www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Rukometaši na olimpijskoj sceni posle 12 godina
14. septembar 2000.



SIDNEJ, 14. septembra (Tanjug) - Jedan od najtrofejnijih jugoslovenskih sportova, rukomet, pojaviće se na naznačajnijoj svetskoj smotri sporta - Olimpijskim igrama, posle punih 12 godina pa će u Sidneju biti konačno ostvaren višegodišnji san jedne izuzetno talentovane generacije, koja je uskraćena za mnogo što šta sankcijama Saveta bezbednosti UN početkom devedesetih godina.

Poslednji put "plavi" rukometaši su igrali na Olimpijadi 1988. godine u Seulu, gde su se okitili bronzanom medaljom, a potom su, zbog sankcija, bili onemogućeni da učestvuju 1992. godine u Barseloni i 1996. godine u Atlanti.

Da se polako vraćaju u svetski vrh naši rukometaši su nagovestili 1996. godine na Evropskom prvenstvu u Španiji, kada su osvojili bronzanu medalju, a potvrdili prošle godine na Svetskom prvenstvu u Egiptu, osvojivši takođe bronzanu medalju, kojom su direktno overili vizu za olimpijski turnir u Sidneju.

Prvo učešće na Olimpijskim igrama, 1972. godine u Minhenu, reprezentacija Jugoslavije je okončala trijumfalno, pošto je sastav, predvođen saveznim kapitenom Ivanom Snojem i saveznim trenerom Vladom Štenclom, osvojio zlatnu medalju.

Boje naše naše reprezentacije na olimpijskom "debiju" u Minhenu branili su Abas Arslanagić, Čedomir Bugarski, Petar Fajfrić, Hrvoje Horvat, Milorad Karalić, Đorđe Lavrnić, Milan Lazarević, Zdravko Miljak, Slobodan Mišković, Branislav Pokrajac, Nebojša Popović, Miroslav Pribanić, Dobrivoje Selec, Albin Vidović, Zdenko Zorko i Zoran Živković.

Na Olimpijadi u Montrealu Jugoslavija je zauzela peto, u Moskvi 1980. šesto mesto, da bi ponovo zablistala punim sjajem 1984. godine u Los Anđelesu, kada je ostvaren još jedan trijumf.

Savezni trener Branislav Pokrajac imao je tada na raspolaganju sledeći "zlatni" sastav: Zlatan Arnautović, Mirko Bašić, Jovica Elezović, Mile Isaković, Pavle Jurina, Milan Kalina, Slobodan Kuzmanovski, Dragan Mladenović, Rolando Pušnik, Zdravko Rađenović, Momir Rnić, Branko Štrbac, Veselin Vujović, Veselin Vuković i Zdravko Zovko.

Zlatnim medaljama iz Minhena i Los Anđelesa, "plavi" su pridodali bronzu na narednoj Olimpijadi, 1988. godine u Seulu, kada su, pod vođstvom trenera Abasa Arslanagića, igrali Mirko Bašić, Ermin Velić, Rolando Pušnik, Momir Rnić, Slobodan Kuzmanovski, Alvaro Načinović, Jožef Holpert, Veselin Vujović, Zlatko Portner, Irfan Smailagić, Goran Perkovac, Iztok Puc, Zlatan Saračević, Muhamed Memić i Boris Jarak.

Pored tri olimpijske, Jugoslavija je na velikim takmičenjima osvojila još šest medalja - na Svetskim prvenstvima jednu zlatnu, jednu srebrnu i tri bronzane i na Evropskim prvenstvima jednu bronzanu.

Sa tih takmičenja nezaboravna je ekipa koja je 1986. godine na Svetskom prvenstvu u Cirihu na maestralan način demonstrirala vrhunski rukomet, osvojivši u velikom stilu titulu najboljeg na svetu.

Selektor Zoran Živković predvodio je reprezentaciju velikih jugoslovenskih rukometnih majstora, čije boje su branili Zlatan Arnautović, Mirko Bašić, Jovica Cvetković, Jovica Elezović, Časlav Grubić, Jožef Holpert, Mile Isaković, Muhamed Memić, Dragan Mladenović, Jasmin Mrkonja, Zlatko Portner, Rolando Pušnik, Momir Rnić, Zlatan Saračević, Veselin Vujović i Veselin Vuković.

Dakle, bilans medalja jugoslovenskih rukometaša na velikim takmičenjima je sledeći:

Olimpijske igre:
1972. godine, Minhen - zlatna medalja
1984. godine, Los Anđeles - zlatna
1988. godine, Seul - bronzana

Svetska prvenstva:
1970. godine, Francuska - bronzana
1974. godine, DR Nemačka - bronzana
1982. godine, SR Nemačka - srebrna
1986. godine, Švajcarska - zlatna
1999. godine, Egipat - bronzana

Evropska prvenstva:
1996. godine, Španija - bronzana

 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu