www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Bi-Bi-Si: Lična osveta nekih političara prema Srbiji
23. mart 2000.



London, 13. marta - Godinu dana posle NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju pokazalo se da je bombardovanje bilo, u stvari, lična osveta nekih zapadnih, pre svega američkih, političara prema Srbiji, ocenjuje istraživački tim britanske televizije Bi-Bi-Si (VVS).

Ta osveta, koju je predvodila američki državni sekretar Madlen Olbrajt, međutim, pretvorila se u katastrofalnu grešku i očajničko spasavanje samog NATO- a i zapadnog savezništva, ukazano je u sinoć emitovanoj specijalnoj emisiji VVS.

U emisiji je razotkriveno kako je albanska teroristička "OVK" gradila veze sa Vašingtonom i kako je terorističke akcije izvodila po savetima i instrukcijama zapadnih diplomata.

Jedan od predstavnika kosmetskih Albanaca je priznao da su im zapadne diplomate savetovale da poturaju civilno stanovništvo u napadima na policiju. Zapadne diplomate su rekle da samo tako možemo da pridobijemo međunarodnu javnost, rekao je taj Albanac sa Kosmeta. I "OVK", potvrdio je i njen lider Hašim Tači, poslušala je taj savet i direktno uvlačila nedužno stanovništvo i namerno ga žrtvovala.

Približavanje Zapada terorističkoj "OVK" i stavljanje NATO-a u funkciju albanskih separatista je, tvrdi se u emisiji VVS, lično predvodila američki državni sekretar Madlen Olbrajt, a prvi javni i ključni korak u tom procesu je učinio američki ambasador u Ujedinjenim nacijama i raniji izaslanik za Balkan Ričard Holbruk.

On je priznao da je to bilo jula 1998. godine kada je posetio selo Junik i sastao se sa predstavnicima "OVK". Tada je Amerika, rekao je Holbruk, priznala takozvanu OVK.

Kasnije, takođe po nalogu Madlen Olbrajt, posao preuzima Vilijem Voker koji postaje šef verifikatorske misije OEBS-a na Kosovu i Metohiji, koja je - kako je potvrđeno u emisiji VVS - pre svega imala zadatak da pomogne takozvanoj OVK i da - kako je naglašeno - stvori uslove za kasniji rat koji je NATO vodio u ime albanskih separatista.

Voker je, ističe se u emisiji VVS, predvodio tu pomoć i indirektno je priznao da je njegova "misija" bila u funkciji pomoći albanskim separatistima.

Tokom emisije je Voker "uhvaćen u laži". Ključni instrument američke manipulacije su bili događaji u selu Račak, a njima je komandovao Voker.

Holbruk i komandant NATO-a general Vesli Klark izjavili su kako ih je Voker odmah, i to dok je bio u tom selu, zvao telefonom i predlagao novu strategiju. I to - pokazala je jasno emisija - na osnovu laži i netačnih informacija. Kada su novinari VVS pitali Vokera da li je zvao Holbruka i Klarka on je rekao - da nije.

U emisiji VVS je ukazano kako je situaciju u selu Račak iskoristila Madlen Olbrajt za "diplomatsku ofanzivu" i pritisak na evropske saveznike. Ali, nije do kraja uspela, pa je organizovana "nova prilika" - razgovori u Rambujeu.

Amerikanci su, potvrđeno je u emisiji VVS, došli u Rambuje sa jasnim ciljem - da se stvore uslovi za NATO agresiju. Nije, međutim, išlo sve kako je planirano, jer je trebalo da se pokaže da Srbija ne želi sporazum, a da Albanci žele.

Lider terorističke "OVK" Hašim Tači, koji je neočekivano izabran za vođu delegacije Albanaca sa Kosmeta, odbijao je bilo kakav sporazum. On je tražio samo nezavisnost, podseća se u emisiji VVS i dodaje da "Amerikanci nisu imali kuda" pa je, četiri dana pre kraja razgovora, došla lično Madlen Olbrajt da "obrađuje" Tačija i izgradi završnu koncepciju. Albanci su zvanično prihvatili "sporazum", ali su Srbima postavljeni takvi uslovi za koje se znalo da ih ne mogu prihvatiti, podseća se u emisiji VVS. Tako je, ukazuje se, NATO agresija na Jugoslaviju postala "Madlenin rat", a i komandant NATO-a, general Klark je priznao da je to bio "ilegalni rat".


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu