www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Da se agresija na medije nikad više ne ponovi
01. jun 2000.

Licemerje svetskih NATO medija
Licemerje svetskih NATO medija
BEOGRAD, 31.maj - Predsednici Udruženja novinara Srbije i Crne Gore Milorad Komrakov i Vlatko Vujović, obraćajući se učesnicima skupa "Istinom protiv agresije" ukazali da se agresija na našu zemlju i danas nastavlja svim sredstvima i da nije trajala samo 78 dana, već se i ovog trenutka produžava perfidnim pritiscima pojedinih medija.

Predsednik Udruženja novinara Srbije Komrakov je rekao da je prošle godine prekoračen "svaki prag humanosti i tolerancije, kao i granica koja se decenijama smatrala granicom profesionalizma u ovoj profesiji".

Na dan 3.maja - Svetskog dana slobode štampe - kada je trebalo da se govori o ubijanju naših kolega od strane NATO agresora i ubijanju istine na prostorima Jugoslavije, ni jedna medijska kuća iz takozvane demokratske međunarodne zajednice nije podsetila svet na zlodela NATO, niti na to da je na taj dan prošle godine bombardovana i razorena TV Novi Sad. Iako se ti svetski mediji diče slobodom štampe, oni su time otkrili u punoj meri svetu svoje licemerje i to da se služe lažima i propagandom protiv naše zemlje, rekao je Komrakov.

Bombardovanje Jugoslavije od strane NATO prošle godine imalo je za cilj da "preparira svest Jugoslovena" i NATO iako u tome nije uspeo, nije ni odustao jer je televizijskim projektom stvaranja prstena oko Srbije kojim je želeo da obezbedi isključivo emitovanje sopstvenog propagandnog programa nastojao da izvrši još jedan pokušaj medijskog terorizma, dodao je on.

Komrakov je skrenuo pažnju učesnicima skupa na to da Udruženje novinara Srbije osuđuje spiskove u kojima se nalaze imena 30 jugoslovenskih novinara, kako iz državnih, tako i privatnih medija, kojima Evropska unija onemogućava da obavljaju svoj profesionalni zadatak i prema kojima postupa "represivno i suprotno proklamovanim načelima o slobodi štampe.

Na Kosovu i Metohiji srpskih medija i srpskih novinara nema. Ni jednom srpskom novinaru tamo nije garantovana bezbednost, podsetio je on i dodao da takozvana međunarodna zajednica ne čini ništa što su sa Kosova i Metohije proterani srpski mediji. Ona očigledno želi da okupira taj informativni prostor odakle se svetu šalje samo jedna istina, a ne ona koju bi slali srpski novinari, rekao je Komrakov.

On je naglasio da se Jugoslavija istinom oduprla bombama i dodao da Udruženje novinara Jugoslavije odaje profesionalno priznanje svim novinarima koji izveštavaju istinito o događajima na Kosovu i Metohiji i upitao zašto zapravo o tome ćuti međunarodna federacija novinara u Briselu.

Komrakov se založio za širenje fronta novinara, boraca za istinu protiv laži NATO propagande o čemu svedoči i 35.Međunarodni skup novinara koji se upravo održava u Beogradu.

Predsednik Udruženja novinara Crne Gore Vujović je istakao da moramo raščistiti u glavama i perima šta se zaista dogodilo u napadu NATO na Jugoslaviju - klasična agresija na slobodnu državu ili kako se to manipuliše takozvana humanitarna intervencija.

Vujović je rekao da ako prihvatimo to objašnjenje zapadne propagande moramo drastično korigovati istoriju po čemu, rekao je, Hitler i Staljin trebalo da budu humanisti.

On je ocenio da agresija nije trajala samo 78 dana već da se i danas nastavlja perfidnim pritiscima čiji je cilj da uništi narod koji želi da očuva svoju stamostalnost i slobodu.

Vujović je ukazao na to da zapadni moćnici medijskom političkom i silom kapitala nalaze u našoj zemlji svoje janičare, ali su oni ovde izgubili vezu s narodom.

On je naveo da su Udruženja novinara Srbije i Crne Gore potpuno ravnopravna iako crnogorsko, kako je rekao, ima manji broj članova i ocenio da to ilustruje odnose u federaciji u kojoj vlada potpuna ravnopravnost.


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu