www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Vodic kroz Kosovo i Metohiju

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Srbi u enklavama u najtežim uslovima
15. septembar 2000.



Predsednik Crvenog krsta Kosova i Metohije dr Bora Moračić izjavio je juče Tanjugu da su Srbi u selima koja su u albanskom okruženju na Kosmetu u najtežim uslovima od dolaska takozvane mirovne misije UNMIK i Kfora u južnu srpsku pokrajinu.

Ekipe pokrajinskog Crvenog krsta i pokretna ambulanta sa srpskim lekarima s Kosmeta obišle su nedavno Gojbulju, Babin Most, Grace, Plemetinu, Crkvenu Vodicu, Lipljan, Orahovac i Veliku Hoču.

"Uverili smo se da su se bezbednosni uslovi izuzetno pogoršali jer Srbi od dolaska snaga Kfora nisu smeli do svojih polja i šuma, a sada ne smeju ni iz kuće da izađu jer Šiptari slobodno dolaze u ta sela, i čak usred dana napadaju ne samo stare već i decu", rekao je dr Moračić koji je juče u Beogradu prisustvovao sednici Izvršnog odbora Crvenog krsta Srbije.

Moračić je naglasio da su deca posebno ugrožena i da je, zahvaljujući pre svega hrabrosti vozača Jugoslovenskog Crvenog krsta, u odmaralište Crvenog krsta Beograda u Bogovađu juče stiglo na desetodnevni oporavak 90 dece iz srpskih sela koja su u albanskom okruženju.

Tokom obilaska srpskih sela, istakao je dr Moračić, Srbima je odneta humanitarna pomoć, a, zahvaljujući pokretnoj ambulanti, bolesnima je ukazana i zdravstvena pomoć i podeljeni su lekovi.

"Humanitarne pomoći od međunarodnih organizacija je sve manje. Neke su se povukle, kao što su Lekari bez granica, a one koje su ostale u severnom, srpskom, delu Kosmeta, ustanovljavaju nove, restriktivne kriterijume za korisnike pomoći, pravdajući takve namere navodno boljom humanitarnom situacijom", ukazao je dr Moračić.

Potrebe za svakom vrstom hrane, posebno brašnom, velike se, a posebno zabrinjava predstojeća zima i nedostatak drva za ogrev.

"Srbi u selima Gojbulji, Gracu, Lipljanu, Plemetini... imaju svoje šume, ali ne mogu do njih zbog straha od Šiptara, tako da ne mogu da naseku drva i pripreme ga za ogrev. Ne smeju ni do mlinova da samelju pšenicu, iako su obavili žetvu, jer te mlinove koriste isključivo Šiptari, pa će brašno biti preko potrebno za srpsko stanovništvo", objasnio je dr Moračić.

"Socijalna situacija Srba na severnom Kosmetu se pogoršava. Otvorili smo narodne kuhinje u Zvečanu i severnoj Mitrovici, a u pregovorima smo sa Međunarodnim komitetom Crvenog krsta i Međunarodnom federacijom društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca da otvorimo đačke kuhinje za srpsku decu u selima koja su u albanskom okruženju", rekao je dr Moračić.


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu