www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

"Sandej tajms": CIA pomagala i obučavala teroriste
23. mart 2000.



LONDON, 12. marta (Tanjug) - Američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) je direktno pomagala i obučavala takozvanu OVK na Kosovu i Metohiji i pripremala albanske separatiste za sukobe sa Vojskom Jugoslavije i Ministarstvom unutrašnjih poslova Srbije, otkriva javnosti londonski "Sandej tajms".

Saznanja o saradnji CIA-e sa "OVK" izazvala su, piše "Sandej tajms", novo nezadovoljstvo među evropskim saveznicima. U evropskim diplomatskim krugovima se, precizira list, ocenjuje da je Amerika izdala Evropu i Organizaciju za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS). Amerikanci su, ističe se, u kosmetske misije došli da pripremaju Albance za rat i NATO agresiju, a ne da bi pomogli u traženju rešenja problema.

U Evropi se najviše sumnja u šefa misije OEBS, Amerikanca Vilijema Vokera, za koga se tvrdi da je u stvari predvodio kosmetsku operaciju CIA-e. Voker je potvrdio "Sandej tajmsu" da je u diplomatskoj misiji bilo oficira CIA-e i da su oni radili prema svojim, a ne prema dogovorenim planovima, ali, tvrdi, on lično nije bio upoznat sa tim.

Direktne veze albanskih separatista sa zapadnim obaveštajnim službama, ističe "Sandej tajms", potiču još iz ranijeg perioda. Jedan od komandanata takozvane "OVK" Šaban Šalja, koji sada, tvrdi londonski list, organizuje akcije sa ciljem da se sukobi sa Kosmeta prošire na druge delove Srbije, izjavio je da se u Albaniji još od 1996. godine sretao sa američkim, britanskim i švajcarskim obaveštajcima.

CIA je, saznaje "Sandej tajms", za obuku i pripremu kosmetskih Albanaca za rat koristila ljude i iz privatnih američkih kompanija, Militari risorsis i Dajnkorps. Te kompanije su te iste poslove ranije obavljale u Hrvatskoj i među bosanskim muslimanima.


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu