www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

SR Jugoslavija 183. članica MMF-a
21. decembar 2000.



Njujork, 21. decembra (Tanjug) - Povratkom SR Jugoslavije u Međunarodni monetarni fond (MMF), posle osam godina odsustvovanja, broj članica ove najvažnije multilateralne finansijske institucije povećan je na 183, saopštio je MMF.

Uz odobrenje prijema Jugoslavije u Fond, direktori MMF-a su istovremeno odlučili da jugoslovenskoj vladi stave na raspolaganje zajam u visini 151 milion dolara za sprovođenje programa obnavljanja uništene jugoslovenske privrede.

Od ukupne sume odobrenog zajma, 130 miliona dolara će se vući radi otplate zaostalih jugoslovenskih obaveza prema ovoj kreditnoj organizaciji.

Učlanjenjem u MMF, Jugoslaviji je omogućeno da, uz finansijsku i savetodavnu pomoć Fonda, počne da restrukturiše svoju privredu, koristeći svoje komparativne prednosti, kao i da reguliše odnose sa Svetskom bankom i drugim kreditnim organizacijama i poveriocima.

Odmicanjem tog procesa jugoslovenska privreda biće privlačnija, odnosno manje rizična za strane investitore, pri čemu su dugoročnija ulaganja u unapređenje proizvodnje i usluga od posebnog značaja.

"Vlasti SR Jugoslavije suočene su sa složenim zadatkom stabilizovanja i oživljavanja opustošene privrede posle niza godina sukoba, međunarodne izolacije i pogrešne ekonomske politike," izjavio je prvi zamenik generalnog direktora Fonda Stenli Fišer.

Prvi korak u dosadašnjem dvomesečnom procesu obnavljanja pune saradnje sa finansijskim institucijama i kreditorima bilo je prošlonedeljno pristupanje Jugoslavije Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) sa sedištem u Londonu, koja finansira projekte u srednjoj i istočnoj Evropi.

Jugoslavija dosad nije bila član EBRD-a i samim tim nije imala zaostala plaćanja, pa se učlanjenje u tu kreditnu instituciju pokazalo kao najlakše izvodljivo, doduše zahvaljujući i spremnosti njenih akcionara da joj izađu u susret.

Imajući u vidu zaostala plaćanja od pozamašnih 1,7 milijardi dolara, znatno teže će sada teći regulisanje članstva u Svetskoj banci, grupaciji koja okuplja Međunarodnu banku za obnovu i razvoj, Međunarodno udruženje za razvoj (IDA) za koncesionalno finansiranje, Međunarodnu finansijsku instituciju (IFC) za finansiranje privatnog preduzetništva i Multilateralnu agenciju za garantovanje investicija (MIGA) za zaštitu ulaganja.

Što hitniji prijem u Svetsku banku je, međutim, neophodan da bi se mobilisala njena dugoročna sredstva za konkretne privredne projekte radi obnavljanja proizvodnje, organizovala međunarodna donatorska konferencija i regulisali odnosi sa Pariskim klubom vlada kreditora i Londonskim klubom privatnih banaka kreditora.


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu