www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Vodic kroz Kosovo i Metohiju

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

MEMORANDUM
VLADE JUGOSLAVIJE O SPROVOĐENJU REZOLUCIJE 1244 SB UN

05. novembar 1999.

I POTVRDA SUVERENITETA I TERITORIJALNOG INTEGRITETA SR JUGOSLAVIJE

1. Rezolucija SB 1244(1999) i dokument Ahtisari-Černomirdin nedvosmisleno potvrđuju suverenitet i teritorijalni integritet SR Jugoslavije u južnoj srpskoj Pokrajini Kosovu i Metohiji. Te garancije za SR Jugoslaviju su konačne. Polazeći od toga, SR Jugoslavija je prihvatila raspoređivanje međunarodnog bezbednosnog i civilnog prisustva na Kosovu i Metohiji, pod pokroviteljstvom UN i sa mandatom UN.

Međunarodno bezbednosno (Kfor) i civilno prisustvo (UNMIK), pod okriljem Ujedinjenih nacija, omogućeno je Vojno-tehničkim sporazumom i uspostavljeno uz saglasnost SR Jugoslavije i Republike Srbije radi pružanja pomoći nadležnim jugoslovenskim organima u prelaznom periodu da bi se stvoreli uslovi za otpočinjanje političkog dijaloga o "suštinskoj autonomiji" Kosova i Metohije, u okviru suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Srbije i SR Jugoslavije, uz puno postovanje ravnopravnosti svih njenih građana i etničkih zajednica koje u Pokrajini žive.

2. Mirno političko rešenje

SR Jugoslavija je potvrdila svoje opredeljenje za mirno političko rešenje u Pokrajini Kosovo i Metohija prihvatanjem Dokumenta Ahtisari-Černomirdin i doslednim ispunjenjem svih obaveza iz Rezolucije SB 1244(1999) i Vojno - tehničkog sporazuma, što se vidi iz Izveštaja Genseka UN Savetu bezbednosti.

3. Odgovornost Saveta bezbednosti

Kao garant rezolucije 1244(1999) SB je prihvatio obavezu da obezbedi striktno poštovanje svih odredbi rezolucije i pratećih dokumenata, pre svega onih kojima se potvrđuje suverenitet i teritorijalni integritet SR Jugoslavije na celini njene teritorije, kao i postovanje opštih standarda u sprovođenju mirovnih operacija UN, pre svega opštih principa Povelje UN, međunarodnih konvencija o ljudskim pravima. To uključuje obavezu da spreči svako odstupanje, odlaganje izvršenja ili proizvoljno tumačenje odredbi rezolucije SB 1244(1999) i pratećih dokumenata. Savet bezbednosti je jedini ovlašćen da daje obavezno tumacenje odredbi svoje rezolucije.

Vlada SR Jugoslavije ponavlja svoj zahtev da SB formira komitet za praćenje sprovođenja rezolucije SB 1244(1999).

4. Mandat KFOR i UNMIK

Rezolucija SB 1244(1999) jasno definiše okvir međunarodnog civilnog i bezbednosnog prisustva na Kosovu i Metohiji, koje je integralni deo jedinstvenog ustavno-pravnog, privrednog, finansijsko-monetarnog, carinskog i poreskog sistema SR Jugoslavije. U skladu s tim, SR Jugoslavija, kao domaćin misije UN, inicirala je da se sve obuhvatnim sporazumom između UN i SR Jugoslavije regulisu sva relevantna pitanja statusa međunarodnog bezbednosnog (KFOR) i civilnog (UNMIK) prisustva tokom njihovog boravka u srpskoj južnoj Pokrajini i ovom prilikom ponavlja tu svoju inicijativu.

Rezolucijom je jasno određena odgovornost "međunarodnog bezbednosnog prisustva" na KIM (op.para 9), a generalni sekretar je ovlašćen da ustanovi "međunarodno civilno prisustvo" na KiM (op.para 10 i 11), i "privremenu administraciju" na Kosovu i Metohiji, koja bi trebala da omogući stvaranje uslova za dijalog i političko rešenje u formi "sustinske autonomije u okviru SR Jugoslavije".

Op.para 10 Rezolucije, kao i tačka 5, Aneksa II Rezolucije, jasno određuju limite "privremene administracije" Ujedinjenih nacija na Kosovu i Metohiji.

Po međunarodnim standardima lokalna autonomija podrazumeva da se neke specifične nadležnosti i prava, kao što su pravo na upotrebu jezika manjina, školovanje i informisanje na maternjem jeziku pripadnika manjina, zaštita i negovanje sopstvene kulture i tradicije, kao i poslovi lokalne uprave, prenose na autonomnu oblast, što se ostvaruje u okviru šireg ustavno-pravnog poretka suverene drzave.

Prema tome, SR Jugoslavija, odnosno, Republika Srbija zadržavaju svoja suverena prava, ustavne funkcije i nadležnosti na Kosovu i Metohiji. To, između ostalog, uključuje pitanja kao što su jedinstveni uslovi privređivanja, režim prelaska državnih granica, jedinstveno tržište i monetarno-finansijski režim, dinar kao jedinstvena moneta u jedinstvenoj zemlji i tržištu , režim ličnih dokumenata, jedinstveni pravni sistem i sve pravne postupke (građanski, krivični, upravni), sve međunarodne obaveze koje je SR Jugoslavija preuzela i koja se ostvaruju na njenoj jedistvenoj teritoriji (dokumenta o ostvarivanju prava čoveka, zabrani diskriminacije i dr.) i dr.

5. Sporazum i dijalog

SR Jugoslavija, kao zemlja domacin međunarodnog bezbednosnog i civilnog prisustva na Kosovu i Metohiji, pod okriljem UN, smatra da je u cilju doslednog i potpunog sprovođenja rezolucije SB 1244, a posebno poštovanja principa teritorijalnog integriteta i suvereniteta, neophodno potpisivanje sveobuhvatnog sporazuma sa UN o regulisanju statusa međunarodnog prisutva pod pokroviteljstvom UN i svim drugim relevantnim pitanjima. Vlada SR Jugoslavije ponavlja ovaj svoj predlog i očekuje pozitivan stav SB.


Dalje

 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu