www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Iz istorije jugoslovenske košarke


15. februar 2000.

Zoran Slavnić
Zoran Slavnić
Slavnićeva simultanka protiv Italijana

Amerikanci su četiri godine živeli za košarkaški turnir u Montrealu ne bi li se revanširali SSSR-u za poraz u kontroverznoj finalnoj utakmici na prethodnoj Olimpijadi u Minhenu 1972. godine.

Da do revanša ipak ne dođe pobrinuli su se Jugosloveni, koji su u polufinalu, posle neizvesne i teške borbe - iako su u prvom poluvremenu vodili sa ubedljivih 19:4 - savladali Sovjete 89:84.

No, ključnu utakmicu na Olimpijadi jugoslovenska ekipa odigrala je ranije u grupi "B" protiv Italije. Posle prvog poluvremena polufinale je Jugoslovenima bilo gotovo nedostižno, pošto su Italijani vodili sa 15 poena prednosti.

U drugom poluvremenu uloge su se promenile - Jugosloveni su zaigrali fantastično i polako smanjivali prednost zbunjenih protivnika. Lidersku poziciju preuzeo je Zoran - Moka Slavnić, koji je u svojoj igri karijere praktično sam pobedio samouverene Italijane. Slavnić je nepogrešivo asistirao i pogađao, a onda je poenima u poslednjim sekundama susreta doneo pobedu svojoj već prežaljenoj ekipi - 88:87.

Jugoslavija je osvojila srebrnu medalju, pošto je u finalu poražena od SAD - 74:95.


Ranije: Nepogrešivi strelac Radivoj Korać


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu