www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Iz istorije jugoslovenskog fudbala


09. mart 2000.

Neodbranjivi Filipovićev volej - 6:4!
Neodbranjivi Filipovićev volej - 6:4!
Čudo u Bukureštu

"Očekivali smo čudo, ali ne i 6:4!", osvanuo je naslov u jednim novinama posle kvalifikacione utakmice za Svetsko prvenstvo 1978. godine izmedu Jugoslavije i Rumunije u Bukureštu. I, zaista, toliki broj rezultatskih preokreta u utakmici koja je bila podjednako dramatična svih 90 minuta nisu pamtili ni stariji zaljubljenici u fudbal.

Rumuni, kojima je pobeda reąavala sve dileme oko plasmana na Svetsko prvenstvo u Argentini, dočekali su već prežaljene Jugoslovene, koji bi tek sa pobedom od dva i više golova razlike mogli da produže nadu da će se oni na kraju kvalifikacija radovati.

U prvom minutu šok za goste - poklon-golom golmana Petra Borote Rumuni su poveli 1:0! Međutim, utakmica počinje da dobija dramatičan tok, jer Jugoslavija u 17. minutu ima prednost - 2:1. Domaćini ponovo kreću silovito i prvo poluvreme rešavaju u svoju korist rezultatom 3:2.

U nastavku prava drama! Gosti ponovo stižu i prestižu prednost Rumuna - 4:3, ali se protivnik ne predaje i izjednačuje na 4:4.

Uzbuđenjima, međutim, kao da nema kraja! Na pas Momčila Vukotića, Aleksandar Trifunović u 78. minutu dovodi jugoslovensku selekciju u vođstvo od 5:4, da bi tačku na pobedu "plavih" i neverovatnu fudbalsku predstavu stavio, ponovo posle dodavanja Vukotića, Zoran Filipović (na slici) sedam minuta pre kraja utakmice.

Ovim porazom Rumuni su se oprostili od Svetskog prvenstva, a o putniku u Argentinu odlučivale su u međusobnom susretu selekcije Jugoslavije i Španije. Pred oko 100.000 gledalaca na stadionu Crvene zvezde u Beogradu, domaćini su jurili pobedu od dva gola razlike, ali su Španci bili hladnijih glava i pobedom 1:0 obezbedili plasman na Svetsko prvenstvo.


Ranije: Karasijev gol u poslednjim sekundama
 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu