www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Protest SRJ Savetu bezbednosti: Misija UN izgubila svrhu
21. avgust 2000.

Najnoviji protest Misije SRJ pri UN
Najnoviji protest Misije SRJ pri UN
NJUJORK, 20. avgust (Tanjug) - Savezna Republika Jugoslavija uputila je Savetu bezbednosti UN najoštriji protest zbog terorističkog napada na zgradu Jugoslovenskog komiteta za saradnju sa UN u Prištini pre dva dana, nazivajući taj akt gnusnim zločinom i predočavajući Savetu bezbednosti da je misija UN na Kosovu i Metohiji izgubila svaku svrhu, zbog čega treba da bude povučena iz srpske pokrajine.

Šef stalne misije SR Jugoslavije pri UN ambasador Vladislav Jovanović u pismu koje je sinoć uručeno predsedniku Saveta bezbednosti sa zahtevom da se dostavi svim članovima tog 15-članog tela i objavi kao zvanični dokument istakao je da napad na zgradu Jugoslovenskog komiteta za saradnju sa UN predstavlja još jedan dokaz najgrubljeg narušavanja Rezolucije 1244 i nesprovođenja mandata snaga Kfor.

Napad je još jedan akt agresije na SR Jugoslaviju, njen suverenitet i teritorijalni integritet i predstavlja gnusan zločin, u oštrom tonu ukazuje jugoslovenski ambasador i dodaje da je sve to posledica smišljene kampanje administracije SAD koja je stavila međunarodnu misiju pod svoje tutorstvo i izvan kontrole Saveta bezbednosti. Sasvim je očito i evidentno da se i dalje nastavlja otvorena kolaboracija predstavnika međunarodne misije sa teroristima i separatistima, ukazuje se u protestnom pismu ambasadora Jovanovića.

Najnoviji napad na zgradu Jugoslovenskog komiteta za saradnju sa UN u Prištini usledio je samo četiri dana posle oružanog napada više od 1000 teško naoruzanih pripadnika Kfora na civilno stanovništvo Kosovske Mitrovice i vojnu okupaciju "Trepče", kao vandalskog napada, i zatvaranja jedinih preostalih medija na srpskom jeziku na Kosmetu, prištinskog "Jedinstva" i Radija "S".

Teroristi nastavljaju sa vladavinom terora i zločini koje oni čine i za koje dobijaju podršku predstavljaju neoboriv dokaz o postojanju koncepcije i strategije za sistematsko kršenje Rezolucije 1244 i sprovođenje etničkog čišćenja preostalih Srba, Muslimana, Roma, Goranaca, Turaka, Egipćana i drugih nealbanskih žitelja, naglasio je jugoslovenski ambasador. U protestnom pismu se zatim podseća da je 1036 ljudi, uglavnom Srba, ubijeno pred očima Kfora i UNMIK-a, da je 960 osoba kidnapovano i 360.000 proterano.

Kao posledica takvog stanja, misija UN na Kosovu i Metohiji izgubila je svaku svrhu, zbog čega je neophodno da se ona povuče iz južne srpske pokrajine, koja je deo suverene teroritorije SR Jugoslavije, ukazuje se u protestnom jugoslovenskom pismu Savetu bezbednosti, uz koje je članovima tog tela dostavljeno i zvanično saopštenje Savezne vlade povodom terorističkog napada na zgradu Jugoslovenskog komiteta za saradnju sa UN u Prištini.
 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu