www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Deklaraciija o principima zaštite državnih i nacionalnih interesa SRJ povodom eskalacija albanskog terorizma na Kosovu i Metohij
18. decembar 2000.



Bujanovac, 16. decembar (Tanajug) - Na sastanka savezne i republičke vlade u Bujanovcu, u čijem radu je učestvovao i predsednik Jugoslavije Vojislav Koštunica, danas je usvojena Deklaracija o principima zaštite državnih i nacionalnih interesa SRJ povodom eskalacija albanskog terorizma na Kosovu i Metohiji i u kopnenoj zoni bezbednosti.

Dve vlade su ocenile da naoružane akcije albanskih terorista u kopnenoj zoni bezbednosti i njihovo zadržavanje u toj zoni predstavljaju nedopustivu eskalaciju nasilja i narušavanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta SR Jugoslavije, mira i bezbednosti građana.

Na sednici su istaknuti pravo i dužnost svake države da zaštiti svoj teritorijalni integritet i suverenitet i da preduzme sva legitimna sredstva radi zaštite svojih građana i teritorije od terorizma i terorističkih organizacija.

U nacrtu deklaracije zatraženo je od Savezne skupštine da osudi oružani upad albanskih terorista u kopnenu zonu bezbednosti i napade na područja opština Bujanovac, Preševo i Medveđa, kao akte planiranog o kontinuiranog ugrožavanja i narušavanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta SR Jugoslavije i drastičnog kršenja Rezolucije Saveta bezbednosti 1244.

Ocenjeno je da su Međunarodne bezbednosne snage (Kfor) i Civilna misija Ujedinjenih nacija na Kosovu i Metohiji (UNMIK) direktno odgovorni za oružani upad albanskih terorista.

Kfor i UNMIK nisu obezbedili ličnu i imovinsku sigurnost, ostvarenje ljudskih prava i sloboda svih građana Kosova i Metohije, niti su razoružali terorističke organizacije tzv. OVK i druge naoružane albanske terorističke grupe.

Kopnena zona bezbednosti, ustanovljena radi opšte sigurnosti i zaštite Kfora u ostvarivanju njegove misije, zloupotrebljava se za oružane upade albanskih terorista, čime se grubo krši Rezolucija 1244 i Vojno-tehnički sporazum.

Podržani su napori državnih organa da se problem reši diplomatskim putem, u skladu sa pomenutim dokumentima i pružena puna podrška pripadnicima Vojske Jugoslavije (VJ) i Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije za odgovorno vršenje dužnosti na zaštiti građana i vitalnih interesa SRJ.

Od Saveta bezbednosti se zahteva da odredi najkraći rok i preduzme mere za hitno povlačenje albanskih terorista, u protivnom, SRJ se poziva na svoje legalno i legitimno pravo da sama reši taj problem, primenom svih međunarodno dozvoljenih mera borbe protiv terorizma, što je, u isto vreme, i njena obaveza.

UNMIK i Kfor treba da omoguće bezbedan i nesmetan rad Komiteta Savezne vlade na Kosovu i Metohiji, navodi se u predlogu deklaracije i zahteva da se ispoštuje Rezolucija SB UN 1244 o vraćanje kontingenta VJ i policije u pokrajinu.

SRJ nikada i ni pod kakvim uslovima neće dozvoliti oduzimanje dela njene teritorije, što je u skladu s principom Povelje UN o poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta država i nepovredivosti granica.

Ističe se da su Srbi, Crnogorci i pripadnici drugih etničkih i nacionalnih zajednica i dalje izuzetno ugroženi delovanjem albanskih terorista i sepratista, pa je neophodno da Kfor i UNMIK svima garantuju ličnu i imovinsku bezbednost i potpuno ostvarenje ljudskih prava i sloboda.

Savezni premijer Zoran Žižić objasnio je da su se dve vlade odlučile na ovaj korak nakon sednice saveznog parlamenta, koja je jasno pokazala da su se poslanici složili oko zahteva da državni organi treba da utvrde koja je granica u zaštiti nacionalnih interesa ispod kojih ne može ići ni država a ni poslanici, kao njeni narodni pretstavnici.

Zbog toga je, kako je rekao Žižić na konferenciji za štampu, na sednici dveju vlada usvojena preporuka da se skupštini predloži na usvajanje ova Deklaracija, što pokazuje da se tu radi "o državnom pitanju par ekselans".

Savezna skupština ovu Deklaraciju, kada je usvoji, dostaviće SB UN, Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju, Savetu Evrope, Evropskom parlamentu i stalnim članicama Saveta bezbednosti.


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu