www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Jugoslovenski protest Savetu bezbednosti
20. septembar 2000.

Nastavak subverzivnih aktivnosti američke administracije
Nastavak subverzivnih aktivnosti američke administracije
NJUJORK, 19. Septembar (Tanjug) - Otvaranje američkog "Biroa za Jugoslaviju" u Budimpešti predstavlja eklatantan izraz politike sile, pritisaka i grubog mešanja u unutrašnje stvari jedne suverene zemlje od strane odlazeće američke administracije, kaže se u jugoslovenskom protestu koji je danas objavljen u Palati nacija kao dokument Generalne skupštine i Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Protest Savetu bezbednosti UN je upućen povodom otvaranja u Budimpešti, 15. avgusta, "Biroa SAD za Jugoslaviju", na čelu sa ambasadorom američke administracije.

U "Birou" radi 30-tak službenika raznih profila, pripadnika CIA, Saveta za nacionalnu bezbednost, Pentagona, USAID i drugih srodnih američkih agencija. Predstavnici SAD zvanično iznose da je glavni zadatak ovog "Biroa" - pomaganje opozicije u Republici Srbiji, odnosno u SR Jugoslaviji, uticanje na izbornu volju njenih građana.

Ne skriva se da to podrazumeva osnivanje i finansiranje različitih proameričkih i pronatovskih organizacija na teritoriji SRJ, finansiranje opozicionih stranaka i tzv. nezavisnih medija, usmeravanje rada američkih tajnih službi, dirigovanje američkim medijima u izveštavanju o SRJ, kao i koordiniranje američke mreže i aktivnosti u regionu Jugoistočne Evrope protiv legitimnih vlasti i ustavnih institucija SRJ.

U protestu se ističe da otvaranje američkog "Biroa za Jugoslaviju" u Budimpešti predstavlja eklatantan izraz politike sile, pritisaka i grubog mešanja u unutrašnje stvari jedne suverene zemlje od strane odlazeće američke administracije. Reč je o centru za subverzivno- propagandno delovanje i koordinaciju rada mreže sličnih centara koji su osnovani i deluju u Segedinu, Temišvaru, Sofiji, Skoplju, Tirani i Zagrebu.

Ovim činom, administracija SAD praktično nastavlja prošlogodišnju neuspelu agresiju služeći se subverzivnim, špijunskim i drugim, u međunarodnim odnosima nedopustivim sredstvima. Time, takođe, daju i novu podršku separatizmu i terorizmu, pothranjuju opasne aspiracije u regionu i krše autoritet važećih normi međunarodnog prava.

Osnivanje "Biroa" i njegovi proklamovani zadaci predstavljaju flagrantno kršenje obaveza koje SAD imaju prema međunarodnom pravu - Povelji UN, Bečkim konvencijama o diplomatskim i konzularnim odnosima, principima Deklaracije UN o načelima međunarodnog prava u vezi sa odnosima i saradnjom među državama od 24.10.1970. , kao i drugim međunarodnim aktima.

Delovanje američkog Biroa i saglasnost Mađarske da se njena teritorija koristi za aktivnosti i ciljeve protiv treće zemlje predstavljaju ujedno direktno kršenje rezolucije Generalne skupštine UN br. 54/168 od 17. decembra 1999. godine o poštovanju principa nacionalne suverenosti i nemešanja u unutrašnje stvari država u njihovom izbornom procesu. Posebno je prekršen operativni paragraf 5, iz navedene rezolucije, u kojem se ističe da je potrebno da se "sve države uzdrže od finansiranja političkih partija ili grupa u drugim državama i preduzimanja bilo kakvih drugih akcija koje podrivaju njihove izborne procese".

Davanje saglasnosti i podrške Mađarske vlade za otvaranje "Biroa" jeste nezabeležen presedan u praksi međunarodnih odnosa. Postavlja se pitanje da li su ovakvi akti saglasni sa principima dobrosusedskih odnosa i poštovanja principa OEBS-a za koje se Vlada mađarske, navodno, zalaže. Ovaj primer neodoljivo podseća na neka prošla vremena, kada je Budimpešta, istina pod uticajem drugih sila i uz drugačija obrazloženja, takođe služila kao centar za pritiske i subverzivno delovanje protiv Jugoslavije.

Vlada SRJ ulaže najoštriji protest zbog ovakvog nezakonitog delovanja američke administracije sa teritorije mađarske i drugih zemalja, čiji je cilj otvoreno mešanje u njene unutrašnje stvari, destabilizacija i ugrožavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Savezne Republike Jugoslavije. Vlada SRJ očekuje da Savet bezbednosti najoštrije osudi ovakvo ponašanje i pozove američku administraciju da poštuje Povelju UN, svoje međunarodne obaveze i norme međunarodnog prava, navodi se u jugoslovenskom protestu.


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu