www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

JUGOSLAVIJA - Španija 22:26
30. septembar 2000.

Bez medalje: Dragan Škrbić
Bez medalje: Dragan Škrbić
SIDNEJ, 30. septembra (Tanjug) - Reprezentacija Jugoslavije je zauzela 4. mesto na rukometnom turniru Olimpijskih igara u Sidneju, pošto je danas, u meču za bronzanu medalju, izgubila od selekcije Španije sa 22:26 (9:12).

Pred oko 8.000 gledalaca, u dvorani "Dom" Olimpijskog parka, sudili su Danci Bje i Jensen.

JUGOSLAVIJA: Perić, Šterbik, Nikolić 1, Jovanović 4, Peruničić 3, Butulija, Lapčević, Kapisoda 1, Milosavljević 6 (2), Đukanović 1 (1), Škrbić 6 (1), Golić.

ŠPANIJA: Nunjes, Barufet, Ugalde 1, Čepkin 2, Gihosa 6, Masip 4 (1), Urdangarin 3 (1), Olalja, Dujšebajev 2, Losano, Peres 1, Ortega 7 (4).

Sedmerci: Jugoslavija 6 (4), Španija 9 (6).

Isključenja: Jugoslavija 14, Španija 14 minuta.

Jugoslovenski rukometaši su ostali bez olimpijske medalje, a 4. mesto u konačnom plasmanu je njihov realan domet na Igrama u Sidneju. U utakmici protiv Španaca bronzano odličje je, prema onome što su pokazali, bila samo iluzija.

Današnji susret je, samo povremeno, nagoveštavao da "plavi" mogu stići do željenog cilja. To se dogodilo sredinom prvog poluvremena (4:4, 7:7) i šest minuta pre kraja utakmice, kada je naša ekipa smanjila vođstvo protivnika na četiri gola razlike (19:23, 20:24).

Ostali period meča protekao je u izrazitoj nadmoćnosti španske reprezentacije, koja je diktirala odgovarajući ritam i održavala stalnu prednost.

Sredinom drugog dela igre Španci su imali vođstvo od, čak, osam golova (13:21), i taj rezultat dovoljno govori o igri našeg tima. U tim trenucima bilo je komično gledati kakve početničke greške prave naši reprezentativci, pre svih Nenad Peruničić i Igor Butulija.

Peruničić, koji je na olimpijskom turniru trebalo da bude jedan od aduta naše ekipe, moćni šuter od koga strepe golmani, postigao je danas prvi pogodak u 44. minutu. Dotle, nevoljno je skakutao ispred Urdangarina i Čepkina, "gradeći" akcije, skoro se plašeći da uputi udarac prema mreži Barufeta.

"Providna" i zastarela igra jugoslovenskih rukometaša kontrolisana je bez teškoća i samo zahvaljujući ogromnom požrtvovanju pojedinaca, oličenih u kapitenu Draganu Škrbiću, Nedeljku Jovanoviću i Goranu Đukanoviću, "plavi" su, koliko-toliko, gajili nadu da se "čudo",ipak, može dogoditi.

"Lađe" su potonule četiri minuta pre kraja, kada je Urdangarin doveo svoj tim u vođstvo sa 25:20 i tada je od bronzane medalje digao ruke i naš trener Veselin Vujović, koji je završetak susreta mirno propratio, svestan da se nema šta ispraviti.

Naši igrači su apatično sačekali poslednji sudijski zvižduk, čestitajući protivniku na zasluženom uspehu.

Konferenciji za novinare nije prisustvovao nijedan naš rukometaš, a trener Vujović je ocenio da su Španci "bili bolji u svim elementima igre".

"Četvrto mesto na Olimpijskim igrama, svakako, nije neuspeh, ali nije ni ono što smo priželjkivali i planirali", rekao je Vujović.

Golman Dejan Perić, koji je više puta uspešno intervenisao, izjavio je da je imponovalo jedinstvo španske ekipe.

"Nedopustivo mnogo smo grešili, prosto dodavali loptu protivniku u ruke. Pritom, bili smo toliko neefikasni, da smo 'razbranili' španskog golmana. A kada golmanu krene, onda je celoj ekipi mnogo lakše. Naša ekipa, u ovom sastavu se, na žalost, više nikada neće boriti za bronzanu medalju na velikom takmičenju", zaključio je Perić.

Utakmica za zlatnu medalju
Rusija - Švedska 28:26

Utakmice za plasman
Egipat - Slovenija 34:28
Nemačka - Francuska 25:22
 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu