www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Optužnica protiv SAD i NATO zbog agresije na SRJ (3)
31. jul 1999.



C: Tražena pomoć

1. Sloboda za sve balkanske narode da formiraju federaciju po svom izboru kako bi ostvarili političku, građansku, socijalnu, ekonomsku i kulturnu nezavisnost i sigurnost za sve narode u regionu.

2. Sveobuhvatni napori na uspostavljanju uzajamnog poštovanja, zajedničkih interesa i prijateljskih veza između muslimana, Slovena i svih nacionalnih, etničkih i verskih grupa na Balkanu.

3. Stroga zabrana svih vidova stranog mešanja ili uništavanja napora na uspostavljanju jedinstva, mira i stabilnosti na Balkanu.

4. Obnavljanje mirovnih funkcija UN i reforma UN sa ciljem da postanu efikasnije.

5. Ukidanje NATO.

6. Puna odgovornost pojedinaca i vlada za zločinačke i druge nezakonite vojne napade i ekonomsku nepravdu, uključujući sankcije koje su uvedene protiv svih ljudi u Jugoslaviji, njihovih života, resursa, imovine i životne sredine, što bi trebalo da obuhvati i krivično gonjenje i reparacije, koje bi bile dovoljno velike da sve stanovnike vrate na onaj nivo na kojem bi bili da nisu bili izloženi zlodelima, kao i resurse sa kojima bi mogli da grade bolju budućnost po izboru naroda.

7. Ukidanje nezakonitog ad hoc Međunarodnog tribunala za zločine za Jugoslaviju i oslanjanje na legalni međunarodni sud sa nediskriminatorskom svetskom jurisdikcijom koji bi bio u stanju da sudi u skladu sa zakonima.

8. Obezbeđivanje odgovarajućeg pristupa medijima kako bi se svet informisao o destruktivnosti korišćenja oružja visoke tehnologije od strane SAD protiv siromašnih i bespomoćnih naroda i genocidne prakse sankcija.

9. Uklanjanje svih stranih trupa sa Balkana u što skorijem roku kao i američkih trupa iz zemalja NATO i drugih zemalja. Širi raspon pomoći i reforme može se naći u Poglavlju 12 u "The Fire This Time". To je izvučeno iz iskustava i preporuka Istražne komisije i Međunarodnog tribunala za ratne zločine koji su prikupili dokaze u 20 zemalja u vezi sa napadom na Irak 1991. godine, sa kontinuiranim napadima na Irak posle toga i sa genocidnim sankcijama koje i danas traju.

Razmere istrage

Istražna komisija će se usredsrediti na zločinačko ponašanje Sjedinjenih Država, uz pomoć i podršku NATO, zbog dominantne američke uloge u vojnim i drugim nelegalnim akcijama protiv Jugoslavije, u kojima nisu imale nijednu jedinu žrtvu, a pritom su prouzrokovale hiljade žrtava u Jugoslaviji, na opasnost od daljeg američkog ponašanja prema ljudima u Jugoslaviji i rizik od vazdušnih i raketnih napada na druge zemlje do kojih može da dođe, s obzirom na prirodu Sjedinjenih Država. Istražna komisija će tražiti i prihvatiti dokaze za zlodela od bilo koje ličnosti ili vlade koji su imali veze sa sukobom, zbog toga što smatra da se međunarodni zakon mora ravnopravno primenjivati. Ona veruje da "pobednička pravda" nije zakon, već produžavanje rata silom one strane koja je odnela prevagu. Američka propaganda i izveštavanje međunarodnih medija satanizovali su Jugoslaviju, njeno rukovodstvo, Srbe i muslimane u skladu sa svojim ciljevima, ali su retko primećivali da se Jugoslavija uništava zločinačkim postupcima Sjedinjenih Država, kao što je navedeno u ovoj tužbi.

Sveobuhvatni napori na prikupljanju i proceni dokaznog materijala, donose objektivan sud o svakom ponašanju koje predstavlja zločin protiv mira, ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, a davanje tih činjenica na uvid sudu svetskog javnog mnjenja traži da se bilo kakav pošteni napor usmeri na Sjedinjene Države. Istražna komisija smatra da je njeno usredsređivanje na zločinačke akcije Sjedinjenih Država značajno, adekvatno, i jedini način da se prezentuje cela istina, uravnotežena perspektiva i nepristrasnost u primeni zakonskog postupka na ovu veliku ljudsku tragediju.

Ramsey Clark, 30. jula 1999.

PRETHODNO...


 

[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu