www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Posle 13 meseci Misija UN bez progresa
27. jul 2000.

Izbeglice sa Kosova i Metohije
Izbeglice sa Kosova i Metohije
Kosovska Mitrovica, 26. jul - Civilna i vojna misija Ujedinjenih nacija nije napravila nikakav napredak na Kosovu i Metohiji za trinaest i po meseci koliko se nalazi u ovoj srpskoj pokrajini, rekao je danas predsednik Jugoslovenskog komiteta za saradnju sa Misijom UN na Kosmetu amasador Stanimir Vukićević.

Obraćajući se učesnicima Međunarodnog kampa prijateljstva Vukićević je naglasio da je uprkos prisustvu međunarodnih snaga na Kosmetu svakodnevno prisutan teror, nasilje, ubistva i granatiranje sela i delova gradova u kojima žive Srbi, Crnogorci i ostalo nealbansko stanovništvo.

Više od 13 meseci je prema rečima Vukićevića dovoljan period da se stanje smiri i problemi reše. Međutim, crni bilten dosadašnjeg prisustva međunarodnih snaga na Kosmetu jeste 1.100 ubijenih i 960 kidnapovanih Srba i Crnogoraca, više od 10.000 spaljenih kuća, na desetine hiljada uzurpiranih stanova i oko 90 porušenih i oštećenih crkava i manastira, precizirao je Vukićević.

"Krši se Rezolucija 1244, nema slobode kretanja, nema lične i imovinske sigurnosti, Srbi i Crnogorci ne mogu u svojim sredinama da koriste osnovna prava".

Vukićević je primetio da je indikativno da oko 50.000 naoružanih vojnika UN nije u stanju da otkrije učinioce tih varvarskih zločina.

Uporedo sa ovim problemima, dodao je Vukićević, srpsku pokrajinu je napustilo 360.000 nealbanaca od kojih su 280.000 Srbi i Crnogorci. Proces njihovog povratka svojim domovina je vrlo spor, a Misija UN nema dovoljno razumevanja da se taj proces ubrza, kazao je Vukićević, dodajući da bi najpravičnije rešenje bilo da se omogući omogući povratak svakom ko želi da se vrati na svoje ognjište.

Ukazujući da stanje u privredi ništa nije bolje, Vukićević je naglasio da sve veće fabrike ne rade, a da se UNMIK sprema da ih privatizuje, zaboravljajući da je neko drugi njihov vlasnik i da oni nisu dobili mandat za njihovu uzurpaciju.

Više od 70 posto ljudi je nezaposleno što produbljuje socijalnu krizu a i povećava stopu kriminaliteta.

I stanje u medijima je po rečima Vukićevića kriminalno. Nema dnevnih novina na srpskom jeziku, a radio i televizija su prisutni samo na seoskom području i u užem gradskom.

"Zahtevamo da se organizuje povratak Srba, Crnogoraca i ostalog nealbanskog življa na Kosovo i Metohiju i da UNMIK i Kfor poštuju Rezoluciju 1244", zaključio je Vukićević.

Načelnik Kosovskomitrovičkog okruga Zdravko Trajković upoznao je strane novinare da je u južnom delu Mitrovice uzurpirano 550 srpskih stanova i da tamo od juna prošle godine nema Srba sem dva sveštenika.

Iz Vučitrna su proterani svi Srbi, 3.000 Roma, a iz 33 sela te opštine takođe svi Srbi i Crnogorci, podsetio je Trajković.

On je ukazao na činjenicu da je u zatvoru u Kosovskoj Mitrovici 40 Srba koji čame mesecima bez ikakvih materijalnih dokaza a suđenja se odvijaju isključivo pred albanskim tužiocima i sudijama.

Potpredsednik Srpske nacionalne skupštine Kosova i Metohije Ljubiša Maravić podsetio je da je u Kosovskoj Mitrovici prošle godine živelo 110.000 stanovnika a sada, samo u južnom delu, živi 150.000 Šiptara od kojih su najmanje 20.000 do 30.000 Albanci došli iz Albanije.

"Severna Mitrovica je jedini multietnički grad u kome žive Srbi, Albanci, Romi i muslimani", podvukao je Maravić.

Posebno interesovanje učesnika Kampa izazvalo je prisustvo predsednika Demokratske reformske partije Albanaca Sokolja Chuse i generalnog sekretara Kosovske demokratske inicijative Cherima Ismailja.

Chuse je naveo da su na Kosmetu cilj napada ne samo Srbi već i Albanci koji ne podržavaju politiku separatizma i terorizam.

"Od juna prošle godine albanski ekstremisti su ubili 219 Albanaca, 93 kidnapovali, 24 devojčice od 16 do 19 godina silovali, dok su 43 albanske porodice proterane jer su njihovi članovi bili zaposleni u organima države Srbije", istakao je Chuse.
 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu