www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Poruka vlade SRJ Milenijumskom samitu
08. septembar 2000.

Katastrofalne posledice globalizacije
Katastrofalne posledice globalizacije
NJUJORK, 7. septembar (Tanjug) - Vlada Savezne Republike Jugoslavije uputila je danas Milenijumskom samitu UN, koji se održava u Njujorku, poruku u kojoj se izriče snažan apel da se zajedničkim naporima ojača uloga Ujedinjenih nacija i zaštiti njen prestiž i autoritet od naleta sile, arogancije i jednoumlja.

U poruci Savezne vlade koja je danas, uz propratno pismo šefa misije SRJ pri UN, ambasadora Vladislava Jovanovića, dostavljena generalnom sekretaru UN Kofi Ananu, zatim predsedniku Generalne skupštine, predsedniku Saveta bezbednosti i svim zemaljama članicama UN, u prvi plan se ističe duboko uverenje Jugoslavije da se samo udruženim naporima svih zemalja članica može obezbediti da 21. vek bude stabilan, prosperitetan i pravedan za sve narode sveta.

SR Jugoslavija, kao država osnivač UN, nastaviće da daje svoj doprinos bržem i efikasnijem ostvarivanju tih uzvišenih ciljeva i spremna je da s tim ciljem otvoreno i ravnopravno sarađuje sa svim državama i narodima koji dele takav prilaz budućnosti sveta, ističe se u poruci jugoslovenske vlade za koju je od generalnog sekretara UN zatraženo da bude objavljena kao dokument i Generalne skupštine i Saveta bezbednosti.

Uz isticanje značaja održavanja Milenijumskog samita i naglašavanje da je to dobra prilika da se reafirmiše sve ono što se pokazalo dobrim i uspešnim u dosadasnjem delovanju Svetske organizacije, kao i da se sagledaju novi izazovi, Savezna vlada je predočila da su velike nade i očekivanja čovečanstva u trenutku smene milenijuma, pomućeni svojevrsnim paradoksom u kome se svet iznenada našao.

Epohalni tehnološki napredak i ostvarenja neslućenih mogućnosti razvoja nisu praćeni odgovarajućim transformacijama u političkoj i društvenoj nadgradnji. Na jednoj strani, nezadrživo teče proces integracije ubrzan novim tehnologijama i usavršavanjem sredstava komuniciranja. Na drugoj, pak, razbijaju se suverene zemlje i to upravo one koje svojim multietničkim i multikulturnim bićem predstavljaju najprirodniju osnovu za integracije na širem planu, naglašava se u poruci.

Završetkom takozvanog hladnog rata, međunarodni odnosi se nisu razvijali u pravcu napretka i demokratizacije, već ka gušenju ravnopravnosti i jačanju tendencije hegemonizma i unipolarnosti.

Ravnotežu straha nije zamenila ravnopravna saradnja i razvoj, već doktrina intervencionizma, ograničenog suvereniteta, što je dovelo do slabljenja uticaja i erodiranja ugleda Svetske organizacije. Umesto da se civilizacija razvija po kriterijumima provernih vrednosti i principa, nad njom se nadvila opasnost od primene sile - vojne, ekonomske i finansijske.

Rezultat je, ističe se dalje u poruci, da u suštini bogati postaju bogatiji, a siromašni još siromašniji. Pod okriljem takozvane globalizacije protura se neokolonijalizam i širi kontrola najbogatijih nad strateškim izvorima energije, sirovina i tržista, predočila je u upozoravajućem tonu vlada SRJ.

Takav razvoj izazvao je katastrofalne posledice. Kao prve žrtve, pali su neprikosnoveni principi međunarodnog prava, kao sto su suverenitet i nemešanje u unutrašnje stvari drugih država, suverena jednakost država i pravo na slobodan i nesmetan razvoj, konstatuje se u poruci.

Savezna vlada je u poruci zatim podsetila na prošlogodišnju agresiju NATO na SRJ, sprovednu mimo Saveta bezbednosti, koja , kako se oštro optužuje u poruci, predstavlja zločin protiv mira i čovečnosti i najveća je opasnost po budućnost UN i međunarodno pravo.

Iako izvedena prema jednoj maloj zemlji, agresija NATO je imala globalne ciljeve - da se stvori presedan i legalizuju vojne intervencije, da se NATO kao klasična regionalna organizacija nametne iznad UN, a sila iznad prava, da se demonstritra dominacija SAD u Evropi i obezbedi uloga svetskog policajca, da se ugrozi mir i stabilnost u Evropi. Agresija NATO direktno je prouzrokovala hiljade civilnih žrtava i materijalna razaranja od vise od 100 milijardi dolara koje počinoci moraju da nadokande", predočila je Savezna vlada u poruci svim zemaljama članicama UN.

NATO se, agresijom na SRJ, kompromitovao kao opasnost za Evropu, Aziju, za svet, ističe se u poruci Savezne vlade Milenijumskom samitu.

Zatim se ukazuje da isti faktori koji su predvodili agresiju, sada je nastavljaju drugim sredstivma: ekonomskim sakcijama, podrškom separatizmu na Kosovu i Metohiji i Republici Crnoj Gori, širenjem dezinformacija preko svojih medija i suberzivnim delatnostima protiv SRJ.

To ih dalje kompromituje kao protivnika mira i stabilnosti i jasno svrstava agresora u saveznika separatizma i terorizma od Tajvana do Gibraltara, od Ognjene zemlje do Rta Dobre Nade, upozorila je Savezna vlada na opasnost koja preti čitavoj međunarodnoj zajednici.

Jugoslovenska vlada konstatuje da su nelegalne vojne intervencije i kolektivna kažnjavanja nacija uvođenjem jednostranih nezakonitiih ekonomskih i političkih sankcija, postali takođe tipično oruđe u nastojanjima da se ishoduje slepa poslušnost jednom centru moći. Sankcije danas predstavljaju najmasovniji vid kršenja ljudskih prava, upozorila je Savezna vlada, predočavajući i činjenicu da se više od polovine čovečanstva, pre svega siromašnijeg, nalazi pod različitim vidovima sankcija koje su nezakonito uvele najbogatije zemlje.

Jugoslavija je, nema sumnje, žrtva hegemonizma, intervencionizma i neokolonijalističkog koncepta NATO-a na čelu sa SAD, ističe se u poruci Savezne vlade svim članicama UN.

Zatim se podseća na minule događaje i istice da je podsticanjem separatizma, nasilno razbijena prethodna SFRJ. Saveznoj Republici Jugoslavji, koja je nastavila međunarodno-pravni subjektivitet, najpre su uvedene sankcije, narod je osuđen na patnje, potom je nastavljeno podsticanje separatizma i terorizma na njenoj teritoriji, ukazala je SRJ međunarodnoj zajednici na važne činjenice.

Jugoslavija je ucenjena takozvanim "sporazumom iz Rambujea", da bi 1999.godine na nju bila izvršena oružana agresija NATO. Podsećajući da je Rambuje predstavljao klasični ultimatum čije bi prihvatanje značilo okupaciju zemlje i predaju sudbine naroda i zemlje tuđinu - u konkretnom slučaju NATO-u - Savezna vlada je dalje naglasila da je sada potpuno jasno da to što je američka administracija pripremala iza leđa svojih partnera, ne bi bilo prihvatljivo ni jednoj suverenoj zemlji na svetu. Osvrćući se na teško stanje na Kosovu i Metohiji stvorenog delovanjem Kfor i UNMIK, jugoslovenska vlada je u poruci upozorila da su problemi u pokrajini nastali sistematskim kršenjem rezolucije Saveta bezbednosti 1244, saradnjom UNMIK i Kfor sa albanskim separatistima i teroristima, kršenjem suvereniteta i teritorijalnog integriteta SRJ i etničkim čišćenjem Srba, Crnogoraca, muslimana, Roma, Goranaca, Turaka, Egipćana.

To ne samo da ugrožava vitalne interese Jugoslavije, nego i čitavog regiona Balkana i Evrope, ističe se u poruci Savezne vlade.

Zatim se iznose stravični podaci koji pokazuju da je u proteklih 14 meseci,od kada su postavljene misije Kfor i UNMIK, pod njihovim okriljem izvršeno preko 5.000 terorističkih akata, prevashodno prema Srbima. Ubijeno je više od 1.100 lica, oteto oko 1.000, a proterano vise od 360.000 ljudi, nealbanskog življa.

Na taj način, UNMIK i Kfor idu na ruku konceptu "Velike Albanije", što ugrožava mir i stabilnost na čitavom Balkanu i predstavlja pokušaj opasnog uvlačenja Svetske organizacije u politiku dijametralno suprotnu ciljevima UN.

Zbog toga je vlada SRJ, kaže se u poruci, zatražila od Saveta bezbednosti UN da okonča mandat UNMIK i Kfor koje su diretkno odgovorne za kršenje rezolucije 1244, ekspanziju terorizma, organizovanog međunarodnog kriminala, za masovno uništavanje spomenika kulture, kršenje osnovnih ljudskih prava, za haos i opste bezakonje.

SRJ je, podseća se, izvršila sve obaveze iz rezolucije 1244. Pripremila je kontigent vojske i policije za vrhunsko angažovanje i insistira na njihovom neodložnom raspoređivanju u Pokrajini, u skladu sa pomenutom rezolucijom, naglasila je savezna vlada.

U poruci se ukazuje i na ogromnu opasnost koju predstavlja otvoreno podsticanje separatizma i terorizma radi destabilziacije suverenih država od strane nosilaca doktrine unipolarnog sveta. Savezna vlada je predočila da to predstavlja jednu od najvećih opasnosti za mir i stabilnost na našoj planeti.

Uz isticanje da se vlada SRJ zalaže za izgradnju sitema međunarodnog mira i bezbednosti, zasnovanog na demokratskim principima i ravnopravnosti svih zemalja i naroda, u poruci se kaže da u takvom sistemu ne sme da bude dominantnih centara moći i odlučivanja, bilo jednog ili više njih.

Vizija sveta koju zastupa SRJ oslanja se na jasnoj i snažnoj afirmaciju i poštovanju osnovnih principa Povelje UN i međunarodnog prava, na reformu UN sa naglaskom na ključnoj ulozi Saveta bezbednosti i njegovoj primarnoj odgovornosti za mir i bezbednost, na suprotstavljanje svim pokušajima pravljenja ekskluzivnih grupa i klubova čija aktivnost umanjuje ulogu i uticaj Svetske organizacije, na poštovanju prava i slobodnog izbora puteva, bez pritisaka i mešanja u unutrašnje poslove i poštovanju punog suvereniteta nad ekonomskim i drugim interesima svake zemlje.

Ta vizija podrazumeva razoružanje, jednaku bebednost za sve i suprotstavljanje jednostranim jačanjima vojnih potencijala pojedinih država.

SRJ je čvrsta u svojoj politici otvorenosti i ravnopravnoj saradnji sa svim zemljama koje se zalažu za mir, stabilnost i poštovanje Povelje UN i za uvažavanje vitalnih interesa svih zemalja i naroda.

Na kraju poruke Savezne vlade ističe se da odbrana SRJ od NATO predstavlja univerzalnu tekovinu slobodoljubivog sveta i ohrabrenje svim zemaljama i narodima koji teže slobodi, ravnopravnosti i napretku.

Da bi se takva tekovima očuvala i obogatila, da bi se pretočila u svet slobode i napretka za sve, a ne samo za privilegovanu manjinu, neophodno je da zajedničkim naporima ojačamo ulogu UN i zastitimo njen prestiž i autoritet od naleta sile, arogancije i jednoumlja, poručila je Savezna vlada, povodom Milenijumskog samita, svim članicama UN.


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu