www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Vodic kroz Kosovo i Metohiju

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Kfor i UNMIK saučesnici u etničkom čišćenju
29. avgust 2000.



Beograd, 28. avgusta - Na Kosmetu je u toku realizacija plana, uz saučesništvo Kfora i UNMIK-a, o sistematskom etničkom čišćenju i de fakto se priprema prekrajanje međunarodno priznatih i garantovanih međudržavnih granica, upozorio je danas pomoćnik saveznog ministra za inostrane poslove Miroslav Milošević u razgovoru sa predstavnicima stranih diplomatskih misija u Beogradu.

Milošević je i danas podsetio da je situacija na Kosmetu katastrofalna, a da zahvaljujući kršenju Rezolucije Saveta bezbednosti 1244 i Vojno-tehničkog sporazuma od strane Kfora i UNMIK-a i posebno njihovoj direktnoj sprezi sa albanskim teroristima i separatistima tzv. OVK, u Pokrajini vlada haos, teror i organizovani međunarodni kriminal svih vrsta.

"Uveren sam da više nije neophodno dokazivati da je na Kosmetu na delu proces potpune albanizacije i to pod patronatom ili uz direktnu podršku, logističku i drugu pomoć, Kfora i UNMIK-a na čelu sa Bernarom Kušnerom", rekao je Milošević i dodao: "Činjenica da se najveći zločini na ovim prostorima od Drugog svetskog rata dešavaju pod zastavom UN, upozorava na nesagledive posledice zloupotrebe svetske organizacije za parcijalne političke interese jer je razvojem u Pokrajini neposredno ugrožena stabilnost u regionu jugoistočne Evrope i šire".

Prema rečima pomoćnika saveznog ministra, sistematsko i namerno kršenje Rezolucije Saveta bezbednosti 1244, između ostalog, potpuno razobličava strategiju pojedinih međunarodnih faktora prema SR Jugoslaviji, kao i na prave razloge prošlogodišnje agresije NATO-a.

"Posle neuspelog pokušaja okupacije cele teritorije SRJ, prvo putem nametanja tzv. sporazuma iz Rambujea, a zatim agresijom NATO-a, pojedine vodeće zemlje iz tog pakta su prinuđene da se 'zadovolje', zauzimanjem dela njene suverene teritorije, Kosmeta, na kojoj su uspostavile svoju vlast suprotno Rezoluciji Saveta bezbednosti 1244, kojom je garantovan suverenitet i teritorijalni integritet Jugoslavije", rekao je Milošević.

Osvrćući se na prošlogodišnju agresiju NATO-a na Jugoslaviju, Milošević je rekao da su SAD želele da uspostave svoje nove vojne baze u ovom regionu.

Za drugu grupu vodećih NATO zemalja, istakao je Milošević, kao na primer Nemačku, učešće u agresiji je bilo motivisano prevashodno nastojanjem da se one u kratkom vremenu oslobode više stotina hiljada Albanaca sa Kosmeta.

Postoji treća grupa zemalja, koje su se, kako je rekao pomoćnik saveznog ministra, u agresiji manje eksponirale ili su delovale iz drugog plana. "One sada nastoje da svoja kolonijalna iskustva primene na delu suverene teritorije SRJ i izvuku profit iz njenih materijalnih, prirodnih i ljudskih resursa, kako bi kompenzovale političke, materijalne i ljudske gubitke koji su imale za vreme i nakon agresije", naglasio je Milošević.

"Vlada SRJ smatra da Savet bezbednosti, polazeći od svojih nadležnosti na osnovu Povelje UN i Rezolucije 1244, snosi odgovornost za sadašnje stanje", rekao je Milošević, dodajući da je istovremeno Savet odgovoran i zbog toga što Kfor i UNMIK sa Bernarom Kušnerom na čelu neprekidno narušavaju suverenitet i teritorijalni integritet SRJ. Prema njegovim rečima, činjenica je da pojedine članice Saveta bezbednosti UN sistematski sabotiraju njegov rad, ali to ne umanjuje odgovornost svih članica Saveta.

Milošević je zatim izneo niz katastrofalnih posledica kršenja Rezolucije SB 1244, ali i neodgovornog odnosa Saveta bezbednosti UN prema tome. To se, pre svega, odnosi na ugroženo osnovno ljudsko pravo - pravo na život.

"U poslednjih mesec dana svedoci smo nečuvenog eskaliranja zločina protiv Srba, Crnogoraca, Roma, muslimana, Turaka, Goranaca, Egipćana i drugog nealbanskog stanovništva", podsetio je Milošević i istakao:

"Sada su glavni cilj terorističkih napada njihova deca, čime se na monstruozan način zastrašuje preostalo nealbansko stanovništvo i podstiče na egzodus".

Milošević je, takođe, podsetio da je od raspoređivanja vojne i civilne misije UN u Pokrajini do 16. avgusta ove godine izvršeno 5.089 terorističkih napada, od toga 4.776 na srpsko i drugo nealbansko stanovništvo. Ubijeno je 1.041 lice, od toga 910 Srba i Crnogoraca.

Pomoćnik saveznog ministra je izneo i još jedan podatak - od poslednjeg Memoranduma Savezne vlade, koji je 7. jula ove godine upućen SB UN, situacija na Kosmetu se drastično pogoršala.

U tom periodu ubijeno je 14, ranjeno 51, a kidnapovano 18 lica.

Milošević je upozorio da je Bernar Kušner, uprkos upozorenja velikog dela međunarodne zajednice i članica Saveta bezbednosti, doneo odluku o organizovanju tzv. opštinskih izbora na Kosmetu 28. oktobra ove godine, iako je, kako je naglasio, evidentno da ne postoje ni elementarni uslovi za demokratske, slobodne i poštene izbore.

"Cilj tih izbora je da se legalizuje politika svršenog čina, ordinarni teroristi i separatisti proglase za legitimne predstavnike svih stanovnika Kosmeta i dovrši proces etničkog čišćenja srpskog i drugog nealbanskog stanovništva u Pokrajini", rekao je Milošević i upozorio da Republika Srbija i SRJ, kao i većina članica UN, neće prihvatiti rezultate takvih izbora, niti druge odluke i akta UNMIK-a kojima se krše odredbe Rezolucije 1244 i ne poštuje teritorijalni integritet i suverenitet SRJ.

Prema rečima pomoćnika saveznog ministra, druga značajna karakteristika sadašnje situacije na Kosmetu jeste eskalacija brutalne pljačke i uzurpacija privatne i državne svojine, u čemu direktno učestvuju Kfor i UNMIK. On je naglasio da se time dodatno podstiče egzodus preostalih Srba i drugog nealbanskog stanovništva iz Pokrajine.

Milošević je zatim naveo da je na Kosmetu uzurpirano više od 400 javnih i oteto više od 1.000 privatnih kompanija.

"Drastičan primer je uzurpacija akcionarskog društva 'Trepča' koju su izvršile snage Kfor i UNMIK-a, klasičnim vojnim desantom, u noći između 13. i 14. avgusta. Uz pretnju masovnom upotrebom sile protiv zaposlenih radnika i mirnog stanovništva, uzurpirani su proizvodni kapaciteti koji zapošljavaju više od 2.000 Srba i drugog nealbanskog stanovništva. Time su se Kfor i UNMIK otvoreno svrstali na stranu albanskih terorista i separatista u cilju proterivanja preostalog nealbanskog stanovništva i vandalskog preotimanja ekonomskih i prirodnih resusrsa od legalnih vlasnika", kazao je Milošević.

"Kfor i UNMIK sa Bernarom Kušnerom na čelu nastoje da prikriju potopuni neuspeh misije na Kosmetu, što nedvosmisleno ukazuje da se od njih ne može očekivati radikalna izmena dosadašnjeg ponašanja u pravcu striktne primene Rezolucije 1244 i Vojno-tehničkog sporazuma, niti od Saveta bezbednosti UN da će ih na to naterati", rekao je Milošević naglasivši da zbog toga "dalji ostanak Kfora i UNMIK-a u Pokrajini nema nikakvog opravdanja".

Pomoćnik saveznog ministra je upoznao strane diplomate šta SRJ u tom kontekstu zahteva od Saveta bezbednosti:

- Da osudi i onemogući dalje delovanje Bernara Kušnera i pripadnika Kfora i UNMIK-a koji krše Rezolucije 1244 i utvrdi njihovu odgovornost;

- Preduzme sve potrebne mere da se nadoknadi materijalna i druga šteta koja je naneta Republici Srbiji i SRJ od strane UNMIK-a i Kfora, a posebno građanima, privredi i kulturnoj baštini, najoštrije osudi nastavak agresije NATO-a protiv SRJ kroz materijalnu, političku, medijsku i vojnu podršku albanskim separatistima i teroristima na Kosmetu.

Milošević je posebno naglasio da je vlada SRJ u potpunosti spremna i sposobna da, po povlačenju misije UN iz Pokrajine, garantuje mir, vladavinu zakona, zaštitu imovine i bezbednosti svih građana, uz poštovanje pune ravnopravnosti svih etničkih zajednica.

Osim toga, kako je rekao Milošević, Savezna vlada je spremna i sposobna da obezbedi hitan povratak i razmeštaj pripadnika Vojske Jugoslavije i MUP-a u Pokrajini i osigura punu zaštitu međunarodno priznatih granica SRJ, obnovi rad legalne pokrajinske i lokalne uprave kao i funkcionisanje svih vitalnih, javnih službi i preduzme sve mere za bezbedan i neometan povratak svih prognanih i raseljenih lica.

"Istovremeno sa uspostavljanjem mira, zakonitosti i lične imovinske bezbednosti za celokupno stanovništvo Pokrajine, vlade SRJ i Republike Srbije spremne su za otpočinjanje političkog procesa za utvrdivanje ustavno-pravnog sadržaja 'suštinske autonomije' te srpske pokrajine kao neodvojivog dela ustavno-pravnog i privrednog sistema Republike Srbije, u kome će neposredno učestvovati legitimni predstavnici države i svih etničkih zajednica u Pokrajini uz odgovarajuće učešće predstavnika Saveta bezbednosti", rekao je pomoćnik saveznog ministra za inostrane poslove Miroslav Milošević u današnjem razgovoru sa predstavnicima diplomatskih misija u Beogradu.


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu