www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

"Sandej telegraf": Agresija na Jugoslaviju - američko-albanska zavera
23. mart 2000.



London, 27. februara - Agresija na Jugoslaviju i uplitanje NATO na Kosovu i Metohiji rezultat su zajedničke zavere američkog Stejt departmenta i albanskih lidera takozvane OVK, tvrdi danas londonski "Sandej telegraf".

Manipulacije i zaveru je, sugeriše list, predvodila američki državni sekretar Madlen Olbrajt, koju "Sandej telegraf" definiše kao "najuticajnijeg zapadnog antisrpskog jastreba".

Početak realizacije te zavere su, podseća se, bili događaji u selu Račku, decembra 1998. godine. Hašim Tači, vođa terorista, je u razgovoru za Bi-Bi-Si, koji prenosi "Sandej telegraf", priznao da su, praktično, Albanci namerno u selu Račku ubili četiri policajca, jer su znali da će posle toga doći do sukoba. Albanski teroristi su, kako je priznao Tači, namerno poturali obične građane i žrtvovali njihove živote, jer su znali da samo tako mogu da pridobiju međunarodno javno mnjenje.

Takva strategija je, podseća londonski list, bila razrađena zajedno sa albanskim pomagačima u Vašingtonu.

Posle pogibije 45 Albanaca u selu Račku, američki državni sekretar Madlen Olbrajt je krenula u kampanju pritiska na evropske saveznike. Ona je to i priznala u razgovoru za Bi-Bi-Si, rekavši da se taj događaj morao razrađivati i "oživljavati" kako bi se izvršio pritisak na saveznike.

U toj funkciji je, ističe se, korišćena i posmatračka misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju.

Jugoslavija i Srbija su, precizira londonski list, ispunile sve svoje obaveze iz oktobarskog dogovora, ali posmatrači OEBS-a nisu ništa preduzimali prema takozvanoj OVK, koja je iskoristila vreme za dodatno naoružavanje, pregrupisavanje i nove napade na policiju i vojsku.

Antisrpska kampanja je krenula, ukazuje list, iako je u zvaničnom dokumentu Saveta NATO-a 13. novembra 1998. godine napisano da je takozvana OVK "glavni inicijator nasilja koje ugrožava dogovor o primirju".

Evropske zemlje su se protivile agresivnoj kampanji SAD i planovima Vašingtona da upotrebi silu na Kosmetu, pa je pronađeno kompromisno rešenje da se održe razgovori u Rambujeu.

Ali, Madlen Olbrajt i Stejt department su, ukazuje "Sandej telegraf", učinili sve da ti razgovori ne uspeju. Neuspeh razgovora u Rambujeu je u stvari, primećuje list, bio uspeh Madlen Olbrajt.

To je direktno priznao i predstavnik za štampu Stejt departmenta Džejms Rubin, rekavši da su SAD učinile sve da razgovori u Rambujeu ne uspeju. "Mi smo, rekao je Rubin, javno govorili da želimo sporazum, ali je naš cilj bio da Srbi odbiju sporazum, a da ga Albanci prihvate".

Tako su, podseća "Sandej telegraf", jedna mala grupa Albanaca i Stejt department uvukli NATO u rat na Kosmetu.


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu