www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Albanija će biti primorana da podrži autonomiju Kosmeta
05. decembar 2000.



Beograd, 5. decembra (Tanjug) - Istoričar Dušan Bataković ocenio je danas da je podrška koja je autonomiji Kosova u okviru Jugoslavije data na sastanku Simitis-Stojanov u Atini "dobar pravac" i da će Albanija "vrlo brzo biti primorana da se pridruži tom procesu".

Bataković je, u intervju za "Bi-Bi-Si" (BBC), precizirao da međunarodna zajednica može da uslovljava pomoć Albaniji njenom kooperativnošću na rešavanju političke krize u regionu.

Ističući neophodnost da se protiv mafije - "zajedničkog zla koje je na Kosovu i u severnoj Albaniji uzelo dramatične razmere", provede šira, najpre regionalna, a zatim i evropska akcija, Bataković je ocenio da se to "apsolutno uklapa u sva dokumenta koja je, kada je Balkan u pitanju, prihvatila Evropska unija".

Komentarišući ulogu lidera kosovskih Albanaca Ibrahima Rugove i njegovo odbijanje dijaloga sa Beogradom, Bataković je ocenio da je Rugovina pozicija otežana padom Miloševića i da se to pokazalo i na atinskoj konferenciji "Albanci kao manjina i većina na Balkanu" koja je, u vreme kada je zakazana, imala za cilj da "promoviše albanske interese na Balkanu i, u krajnjoj instanci, pokaže kako je nemoguć zajednički život Albanaca na Kosovu sa ostatkom Srbije i Jugoslavije".

Padom Miloševića "situacija se promenila" i Rugova je sada u "nezgodnoj situaciji", pošto "ima podršku biračkog tela, ali nema efektivnu vlast, koju na terenu uz teror vrši bivša 'OVK'".

Rugovinu izjavu da je uspostavljanje dijaloga sa Beogradom "preuranjeno', Bataković je označio kao "deo kontinuirane politike kosovskih Albanaca koju on simbolizuje, a to je da ne prihvataju nikakvu načelnu pogodbu sa Srbijom".

Bataković je konstatovao da su "pregovori jedini način da se taj ćorsokak prevaziđe" i ukazao da "među drugim strujama umerenih Albanaca ima onih koji su spremni da razgovaraju o tekućim pitanjima".

Na pitanje da li misli da će Jugoslavija sada uspeti da internacionalizuje svoj slučaj, kao što su to ranije učinili kosovski Albanci, Bataković je kazao da misli da je dobro što je svet podržao jugoslovenskog predsednika Vojislava Koštunicu, jer je "to jedan od načina da se na regionalnoj bazi rešavaju krupna politička pitanja".


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu