www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Dag Bandou: NATO donosi nesreću Balkanu
23. mart 2000.



Tokio, 11. marta Tanjug - "NATO donosi nesreću Balkanu" naslov je teksta Daga Bandoua, saradnika američkog Kato instituta, objavljenog u današnjem izdanju lista "Japan tajms" na engleskom jeziku.

Bandou stavlja pod kritičku lupu dosadašnje političko i vojno angažovanje SAD u regionu, zalažući se za američko povlačenje sa Kosmeta i ostavljanje Evropljanima da se nose sa albanskim separatistima.

Bandou ukazuje na seriju katastrofalnih odluka američke administracije, navodeći između ostalog da je američki državni sekretar Madlen Olbrajt izgleda više bila zainteresovana za bombardovanje Srbije, nego za mirno rešavanje problema Kosmeta.

Bombardovanje je bilo politički promašaj, tvrdi Bandou, što potkrepljuje najnovijim zahtevom da se na Kosmet pošalje još trupa NATO. Srbi su prinuđeni da masovno napuštaju Kosmet, a oni koji su ostali, uključujući Hrvate, Rome, Jevreje i druge nealbance, izloženi su ubijanju, kidnapovanju, pljački... Pravoslavne crkve i manastiri su uništeni, piše američki analitičar.

Bandou ističe da se situacija stalno pogoršava, navodeći primer Kosovske Mitrovice. "OVK" je samo formalno razoružana, dok noću vladaju naoružane bande, a širi se organizovani kriminal. Policija i sudovi ne funkcionišu, a pod patronatom Zapada nastavlja se praksa kršenja ljudskih prava Srba, upozorava se u tekstu.

Odluka NATO da interveniše izgleda još gore u svetlu činjenice da na Kosmetu i nije bilo posebne humanitarne krize. Uprkos tome, NATO se upustio u nešto što je po svim kriterijumima bilo agresivni rat. Od NATO bombi poginulo je isto toliko Srba, koliko i Albanaca tokom prethodne godine, ukazuje on.


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu