www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

ODBOJKA:
JUGOSLAVIJA - Češka 3:0

13. septembar 1999.

Novi uspeh jugoslovenskih odbojkaša
Novi uspeh jugoslovenskih odbojkaša
Beč, Austrija, 12. septembar - Muška odbojkaška reprezentacija Jugoslavije osvojila je danas u Beču, na 21. evropskom prvenstvu, bronzanu medalju pobedivši nacionalnu selekciju Češke sa 3:0 (25:17, 25:19, 25:23).

Jugoslovenski odbojkaši su, posle jučerašnje slabe igre protiv reprezentacije Italije u polufinalu evropskog prvenstva, u borbi za treće mesto pokazali svoje pravo lice i posle samo 75 minuta igre ubedljivo savladali Čehe, koje su već jednom pobedili na ovom prvenstvu.

Jugoslovenski odbojkaši su bili najubedljiviji u prvom setu u kojem su poveli sa nedostižnih 16:7 i završili ovaj deo igre prepustivši protivniku samo 17 poena.

U drugom i trećem setu Česi su pokušali da pruže jači otpor razigranim jugoslovenskim odbojkašima. Treći set je bio najduži, Česi su se približili izjednačenju (19:20), ali su se efektnim poenima Vladimira Grbića Jugosloveni sasvim približili pobedi (24:21), da bi tačku na odličnu igru svoje ekipe stavio Goran Vujević.

Selekcija Jugoslavije je u svim elementima odbojkaške igre potpuno nadvisila češke odbojkaše i zasluženo osvojila petu medalju na evropskim prvenstvima.


Posle meča

"Imam puno medalja ali sa ovom sam najsrećniji, jer se opraštam od reprezentacije. Preživeli smo mnogo problema, odigrao sam poslednju utakmicu od početka do kraja, mislim da sam zaslužio konačni odmor" (Željko Tanasković, kapiten reprezentacije Jugoslavije).

"Želeli smo zlato, izmaklo nam je finale, ali je ovo treća uzastopna medalja Jugoslavije. Kada se vratimo par meseci unazad i prisetimo šta smo sve preživeli, onda je ovo izuzetno veliki uspeh" (Vladimir Grbić).

"Ostali smo u vrhu Evrope za stepenicu niže ali kada sve stavimo na sto onda smo postigli veliki uspeh. U ovom trenutku ovo je bio maksimum naših mogućnosti. Vraćamo se kao veliki pobednici"(Goran Vujević).

"Izvukli smo maksimum, igračima se ne može ništa zameriti, bilo je oscilacija, nova pravila su bila posebno opterećenje a mnogo nesreće i nepravde bilo je u meču sa Italijom. Uspeli su igrači da to prežive, pritisak je bio veliki, nije se primećivao jer je pobeda maksimalna. Svaka čast (Zoran Gajić, trener reprezentacije Jugoslavije).


JUGOSLAVIJA - Češka 3:0 (25:17, 25:19, 25:23)

Dvorana u Beču. Gledalaca: 6.000 gledalaca.

Jugoslavija: Đurić, Batez, Tanasković, Boškan, Mešter, Mijić, Nikola Grbić, Vladimir Grbić, Miljković, Vujević, Petković, Gerić.


Svi rezultati selekcije Jugoslavije na Evropskom prvenstvu za odbojkaše u Beču

Grupa "B", Prvo kolo, 7. septembar: Jugoslavija - Češka 3:1

Grupa "B", drugo kolo, 8. septembar: Jugoslavija - Francuska 3:1

Grupa "B", treće kolo, 9. septembar: Jugoslavija - Holandija 1:3

Polufinale, 11. septembar: Jugoslavija - Italija 1:3

Utakmica za treće mesto, 12. septembar: Jugoslavija - Češka 3:0




FINALE

Italija - Rusija 3:1 (19:25, 25:17, 25:22, 30:28)

Konačan plasman na Evropskom prvenstvu

  1. Italija
  2. Rusija
  3. JUGOSLAVIJA
  4. Češka
  5. Holandija
  6. Francuska
  7. Bugarska
  8. Austrija


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu