www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Zahtev SR Jugoslavije Savetu bezbednosti UN - Zaustaviti uništavanje srpske kulturne baštine i obuzdati teroriste na Kosmetu
23. decembar 1999.

Uništeno 76 pravoslavnih verskih objekata
Uništeno 76 pravoslavnih verskih objekata
NJujork, 22. decembra - Savezna Republika Jugoslavija uputila je zahtev Savetu bezbednosti UN da hitno preduzme mere za zaustavljanje uništavanja srpskog kulturnog nasleđa i obuzda vandalizam terorista na Kosmetu koji sprovode i "kulturno čišćenje".

Pismo sa takvim zahtevom danas je upućeno Savetu bezbednosti, odnosno njegovom predsedavajućem za esec edcembar, britanskom ambasadoru pri UN, Džeremiju Grinstoku, a takođe i generalnom sekretaru UN Kofiju Ananu.

U tom pismu šef misije SR Jugoslavije pri UN, ambasador Vladislav Jovanović predočava da je od dolaska međunarodnih sbaga na Kosvo i Metohiju, pored kontinuiranih gubitaka ljudskih života, u toku i sistematsko uništavanje srpske kulturne baštine, razaranje objekata Srpske pravoslavne crkve i njihovo uništavanje na područjima na kojima je stolećima živeo i delovao srpski narod.

U pitanju je "kulturno čišćenje", najteži zločin istorijskog i duhovnog etničkog čišćenja. Uništenje kulturne baštine nije, na žalost, ništa novo na Balkanu, ali je ovo prvi put da se"kulturni terorizam", odnosno vandalizam, dešava svakodnevno i pod okriljem međunarodne zajednice, ističe se u pismu.


Kulturni terorizam
pod okriljem
međunarodne zajednice

Naime, u toku agresije NATO, nepostovanjem Međunarodne konvencije o zaštiti kulturnih i istorijskih objekata u uslovima oružanih sukoba, razarani su i uništavani pravoslavni hramovi i drugi nacionalno-verski objekti na čitavoj teritoriji SRJ.

Ambasador Jovanović je naglasio da je od dolaska Kfora i UNMIK-a, u uslovima mira dakle, divljačko unistavanje pravoslavnih hramova na Kosovu i Metohiji, motivisano nacionalističkom mržnjom i verskom netrpeljivošću Albanaca, nastavljeno u još drastičnijem vidu. Albanski teroristi i ekstemisti nekažnjeno uništavaju jednostavno sve što podseća na Srbe, bez obzira na to koliku vrednost imaju određeni spomenici kulture. U pitanju je smišljeni zločin odnosno genocid, uništavanje vekovnog prisustva i tragova života srpskog pravoslavnog naroda na Kosovu i Metohiji. Iza uništenja pravoslavne baštine stoje pravi teroristički metodi. Koriste se dinamit, bombe, mine. Na taj način albanski ekstremisti nekažnjeno deluju protiv pravoslavnog kulturnog nasleđa koje je deo evropske baštine.

U pismu se ukazuje da srpski pravoslavni hramovi na Kosovu i Metohiji čine nesumnjivo veoma značajan deo sakralne kulturne baštine na tlu Jugoslavije. U celokupnom kulturnom nasleđu srpskog naroda predstavljaju posebnu celinu. Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji u vecini slucajeva nastale su obnovom znatno starijih, često drvenih hramova, koji su svojevremeno, u ratnim vihorima ili od zuba vremena, stradali. Nastale kao izraz religiozno-duhovnih potreba, ove bogomolje su iščezle i nasleđene pretežno u vidu monumentalnih srpsko-vizantijskih crkvenih građevina. To su tvorevine srpskog graditeljstva sa obeležjima neimarskih tradicija tog kraja, autentični dokazi o dugovečnom neprekidnom prisustvu i duhovnom životu srpskog naroda na tom prostoru.

Prema pouzdanim informacijama i nekompletnim podacima, koje potvrđuju i izjave zvaničnih predstavnika UNMIK, od dolaska međunarodnih snaga do danas na Kosovu i Metohiji uništeno je 76 pravoslavnih crkava, kapela, manastira i drugih verskih objekata: spaljene su srpske crkve u Prizrenu, Orahovcu, Đakovici, Vučitrnu, Samodrezi, Velikoj Reci, selu Donji Zakut kod Podujeva, Mušutištu kod Suve Reke; pokušano je paljenje mitropolije u Peći i hrama Sv.Spasa u Prištini; srušena je crkva u selu Dolcu kod Kline i uništene gotske freske, uništeni su srednjevekovni mozaici iz Kijeva, renesansna kapela Sv.Nikole, katedrala u Đakovici, demoliran manastir Sv.Marka kod Koriše, kao i crkva u Rekovcu itd. Opljačkano je ili uništeno više od deset hiljada ikona i drugih sakralnih predmeta. Izvršen je teror nad sveštenstvom SPC u manastiru Devič (silovana je monahinja) i crkvi Sv.Nikole u Prištini, kao i manastiru Gonoc kod Istoka (proterano je sestrinstvo); spaljeno je na desetine hiljada primeraka knjiga na srpskom jeziku, veliki broj stranih izdanja iz svih oblasti nauke i umetnosti, nabraja se u pismu.


Crkva Bogorodice Ljeviške -
što vandali ne sruše
"naučnici" prisvajaju

Takođe se podseća da je Njegova svetost Patrijarh srpski gospodin Pavle upozorio, u ime Srpske pravoslavne crkve, kao"vekovnog čuvara nacionalnog i kulturno-istorijskog identiteta srpskog naroda", na najnoviju, skandaloznu nameru albanskih ekstremista da prisvoje episkopalnu crkvu Bogorodice Ljeviške u Prizrenu i manastir Svetih Arhanđela, kojima odriču hrisćansko i srpsko poreklo, a pripisuju im albansko. Ovo otimanje i prisvajanje naših najvrednijih svetilišta od strane nazovi albanskih naučnika i istoričara samo je najnoviji vid agresije na samu suštinu srpskog nacionalnog i crkvenog bića, upozorio je u pismu ambasador Jovanović.

Vandalizam albanskih terorista i ekstremista ne nailazi na odgovarajuće mere i akcije Kfor i UNMIK čiji je zadatak pružanje efikasne zaštite i bezbednosti srpskom i crnogorskom, kao i drugom nealbanskom stanovništvu na Kosovu i Metohiji. Nasuprot tome, pasivno posmatranje vršenja zločina, a time i saučesništvo predstavnika UN i Kfor, samo podstiče osećanje straha i nesigurnosti i vodi daljem iseljavanju nealbanskog stanovništva sa Kosova i Metohije.

U pismu se ukazuje da je SRJ očekivala da će njene dosadašnje inicijative na međunarodnom planu o zaštiti kulturne baštine Kosova i Metohije omogućiti blagovremenu i efikasnu međunarodnu zaštitu baštine, ali do toga, na žalost, nije došlo. Ni mnogobrojni apeli stručnih organizacija iz naše zemlje i iz sveta nisu urodili plodom.

SR Jugoslavija je zatražila da Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija preduzme najhitnije mere kako bi religijski i kulturni spomenici - svedočanstva kulturnog identiteta Srba na Kosovu i Metohiji bili zaštićeni efikasno i bez odlaganja i da predloži pokretanje drugih odgovarajucih mehanizama međunarodne zaštite navedene kulturne baštine. Apelovano je, takođe, za pomoć u omogućavanju neometanog povratka monaštva i sveštenstva Srpske pravoslavne crkve. Traženo je i da se stručnjacima iz službe zaštite omogući da snime stanje kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji i predlože dalje mere sanacije i zaštite.

Ambasador Jovanović je na kraju pisma izrazio očekivanja da će Savet bezbednosti učiniti sve da se očuva istorijsko, kulturno i umetničko nasleđe Srba na Kosovu i Metohiji. Ono je deo univerzalne baštitine čovečanstva.
 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu