www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Sara Flaunders: Iza otimanja "Trepče" pakleni plan SAD
23. avgust 2000.



Njujork, 22. avgusta - Iza brutalnog otimanja rudnika "Trepča" u neviđenoj akciji naoružanih pripadnika misije Kfora i po scenariju mešetarske fondacije "Soroš", stoji pakleni plan Sjedinjenih Država da pod kontrolu američkih korporcija stave jedan od najbogatijih rudnika na Balkanu.

Tu optužbu, potkrepljenu činjenicama, izrekla je ko-direktor najvećeg američkog anti-ratnog pokreta "Međunarodni akcioni centar", Sara Flaunders.

U najnovijem saopštenju, koje je iz sedišta Akcionog centra u Njujorku danas poslato na brojne adrese preko Interneta, kako bi što veći broj ljudi bio upoznat sa istinom, Flaunders obelodanjuje mračne planove koji su stajali iza napada i krađe "Trepče" i navodi sasvim konkretno podatke o tome kako SAD vide dalje održavanje kontrole nad otetim rudarskim kompleksom.

Napad i otimanje "Trepče" je "ilegalan akt krađe jednog važnog industrijskog kompleksa koji je izgrađen uz napore i ulaganja naroda Jugoslavije", ističe se u analizi ko-direktora Akcionog centra.

Flaunders zatim u najostrijem tonu optužuje NATO da je, kao "produžena vojna ruka" SAD, upotrebljen kako bi se nad "Trepčom" uspostavila kontrola američkih korporacija. Prvi korak je bio, obelodanjuje ko-direktor Acionog centra, da se "Trepča" stavi pod konzorcijum privatnih kompanija.

Konzorcijum "ITT Kosovo Ltd." je telo koje su formirale američke, francuske i švedske kompanije. Ključni "partner" u tom konzorcijumu je upravo američka kompanija "Morison Knudsen Internešenal" (Morrison Dnudsen International). U julu se ta kompanija spojila sa drugom američkom vojnom firmom "Rejteon Endžinirs end Konstraktors" (Raytheon Engineers and Constructors), za koju Flaunders podseća da je glavni američki prozivođač "Patriot" raketa i radara za Pentagon. Za uključene kompanije to je izuzetno profitabilan "posao".

Prema američkom scenariju, "ITT Kosovo Ltd" bi upravljao "Trepčom", upravni odbor bi donosio sve važne odluke i, što je najvažnije, ubirao bi profit od svih ugovora.

Sara Flaunders istovremeno poručuje kosmetskim Albancima da se grdno varaju ako misle da će oni izvući bilo koju korist iz otmice "Trepče" od njenog pravog vlasnika. Oni bi, savetuje im Flaunders, trebalo da pogledaju planove Džordža Soroša i njegove mešetarske organizacije, takozvane "Međunarodne grupe za krize" koja stoji iza scenarija otimanja rudnika na Kosmetu.

U tim planovima se vidi da ni za kosmetske Albance nema mesta u budućem radu "Trepče", posebno što se planira, kako se to kaže, "malobrojna radna snaga".

Upravo je Soroševa "Grupa za krize" koja je stvorena sa ciljem "prekrajanja Balkana" po modelu NATO, dobila zadatak da sprovede pakleni americki plan o otimanju "Trepče", ističe Sara Flaunders.

Ona pri tom podseća da je Dajana Džonston, američki novinar koji sada piše iz Pariza, još 28. februara ove godine obelodanila u svom tekstu da je Soroševa krizna grupa otvoreno pozvala Bernara Kušnera da "preuzme" upravljanje "Trepčom", tako što će za lažni alibi ponuditi izgovor o navodnom zagađenju okoline.

U tom planu, koji je pripremljen u okrilju zloglasne "Međunarodne grupe za krize" , otkriva se pravi motiv za napad na "Trepču", odnosno precizira da krađa rudnika i njegovo zaposedanje treba da se obavi pre predstojećih izbora u SRJ. Iza takvog tempiranja napada na rudnik stoji podmukli plan da se za "gubitak" "Trepče" optuži rukovodstvo u Beogradu, ističe Sara Flaunders.


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu