www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Srbi iz sela Banje žive u logoru
06. april 2000.

Težak položaj Srba na Kosovu i Metohiji
Težak položaj Srba na Kosovu i Metohiji
Kosovska Mitrovica, 6. april (Tanjug) - Na 17. kilometru jugozapadno od Kosovske Mitrovice smešteno je selo Banje, koje pripada opštini Srbica, a u kojem u 65 domova žive Srbi.

Selo je dobilo ime po termalnoj vodi, a i danas u Banjama postoji više izvora, čija voda pokreće osam vodeničkih kamenova. Selo Banje, koje obezbeđuju pripadnici francuskih snaga Kfora, ograđeno je bodljikavom žicom. Bez struje, lekara, prodavnica i autobuske linije, ovi Srbi žive u svojevrsnom konc-logoru.

Pune tri godine žitelji Banje iz sela ne mogu da izađu. Žive od pomoći koju dobijaju od Međunarodnog komiteta Crvenog krsta i francuskih vojnika.

"Ponekad idemo preko Mokre Gore, pešice planinskim stazama do Zubinog Potoka da kupimo kafu, cigarete", priča predstavnik sela Rade Kovačević naglašavajuci da "ni tim stazama i bogazama nije bezbedno".

Bezbedno se krećemo jedino u prečniku dva do tri kilometra, a dalje, bez pratnje francuskih vojnika ne smemo, kaže Kovačević dodajcui da su šiptarski teroristi, i pored prisustva francuskih vojnika, u proteklih devet meseci ubili četiri srpska seljaka a osam ranili.

Navodeći par slučajeva ubijanja i ranjavanja Srba, Kovačević je kazao da su šiptarski teroristi prošle godine ubili 72. godišnjeg Damjana Kovačevića, dok je cuvao krave na poljani, nedaleko od svoje kuće. Njegovog, tri godine mlađeg brata, Milosava Kovačevića su teško ranili. On je sada invalid.

Momira Kovačevića albanski teroristi su ubili 1. septembra lane, na putu između sela Crkolez i Suvo Grlo, koje obezbeđuju španski vojnici Kfora. Tada su ranili i Milutina i Darka Kovačevića, priseća se njihov rođak Rade Kovačcević.

Odsečeni od spoljnog sveta, Srbi iz Banja, kako je novinarima rekao MomirJokić, u proteklih devet meseci dva puta su "došli" do srpskih novina. "Iako su bile stare i sa odavno deplasiranim vestima, bile su nam drag poklon", kaže Jokić.

"Onomad preko Radija 'Slobodna Evropa' čuli smo da će nas u nekoj albanskoj vladi zastupati kaluđer Sava Janjić, Rada Trajković i neki Ranđel Nojkić, sa još dvojicom ljudi, kako rekoše sa Kosmeta. Ovi ljudi nisu nas nikada posetili, da vide kako žive Srbi u logoru, a kamoli da nas pitaju za saglasnost", komentarišu ogorčeni Srbi iz Banje odluku grupe Srba iz Gračanice da uđu u Kušnerovo-Tačijevu vladu.

Oni naglašavaju da ih jedino posećuju Oliver Ivanović iz Srpskog nacionalnog foruma (SNF) kosovskomitrovičkog regiona.

"Dolazio je sa civilnim administratorom za opštinu Srbica i posle gotovo dvomesečnog 'jadikovanja', uz pomoć profesora iz Kosovske Mitrovice Mitre Jokić, izdejstovao je otvaranje škole, kako nam deca, pored očiju, ne bi ostala slepa". Ivanović je dolazio da sa nama podeli radost, kada smo otvarali školu, isto tako i tugu, kada su nam ginuli rođaci, prijatelji, komšije i više terorističkih napada na selo, pričaju meštani Banje.

U osmogodišnjoj školi, koja od oktobra lane radi u zgradi bivše seoske ambulante, nastavu pohađa 24 učenika, kaže nastavnik Fizičkog vaspitanja Darko Ristić i dodaje da u susednom selu Suvo Grlo nastavu u četvrorazrednoj školi pohađa devet učenika.

Učiteljica Ljiljana Vuković, koja je u Banju izbegla iz Srbice, po povlačenju pripadnika Vojske Jugoslavije i policije, kaže da se u osnovnoj školi, gde je nastava kombinovana, od prvog do četvrtog razreda školuje sedam đaka.

Prvak Danijela Jokić veli da je odličan učenik, kao i učiteljičina kćerka Biljana Vuković, koja je novinarima rekla da su ih "iz Srbice isterali Šiptari", kao i da je "gledala kako joj kuća gori", koju su, kako je rekla, "zapalili komšije Šiptari".

Selo Banje ima 14 srednjoškolaca, koji su zbog nesigurnosti i nepostojanja autobuskih linija od tog sela do Kosovske Mitrovice, ove školske godine ostali kod kuće. Predmetne ispite polagaće, po dogovru sa upravom srednjih škola u Kosovskoj Mitrovici, juna ove godine, saznajemo od direktorke osnovne škole Mitre Jokić, donedavno penzionisanog prosvetnog radnika.

Na kraju posete selu Banje, meštani su se okupili ispred crkve, koja je sazidana u 13. veku, kako bi domaćinski, onako, kako to Srbima dolikuje, ispratili nenadane goste, poručujući da ostaju na svojim vekovnim ognjištima.

Delegaciju SNF kosovskomitrovičkog regiona i grupu novinara, oklopnim transporterima do Banje vozili su francuski vojnici Kfora.

Ivanovcih je danas posetio selo Banje između ostalog i da bi meštane obavestio da je razgovarao sa komandatom multinacionalne brigade "Sever" generalom Pjerom D'Saki D'Sanom o obezbeđivanju prevoza od Banje do Mitrovcie i nazad, makar, jednom nedeljno. On je stanovnicima Banje preneo generalovu saglasnost, ali i to da je prvo neophodno da Srbi iz ovog sela podnesu pismeni zahtev generalu D'Sanu.


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu