www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Optužnica protiv SAD i NATO zbog agresije na SRJ
31. jul 1999.



Remzi Klark, predsednik najvećeg antiratnog pokreta u SAD pripremio je optužnicu protiv Sjedinjenih Američkih Država i NATO zbog agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju.

Tužba

Kojom se Vilijem Dž. Klinton, vlada Sjedinjenih Država, NATO i drugi optužuju za međunarodne zločine i kršenja međunarodnih i domaćih zakona zbog izazivanja smrti, razaranja, povreda i patnje.

Ova tužba se podnosi da bi se prekinulo zlo rata, sprečila buduća kršenja osnovnih ljudskih prava, zaštitile međunarodne i nacionalne organizacije, vlade i institucije i da bi osobe osuđene za navedena kršenja odgovarale za svoje postupke. Vlade, organizacije i ovde navedeni pojedinci

Optužuju se

Za zločine protiv mira, ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i druge prestupe, čime su prekršili principe Nirnberškog suda (Nirnberg), Haških propisa (Hag) i Ženevskih konvencija (Ženeva) i drugih međunarodnih i nacionalnih zakona;

Za teška kršenja Povelje Ujedinjenih nacija (Povelja UN), Severnoatlantskog ugovora (NAT), drugih međunarodnih sporazuma, međunarodnog prava, Federalnog ustava i domaćih zakona Sjedinjenih Država, osnovnih zakona drugih zemalja, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, Saveznu Republiku Nemačku, Tursku, Holandiju, Mađarsku, Italiju, Španiju i druge vlade članice NATO i Saveznu Republiku Jugoslaviju.

Za teška kršenja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima (UDHR), Međunarodnog ugovora o građanskim i političkim pravima (IČPR), Međunarodnog ugovora o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima (ICESCR), Konvencije o genocidu i drugih međunarodnih sporazuma, ugovora, deklaracija i ovde navedenih domaćih zakona.

A. Optuženi

1. Predsednik Vilijem Dž. Klinton, državni sekretar Medlin Olbrajt, sekretar za odbranu Vilijem Koen i komandanti, admirali, američko osoblje direktno uključeno u određivanje ciljeva, posade američkih vojnih bombardera i desantnih transportnih aviona, američko vojno osoblje direktno uključeno u nišanjenje, pripremu i lansiranje raketa na Jugoslaviju, osoblje vlade Sjedinjenih Država koje je izazvalo, odobrilo ili propustilo da spreči nasilje u Jugoslaviji pre i za vreme okupacije NATO i drugi koji će biti imenovani.

2. Ujedinjeno Kraljevstvo, premijer Toni Bler, sekretar za inostrane poslove, sekretar za odbranu i komandanti, admirali, britansko osoblje koje je direktno učestvovalo u određivanju ciljeva, posade britanskih vojnih bombardera i desantnih transportnih aviona, britansko vojno osoblje koje je direktno učestvovalo u nišanjenju, pripremi i lansiranju raketa na Jugoslaviju, osoblje vlade Sjedinjenih Država koje je izazvalo, odobrilo ili propustilo da spreči nasilje u Jugoslaviji pre i za vreme okupacije NATO i drugi koji će biti imenovani.

3. Savezna Republika Nemačka, kancelar Gerhard Šreder, ministar inostranih poslova, ministar odbrane i komandanti, admirali, nemačko osoblje koje je direktno učestvovalo u određivanju ciljeva, posade nemačkih bombardera i desantnih transportnih aviona, nemačko vojno osoblje koje je direktno učestvovalo u nišanjenju, pripremi i lansiranju raketa na Jugoslaviju, osoblje vlade Sjedinjenih Država koje je izazvalo, odobrilo ili propustilo da spreči nasilje u Jugoslaviji pre i za vreme okupacije NATO i drugi koji će biti imenovani.

4. Vlada svake zemlje NATO koja je direktno učestvovala u napadima na Jugoslaviju avionima, raketama ili uz angažovanje svog osoblja, i komandanti, admirali, osoblje NATO koje je direktno učestvovalo u određivanju ciljeva, posade vojnih bombardera i desantnih transportnih aviona NATO, vojno osoblje NATO koje je direktno učestvovalo u nišanjenju, pripremi i lansiranju raketa na Jugoslaviju, osoblje vlade Sjedinjenih Država koje je izazvalo, odobrilo ili propustilo da spreči nasilje u Jugoslaviji pre i za vreme okupacije NATO i drugi koji će biti imenovani.

5. Vlade Turske, Mađarske, Italije i drugi, koji su dali odobrenje za korišćenje vazduhoplovnih baza na svojoj teritoriji Sjedinjenim Državama ili drugim vojnim avionima i raketama namenjenim za direktan napad na Jugoslaviju.

6. Organizacija Severnoatlantskog ugovora (NATO), generalni sekretar Havijer Solana, vrhovni komandant general Vesli K. Klark.

7. Za osudu: svaka članica NATO koja je glasala da se dozvole vojni napadi na Jugoslaviju.

NASTAVAK...


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu