www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Klarkova kolateralna greška: prvi rođendan slepog Stefana Jovića
21. april 2000.



VRANJE, 17. aprila (Tanjug) - Rođen pre vremena, u nepunom sedmom mesecu majčine trudnoće, jednogodišnji Stefan Jović, iz Ulice Iva Andrića 52 u Vranju, svoj prvi rođendan dočekuje 20. aprila u potpunom mraku.

Nije video ni lice majke koja mu podoj daje, niti oca.

Beba je slepa zbog zverskog bomardovanja NATO agresora i "junačkog" generala Veslija Klarka, koji je razarao i uništavao jednu malu zemlju velikog srca.

Slepilo Stefana Jovića je po generalu Klarku kolateralna greška, za majku Svetlanu i oca Sinišu Jovića golema tragedija, tuga, neprebol.

"Kada je aprila prošle godine bombardovano Vranje i kada je jedan projektil eksplodirao na oko 50 metara od naše kuće, doživela sam snažan stres i ubrzo se porodila u nepunom sedmom mesecu trudnoće", izjavila je danas Tanjugu Stefanova majka Svetlana Jović, nezaposlena domaćica, čiji je suprug Siniša vojnolice.

Ovo lepo, divno, živahno, obnevidelo dete Stefanm supružnicima Jović je jedinac.

Prevremeno rođena beba je, bez majke, preneta na Institut za neonatologiju u Beogradu, gde je novorođenče, u inkubatoru, provelo mesec i po dana, kada se već znalo šta se dogodilo.

Kod drugih porodilja u vranjskom porodilištu posledice su bile nešto drugačije, ali sve se svode na "kolateralne greške" generala Klarka koji je nemilosredno uništavao i razarao, ne samo mostove, fabrike, rafinerije, nego i tek rođene bebe. Lekari vranjskog porodilišta su onda opominjali i konstatovali "povećan broj prevremeno rođenih beba, verovatno sa kasnijim posledicama".

U očekivanju prvog rođendana malog Stefana - nazire se zračak svetlosti za ozdravljenje i svetlost u očima mališana.

Stručnjak svetskog ugleda za očne bolesti Onkološkog instituta "Fjedorov", u Kalugi kod Moskve, profesor dr Sergej Romanjenko pregledao je Stefana u Novom Sadu i ulio zračak optimizma.

Profesor Romanjenko utvrdio je da će bebi biti vraćen vid, ali je neophodno da u Institutu "Fjodorov", u Kalugi, budu izvršene dve operacije, naizmenično na po jednom oku u nešto većem vremenskom razmaku, što podrazumeva dva odlaska u Moskvu.

To znači da majka Svetlana, kao pratilja, i Stefan treba dva puta da lete avionom u Moskvu, gde lečenje u Kalugi košta 16.000 nemačkih maraka, po 8.000 maraka za svaku operaciju, što porodica Jović ni u snu ne može da obezbedi.

Iako još uvek nedovoljna, pomoć je počela da pristiže, pošto su humanitarnu akciju pokrenuli Povereništvo Saveza sindikata opštine Vranje i Specijalizovano zavarivačko preduzeće "Zavarivač" u Vranju.

Po 20.000 dinara uplatili su "Simpo", "Jumko", "Zavarivač", po 10.000 dinara "Alfaplam" i Osnovna škola "Vuk karadžić" i mnogi drugi, a Duvanska industrija "DIV" plaća povratne avionske karte Beograd-Moskva-Beograd.

Nemajući drugog izlaza, mlada majka Svetlana Jović, rođena 1978. godine, obratila se javnosti za pomoć, kako bi vratila očnji vid svom jedincu Stefanu, koji je beba izgubila zbog kolaterealne greške NATO kompanije.

U očekivanju da ljudi dobre volje pomognu ovoj ratom unesrećenoj porodici, majka Svetlana Jović otvorila je žiro-račun kod Beogradske banke - Vranjske banke u Vranju.

Dinarski žiro-račun glasi 44100-623-1-2603, konto 817201, partija 40058770, kao i devizni račun broj 44100-623-1-2603- konto 708011, partija 40058796.


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu