www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Vodic kroz Kosovo i Metohiju

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Najoštriji protest Savetu bezbednosti zbog okupiranja Trepče
15. avgust 2000.

Vladislav Jovanović
Vladislav Jovanović
NJUJORK, 15. avgust - Povodom oružanog preuzimanja kombinata "Trepča A.D." od strane Kfora, ambasador Savezne Republike Jugoslavije pri Ujedinjenim nacijama Vladislav Jovanović uložio je Savetu bezbednosti UN najoštriji protest i zahtev za sazivanjem hitne sednice tog najodgovornijeg tela Svetske organizacije.

U protestu se, između ostalog, ističe:

Snage Kfor-a su upotrebile oružanu silu protiv mirnih radnika, rukovodilaca "Trepče A.D.", zvaničnih državnih predstavnika, kao i protiv mirnog srpskog stanovništva u tom delu Pokrajine. Iako je, u skladu sa rezolucijom Saveta bezbednosti, osnovni zadatak UNMIK-a i Kfora da garantuju fizičku i imovinsku bezbednost stanovnika, bezbedno okruženje u Pokrajini, oni su se ovim napadom otvoreno, pred licem čitave svetske javnosti, stavilu u službu albanskih separatista i terorista.

Napad i okupiranje "Trepče A.D." od strane snaga Kfora predstavlja do sada najdrastičniji vid kršenja njihovog mandata i odredaba rezolucije Saveta bezbednosti. To je jedinstven slučaj da se snage pod mandatom Ujedinjenih nacija masovno angažuju protiv mirnog stanovništva zbog čije zaštite ih je Savet bezbednosti uputio.

Ciljevi ove demonstracije oružane sile Kfora potpuno su jasni: zastrašivanje i progon srpskog stanovništva, nastavljanje etničkog čišćenja Srba i drugog nealbanskog stanovništva i ilegalna uzurpacija akcionarskog društva "Trepča", nacionalnih, ekonomskih i prirodnih bogatstva.

Navodna briga Bernara Kušnera za zaštitu čovekove okoline predstavlja još jedan ciničan i providan pokušaj obmane svetske javnosti i Saveta bezbednosti, koji potvrđuje da akcija Kfora nema nikakvog osnova i da predstavlja dosad najgrublje i najbezočnije kršenje odluka Saveta bezbednosti i normi međunarodnog prava uopšte. Iza te obmane stoje oni koji su odgovorni za prošlogodišnju agresiju protiv moje zemlje, za hiljade nedužnih ljudskih žrtava, za humanitarnu, ekonomsku i ekološku katastrofu, kao i za razbuktavanje terorizma i separatizma, na jugoistoku Evrope i u drugim delovima sveta. To su oni koji su u toku tromesečnog bombardovanja širom Kosmeta posejali preko 30.000 projektila sa osiromašenim uranijumom čije su posledice nesagledive.

Imajući u vidu ozbiljnost situacije i posledice koje mogu nastati iz takvih akata, Vlada SR Jugoslavije energično zahteva da Savet bezbednosti osudi nasilno preuzimanje "Trepče" i donese odluku o vraćanju stvari u pređašnje stanje, kako bi kombinat, njegovi radnici i rukovodstvo mogli da nastave sa normalnim radom.

Vlada SRJ ističe da neće priznati nikakve posledice ovog nasilnog čina, niti stanja koja su nastupila na osnovu protivzakonitih i nasilnih akata Kfora i UNMIK-a.

Paralelno sa oružanom akcijom protiv "Trepče A.D.", snage Kfora izvršile su vandalske prepade na jedina preostala glasila na srpskom jeziku na Kosovu i Metohiji - na Radio S u Zvečanu i list "Jedinstvo" u Prštini. Prostorije i oprema su demolirani i uništeni, dok je protiv novinara i osoblja primenjena gruba sila. Ovo vandalsko gušenje medija na srpskom jeziku uz upotrebu oružane vojne sile, akti su bez presedana i predstavljaju sastavni deo produžene kolaboracije Kfora i UNMIK-a sa albanskim separatistima i teroristima u ostvarivanju etničkog čišćenja.

Napred izloženo jasno potvrđuje da celokupna aktivnost UNMIK-a i Kfora služi ciljevima koji su potpuno suprotni rezoluciji SB 1244 (1999) kao i da takve aktivnosti vode daljem zaoštravanju situacije sa nesagledivim posledicama.

Molim da se ovo pismo objavi kao zvaničan dokument Saveta bezbednosti, navodi se na kraju protesta SRJ Savetu bezbednosti UN.


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu