www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

"Globus end meil": Kampanja protiv celog srpskog naroda
23. mart 2000.



Otava, 13. marta - Kada je većina civila poginula, NATO je mogao da prizna da je pogrešio, piše Markus Dži u poslednjem broju najtiražnijeg kanadskog lista "Gloub end meil" iznoseći podatke koji prvi put direktno optužuju NATO za laži i brutalnu agresiju na SR Jugoslaviju.

U opširnom članku pod nazivom "Smrt nevinih", pišući iz Varvarina u kojem se sada nalazi, Dži je ispričao potresnu priču o 15-godišnjoj Sanji Milenković, briljantnoj matematičarki, koja je poginula jednog sunčanog nedeljnog prepodneva, prelazeći Varvarinski most.

"Ona je bila ,kolateralna šteta', jedna od stotine običnih građana ubijenih kad je NATO odlučio da proširi svoje ciljeve na toplane, elektrane i male mostove", piše pored velike Sanjine fotografije, objavljene uz članak.

Kako piše Dži, komandanti NATO, frustrirani nemogućnošću da armiji Jugoslavije nanesu gubitke, više su nego udvostručili broj aviona koji su bombardovali ciljeve u Srbiji, dostigavši brojku od 1.000. Krajem maja, "pokolj je dostigao vrhunac, pa je svakodnevno preduzimao u proseku 585 letova" kako bi se "izbegao skup kopneni napad".

Da bi izvršila još veći pritisak, Zapadna alijansa je, kaže Dži, "proširila definiciju onoga što je konstituisano kao legitimni vojni ciljevi", te je tako gađala elektrane, toplane, mostove, bolnice, pijace.

Sramotno veliki broj "nesrećnih slučajeva", kao što je gađanje putničkog voza, kolone izbeglica na Kosmetu, bolnice i pijace u Nišu i mnogi drugi, zvaničnici NATO su nazivali "kolateralnom štetom", što je, kako kaže Dži, "vojni eufemizam za neplanirano ubijanje".

Takav je bio slučaj i sa Varvarinskim mostom, koji je, kako piše kanadski novinar, svakako veoma važan za ovaj mali grad na obali Velike Morave, ali je potpuno beznačajan u vojnom smislu, jer put preko njega vodi "zapadno od ničega", dok je Kosmet udaljen nekoliko sati vožnje na jug.

Pored toga napad je izvršen u prepodnevnim satima, na pazarni dan, kad se sigurno mogao očekivati veliki broj ljudi na mostu, što je u potpunosti negiralo tvrdnje NATO zvaničnika da oni "čine sve što je moguće da izbegnu civilne žrtve" i to "preciznim navođenim bombama sa visine od 15.000 stopa", konstatuje Dži.

Međutim, dok je NATO povećavao broj vazdušnih napada i proširivao broj "legitimnih" ciljeva, "agresija NATO je sve manje bila kampanja protiv jugoslovenske vojske, a sve više kampanja protiv celokupnog srpskog naroda", napominje Dži.

"Komandanti NATO su otvoreno govorili da će rat usmeriti na domove Srba, u nadi da će ih okrenuti protiv gospodina Miloševića. Zbog toga su preduzeti napadi na elektrane i toplovode. Bilo je neizbežno da će mnogi civili umreti", ističe Dži.

On navodi da je agencija "Hjuman rajts voč" nedavno objavila iscrpan izveštaj o bombardovanju, u kojem se kaže da je u napadima NATO poginulo tri puta više civila nego što su to javno priznali čelnici Zapadne alijanse. Prema izveštaju ove agencije, najmanje devet takvih bombaških napada preduzeto je na ciljeve koji nisu bili vojni i koje "Hjuman rajts voč" naziva nelegalnim, piše kanadski novinar.

Među tim ciljevima je i zgrada RTS u Beogradu, koju je Alijansa napala, kako kaže Dži, znajući da će ubiti isključivo civile. Iako zgrada nije imala vojnu namenu, britanski premijer Toni Bler je kasnije rekao da on "ne sumnja u opravdanost ove akcije", jer su "televizijske stanice i srpski mediji deo Miloševićevog režima".

"Setite se", kaže Dži, "ovo je bilo nazvano prvim ratom za ljudska prava". U tom ratu za ljudska prava, uništeni su mnogi nevini životi i istovremeno su pomerene granice legitimnosti naznačene u Ženevskoj konvenciji, konstatuje kanadski novinar, koji je prošle godine o agresiji NATO izveštavao iz Jugoslavije, a ovog meseca se ponovo vratio u Srbiju.


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu