www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Iz istorije jugoslovenskog fudbala


27. decembar 1999.

Strelac istorijskog gola: Aleksandar Tirnanić
Strelac istorijskog gola: Aleksandar Tirnanić
Polufinalisti Prvog Svetskog kupa

Fudbalski svet se prvi put upoznao sa jugoslovenskim majstorima lopte daleke 1930. godine na Svetskom prvenstvu u Urugvaju.

Jugoslovenski fudbaleri doputovali su u Montevideo brodom, posle 18 dana plovidbe, i jedini trening im je bilo trčkaranje oko palube. Iscrpljeni od puta i bez pravih priprema Jugosloveni su u prvoj utakmici načinili senzaciju pobedivši ekipu Brazila 2:1. U tom susretu prvi gol za reprezentaciju Jugoslavije na svetskim prvenstvima postigao je 18-godišnji Aleksandar Tirnanić.

Ohrabreni velikom pobedom "plavi" su sa 4:0 deklasirali Boliviju i plasirali se u polufinale gde ih je čekao domaćin. U karnevalskoj atmosferi, pred oko 100.000 gledalaca, Jugosloveni su golom Sekulića najavili još jednu senzaciju, ali su Urugvajci ubrzo izjednačili i nakon toga postigli još pet pogodaka za konačnih 6:1. Prelomni trenutak utakmice dogodio se kod rezultata 1:1 kada je u jednom napadu na gol golmana Milovana Jakšića, lopta prešla aut-liniju, ali je jedan policajac vratio u teren i iz te akcije Urugvaj je poveo. Uzaludni su bili protesti jugoslovenskih igrača - gol je priznat i Jugoslavija je poražena.

Ostalo je, međutim, živo sećanje na ekipu Jugoslavije, koja je bila najbolje plasirana evropska reprezentacija na Prvenstvu u Urugvaju. Generacija Jakšića, Tirnanića, Beka, Marjanovića, Vujadinovića, Sekulića po prvi put je upoznala fudbalski svet sa umećem jugoslovenskih igrača.


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu