www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Prva reagovanja na hapšenje generala Galića
22. decembar 1999.

General Stanislav Galić
General Stanislav Galić
Srpska demokratska stranka u saopštenju kaže da je posle brutalnog hapšenja generala Galića ponovo poljuljano poverenje građana Republike Srpske u Haški sud.

"Tajne optužnice ne postoje ni u jednom civilizovanom poretku u svetu osim u praksi Haškog suda. Tajne optužnice ne samo što su u dubokoj koliziji sa savremenim pravom već su po svojoj suštini nedemokratski i anticivilizacijski akt koji bitno umanjuje zagarantovanost prava optuženih", stoji u saopštenju u kojem se kaže da hapšenje generala Stanislava Galića potvrđuje da specijalno obučene snage Sfora trajno i sistematično sprovode lov na Srbe po takozvanim tajnim optužnicama Haškog tribunala, što je u potpunoj suprotnosti sa mandatom koji su snage Sfora dobile u Bosni i Hercegovini.

* * * * *

Skupština Republike Srpske izražava oštar protest zbog hapšenja generala-potpukovnika Stanislava Galića i zbog načina na koji je izvršeno hapšenje od strane Sfora a na osnovu navodne sumnje za počinjene zločine na teritoriji bivše Jugoslavije, navodi se u današnjem saopštenju iz kabineta predsednika Narodne skupštine RS Petra Đokića.

Iznenađeni smo što se u vremenu istinskih nastojanja i zalaganja za očuvanje institucija ustavno-pravnog sistema RS i dalje ovakvim i sličnim postupcima ti napori ozbiljno narušavaju, što nikako ne ide u prilog demokratskom prosperitetu i razvoju RS u celini. Uvereni smo da će aktivnosti RS i ubuduće biti usmerene na očuvanju mira, unutrašnje stabilnosti i Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali, isto tako, ovo hapšenje mora biti shvaćeno kao ozbiljna poruka da rešavanju svih problema treba prići sa visokim stepenom odgovornosti i svesti, navodi se u saopštenju.

* * * * *

Potpredsednik Srpskog narodnog saveza Republike Srpske (SNS) Dragan Veselinović izrazio je poseban protest zbog necivilizacijskog i ponižavajućeg postupka vojnika Sfora. On je rekao da su generala Galića naočigled građana Banjaluke besomučno pretukli vojnici Sfora i da general verovatno, kako je rekao, nije ni bio svestan da se nalazi na tajnoj listi Haškog tribunala.

Podsećajući da su haški istyražitelji boravili nedavno u Banjaluci, Veselinović je ocenio da je Galićevo hapšenje nizak udarac nastojanjima Vlade RS da uspostavi bolji kontakt sa Hagom.

PRETHODNI TEKST
 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu