije Zoranu Đinđiću na pobedi Demokratske opozicije Srbije (DOS) na republičkim parlamentarnim izborima, navodi se u saopštenju ambasade Velike Britanije u Beogradu, koje je dostavljeno Tanjugu.

''Srdačno Vam čestitam na ubedljivoj pobedi DOS-a koja će Vam omogućiti da formirate demokratsku vladu Republike Srbije'', istakao je Bler u čestitki Đinđiću.

Republički izbori u Srbiji su potvrdili demokratske promene započete septembarskim saveznim izborima, ocenjeno je noćas u prvim reagovanjima, u Londonu.

Britanski izveštači ističu da su izbori pokazali da je demokratska tranzicija u Srbiji mnogo stabilnija nego što su mnogi procenjivali.

Komentator Bi-Bi-Sija (BBC) je konstatovao da su izbori u Srbiji praktično bili dovršavanje izgradnje sigurne baze demokratske perspektive i pune reintegracije SR Jugoslavije u međunarodnu zajednicu.

MOSKVA, 24. decembra (Tanjug) - Elektronska glasila u Moskvi danas konstatuju da su jučerašnji parlamentarni izbori u Srbiji završeni očekivanom ubedljivom pobedom Demokratske opozicije Srbije (DOS).

DOS je dobio oko dve trehcine mandata u srpskom parlamentu, što će ovoj političkoj grupaciji omogućiti da sama osnuje vladu i donosi odluke kvalifikovanom većinom glasova, ističe Ruska državna televizija i radio, pozivajući se, uglavnom, na agencijske izveštaje.

RIM, 24. decembra (Tanjug) - Svi italijanski mediji ističu danas da je bila očekivana više nego ubedljiva pobeda reformista Vojislava Koštunice, koji su osvojili apsolutnu većinu u parlamentu, čime su konačno otvorena vrata ka celovitim demokratskim promenama u Srbiji.

Rimska "Republika" podseća "da je nova skupštinska vladajuća većina, koja želi da Srbiju izvuče iz despotizma dugog gotovo 60 godina, skup različitih politika i ličnosti, što može da kreira probleme budućoj vlasti". Listi ističe da je "Koštunica nadmoćno pobedio Miloševića".

Milanski "Korijere dela sera" u tekstu pod naslovom "U glasačkim kutijama Miloševićev kraj" navodi da su socijalisti uspeli da izbore manjinsku poziciju u skupštini, za razliku od JUL-a, koji ne može da dosegne ni jedan odsto glasova.

ATINA, 24. decembra (Tanjug) - Demokratska opozicija Srbije (DOS) biće ubedljiv pobednik izbora za republički parlamenat Srbije, ocena je grčkih medija, od kojih su neki ukazali da već obavljena prebrojavanja glasova to i potvrđuju.

"Zeleno svetlo za Koštunicu" - naslov je današnjegt teksta u dnevniku "To vima" u kojem se ističe da će izborni poraz Miloševićevih pristalica omogućiti novom jugoslovenskom predsedniku i bloku partija DOS,koje on predvodi, da nastave sa započetom demokratizacijom i ekonomskim reformama.

U izveštajima je ukazano da novu vladu u Srbiji očekuju "vrlo složeni zadaci", među koje su svrstani teška privredna situacija, definisanje odnosa sa Crnom Gorom i problem Kosova gde su Albanci bojkotovali jučerašnje glasanje.

"Atens njus" je preneo ocenu da je glasanje Srba na Kosovu bilo simboličan gest sa ciljem da se pokaže da je ta pokrajina, koja je sada pod kontrolom Ujedinjenih nacija, i dalje deo Srbije.

BEČ, 24. decembra (Tanjug - AP) - Austrijski ministar inostranih poslova, predsedavajući Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Benita Ferero-Valdner (Ferrero-Njaldner) pozdravila je ubedljivu pobedu prodemokratskih snaga jugoslovenskog predsednika Vojislava Koštunice na juče održanim parlamentarnim izborima u Srbiji i pozvala međunarodnu zajednicu da podrži novo rukovodstvo.

U danas objavljenom saopštenju Ferero-Valdner je, takođe, pohvalila nove jugoslovenske vlasti što su dozvolile OEBS-u da nadgleda sprovođenje glasanja u Srbiji.

"OEBS će uložiti sve napore da pomogne novim vlastima da prebrode mnoge teške probleme koje je izazvala politika prethodnog režima", rekla je Ferero-Valdner i dodala da će iz tog razloga ova organizacija "uspostaviti misiju u SRJ".

BRISEL, 23. decembra (Tanjug) - Trijumf Demokratske opozicije Srbije (DOS) na parlamentarnim izborima omogućiće sprovođenje dubokih reformi u republici i nastavak proevropske spoljne politike, za koju se zalaže jugoslovenski predsednik Vojislav Koštunica, ističu mediji u Briselu u izveštajima povodom objavljivanja prvih rezultata demokratskih izbora u Srbiji.

Flamanski i frankofonski belgijski elektronski mediji, kao i evropske radio i TV stanice u sedištu Evropske unije u Briselu, u udarnim emisijama, iz sata u sat, prenose izborne podatke i izjave glavnih aktera demokratskih izbora.

DOS je uspeo, podvlači se, da obezbedi dvotrećinsku većinu u srpskom parlametu, što će omogućti da do kraja sprovde izborni program, pre svega temeljne reforme sistema, oporavak privrede i povećanje standarda stanovništva.

PARIZ, 24. decembra (Tanjug) - Rezultati koje je postigla koalicija DOS na parlamentarnim izborima u Srbiji predstavljaju "dodatnu etapu u procesu snaženja demokratije u SR Jugoslaviji", saopštilo je danas Ministarstvo inostranih poslova Francuske.

"Taj novi prodor demokratije u SR Jugoslaviji potvrđuje ispravnost strategije koju je Francuska vodila od prošlog leta u ime predsedništva Evropske unije (EU)", navodi se u tekstu.

"Ta pobeda potvrđuje i konsoliduje demokratski proces, koji je u Beogradu započet izborom predsednika Koštunice", kaže se u saopštenju koje je predsedništvo Francuske dostavilo Tanjugu u ime EU. "Evropska unija potvrđuje punu podršku predsedniku SR Jugoslavije Vojislavu Koštunici u sprovođenju te politike", kaže se u saopštenju.

Pariski "Mond" piše da su jučerašnji izbori, za razliku od onih održanih 24. septembra, "bili neostrašćeni". "Ništa više ne može stati na put plimi DOS-a, koja okončava pobednički marš, započet pre dva meseca", piše pariski dnevnik.

NJUJORK, 24. decembra (Tanjug) - Parlamentarni izbori, održani juče u Srbiji, ključni su za budućnost Balkana, ocenjuje danas američka štampa.

Listovi ističu da su, ubedljivom pobedom DOS-a, birači u Srbiji "obrisali poslednje ostatke Milosevićeve vlasti" i da je Srbija dobija prvu vladu bez socijalista u više od 50 godina.

"Njujork tajms" ocenjuje da će uspešnost novih vlasti u smanjenju nestabilnosti u regionu "imati direktan uticaj na američko vojno prisustvo na Balkanu". U narednom periodu će, piše njujorški list, jedno od ključnih pitanja za Srbiju biti budućnost Jugoslavije.

"Vašington post" napominje da će jedan od krupnijih problema nove vlade biti rešavanje stanja na jugu Srbije, u zoni kopnene bezbednosti.

PEKING, 24. decembra (Tanjug) - Kineski elektronski mediji, izveštavajući danas o "nadmoćnom vođstvu" DOS-a na jučerašnjim parlamentarnim izborima u Srbiji, ukazuju da su izborni rezultati u skladu sa predizbornim očekivanjima i istraživanjima javnog mnjenja.

Objašnjavajući promene započete septembarskim izborima, kineski analitičari ističu da je jugoslovenski narod želeo na tim izborima da "okonča svoje teškoće i da se usmeri ka mirnom i stabilnom životu".

Posebno se ukazuje na uspehe predsednika Vojislava Koštunice i na jugoslovenske diplomatske aktivnosti u brzom uključivanju Jugoslavije u svet i međunarodne organizacije.

BRISEL, 24. decembra (Tanjug) - Evropska komisija (EK) u Briselu danas je zvaničnim saopštenjem pozdravila "jasnu potvrdu demokratskih promena, izraženu na jučerašnjim izborima u SR Jugoslaviji".

EK, kao izvršno tele Evropske unije, izražava "očekivanja da će uspostaviti tesnu saradnju sa novoizabranim rukovodstvom" i "podržava budući proces političkih i ekonomskih reformi u SRJ".

Komesar "evropske vlade" za spoljne veze Kris Paten (Chris Patten) ocenio je u izjavi koja je danas preneta iz sedišta Unije da će "svi u Evropi koji žele dobro Srbiji biti izuzetno zadovoljni snažno izraženom voljom na izborima za demokratijom i promenama".

BRISEL, 24. decembra (Tanjug) - Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu i politiku zajedničke odbrane Havijer Solana istakao je danas da novi lideri Srbije mogu računati na punu podršku Unije.

U Solaninoj poruci, objavljenoj danas u Briselu, naglašava se da je na jučerašnjim izborima "narod Srbije još jednom jasno progovorio" i "uputio jasnu poruku svetu". Izbori su označili potpuni kraj režima Slobodana Miloševića i ostatke tog režima poslali u istoriju. "Novi srpski lideri imaju pred sobom težak zadatak" ocenio je Solana i naglasio da oni "mogu računati na našu podršku".

STRAZBUR, 24. decembra (Tanjug - Rojters) - Generalni sekretar Saveta Evrope Valter Švimer (Njalter Sćnjimmer) izjavio je danas da su rezultati izbora u Srbiji "jasno pokazali volju naroda da raskine sa prošlošću i krene putem demokratskog razvoja".

Švimer je u saopštenju istakao da je očigledna pobeda prodemokratske koalicije, koja podržava novog jugoslovenskog predsednika Vojislava Koštunicu, "otvorila put za integraciju u Evropu i predstavlja korak ka pomirenju i stabilnosti na čitavom Balkanu".

SOFIJA, 24. decembra (Tanjug) - Predsednik bugarske vlade Ivan Kostov čestitao je danas budućem premijeru Srbije Zoranu Đinđiću "istorijski uspeh na prvim demokratskim izborima u Srbiji".

"Mi sa srpskim narodom delimo radost te pobede, koja konačno otvara perspektive demokratskih promena u srpskom društvu i potvrđuje njegovu evropsku orijentaciju", kaže se u čestitci.

Kostov je naglasio da je na ovim izborima završen u oktobru započeti proces konsolidacije demokratskih snaga oko savremenih vrednosti evropskih demokratija i da danas srpski narod jasnije nego iko drugi vidi svoje mesto na karti demokratske Evrope.

SKOPLJE, 24. decembra (Tanjug) - Skopski elektronski mediji, objavljujući prve, nezvanične rezultate parlamentarnih prevremenih izbora u Srbiji, ističu da su oni bili očekivani, odnosno da su samo potvrdili volju naroda izraženu u septembru, prilikom biranja predsednika SRJ, poslanike Savezne skupštine i lokalne vlasti.

U današnjim izveštajima iz Beograda ističe se da su se obistinile prognoze date uoči glasanja i da je ubedljivu pobedu odneo DOS, predvođen jugoslovenskim predsednikom Vojislavom Koštunicom, a da su socijalisti bivšeg jugoslovenskog predsednika Slobodana Miloševića zauzeli mesto primereno sadašnjem odnosu političkih snaga u Srbiji. Izveštači ukazuju na jedina dva iznenađenja - relativan uspeh Stranke srpskog jedinstva, čiji je osnivač bio Željko Ražnatović, i potpuni krah Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića.


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu