www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Kosovska Mitrovica - Srbi na poternicama, teroristi u vojsci i policiji
04. april 2000.



Kosovska Mitrovica, 3. aprila - U južnom delu Kosovske Mitrovice nedavno su osvanule plakate sa javnim poternicama sa imenima Srba koji se, bez ikakvih validnih dokaza, optužuju da su, navodno, počinili zločine, čime su Albanci još jednom pokazali da im uopšte nije stalo do pomirenja i zajedničkog života sa dojučerašnjim komšijama Srbima.

Lista sa imenima više od 50 Srba, lažno optuženih za zločine, istaknuta je na kafiću "Košutovo", a poternice sa imenima i čak fotografijama navodnih Srba zločinaca oblepljene su na hotelu "Adrijatik" u južnom delu grada.

Kako Tanjug saznaje iz srpskih izvora, reč je o fotomontažama, jer u južnom delu grada ne postoji dokumentacija o Srbima. Očito je da su Šiptari zaposleni u UNMIK-u i Kforu došli do evidencija Srba, koje međunarodni predstavnici imaju zbog različitih kontakata sa njima po bilo kom osnovu.

Tako se mogu primetiti navodne lične karte, vozačke dozvole i druga dokumenta uz koja su prilepljene i falsifikovane fotografije i sve predstavljeno kao original. Među onima koji su navodni zločinci nalaze se lekari, službenici, članovi Srpskog nacionalnog foruma na čelu sa Oliverom Ivanovićem i obični građani, među kojima je i, kako se vidi, paramilitarac Đusić Ljubinka, inače trgovac.

Među tobožnjim zločincima Srbima su i Andrija Vukomanović, direktor osnovne škole "Sveti Sava", ali i obični građani Kosovske Mitrovice Batica Vukomanović ili Stoislav Vukomanović.

Zanimljivo je, međutim, da se ni Kfor ni UNMIK, koji očigledno takvu "mirotvornu akciju" prećutno podržavaju, nimalo nisu zabrinuli, jer je čak tumačenje da su upravo takvi potezi šiptarske strane u funkciji Kušnerovih napora da sprovede najavljen popis i izbore, kako je sam rekao, "bez obzira na to što se Srbi nisu vratili". Očigledno je da javne poternice imaju za cilj dodatno zastrašivanje oko 16.000 Srba u severnoj Mitrovici i pokušaj da se i oni nateraju da napuste svoje domove.

Kfor i dodatnih 300 UNMIK policajaca, koji su prošlog meseca stigli u Kosovsku Mitrovicu, u okviru Kušnerovog plana "pomirenja" i uspostavljanje multietičnosti grada, nisu se do sada, međutim, angažovali u hapšenju Šiptara osvedočenih terorista, a sada preobučenih u takozvani Kosovski zaštitni korpus i takozvanu kosovsku policiju.

Jedan od tih Šiptara je čelnik Republikanske partije Albanaca Skender Hoti, čije je sedište u Bošnjačkoj mahali i mikronaselju u severnom delu Mitrovice i odakle su koordinirane sve nedavne terorističke akcije i na Srbe i na pripadnike Kfora.

U Hotijevoj kući, u Bošnjačkoj mahali, prilikom nedavnog pretresa, francuski pripadnici Kfora su zaplenili veće količine oružja - bombe, municiju, ručni bacač i kalašnjikove. Hoti je bio uhapšen sa grupom od 40 svojih saboraca, ali je sutradan već pušten na zahtev sudije Albanca.

U tzv. kosovskoj policiji u Vučitrnu svoje redovne dužnosti obavlja bivši policajac MUP-a Ahmet Haseni, koji se priključio tzv. OVK i odgovoran je za paljenje crkve Samodreže, prošle godine po dolasku međunarodnih snaga.

U južnom delu grada slobodno živi i Bekim Šuti, bivši komandant "OVK", sada član tzv. Kosovskog zaštitnog korpusa. Šuti je ubio Milorada Avramovića iz sela Ošljane, u junu prošle godine, po dolasku međunarodnih snaga na Kosmet.

Na listi zločinaca za koje Kfor i UNMIK treba da se zainteresuju trebalo bi da se nađu i Rudži Aliu, Osman Aliu, Namun Aliu i Rifat Redža, koji su učestvovali u etničkom čišćenju Srba u selu Pantina, nedaleko od Mitrovice. Rudži Aliu je lično još 1998. godine kidnapovao Ratka i Čedomirku Mirković iz sela Pantine i o njima se do danas ništa ne zna.

Na listi zločinaca trebalo bi da se nađu i teroristi koji su učestvovali u etničkom čišćenju Srba u junu prošle godine, kada su međunarodne snage već stigle i to u naseljima Stari trg i Prvi tunel kod Mitrovice. Među najistaknutijima koji su tada učestvovali u tom etničkom čišćenju bili su Fahri, Kadri i Ljatif Zenelji, Redžep Sumići, Musa Nimani, i Ibrahim Ferati. Sada su svi u tzv. Kosovskom zaštitnom korpusu i u kosovskoj policiji.

Osim poternica koje stoje na zidovima kafića, zgrada i banderama u južnom delu grada, na osnovu kojih se traže navodni zločinci Srbi, Šiptari ne poštuju ni Kušnerovu Uredbu o zabrani raspirivanja verske i nacionalne mržnje.

Tako se svake večeri na Radio Mitrovici emituje program na albanskom od 21 do 22 časa, u stvari kontakt emisija u kojoj je gost uvek neki ugledan građanin Albanac, a tokom emisije se uključuju i slušaoci.

Cilj takvog kontakt programa je uvek da se prozove neki Srbin i optuži za navodne zločine. Direktno uključivanje slušalaca se uvek svodi na to da se i izvrši javna optužnica Srbina zbog tobožnjeg zločina.

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju je reagovala na takav tip emisija više puta, negodujući zbog sadržaja i namere, ali sam Kušner se nije oglasio i upozorio svoje štićenike da krše Uredbu o zabrani raspirivanja verske i nacionalne mržnje.

Slične programe prozivanja i lažnog optuživanja Srba prikazuje i nedavno otvorena Radiotelevizija Kosovo RTK koja za svoj rad ima punu podršku UNMIK-a i OEBS-a.


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu