www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Vodic kroz Kosovo i Metohiju

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Civili- žrtve albanskog terorizma u 1998. godini
19. februar 1999.

treći deo

Ajeta Hoti (1933) i Selja Hajdini (1948) lakše su ranjene 11. marta, oko 05,00 sati, u selu Broćna, opština Srbica. One su nogom zakačile kanap i aktivirale podmetnutu ručnu bombu.

Uk Nikaj (1926) teško je ranjen u terorističkom napadu 13.03., oko 01,00 sat, u selu Ljug Bunar, opština Đakovica. Teroristi su, sa udaljenosti od 30 metara, otvorili vatru iz automatskog oružja na Nikajevu kuću.

Blagoje Jovanović (1944) lakše je povređen 17. marta, oko 23,15 sati, u selu Kostrc, opština Srbica. Teroristi su kundacima i bombama razvalili vrata njegove kuće, izvršili pretres i oduzeli mu lovačku pušku. Jedan od terorista mu je kundakom puške naneo nekoliko udaraca.

Jakup Hoti (1945) teško je ranjen 20. marta, oko 16,00 sati, na ulazu u selo Bradaš, opština Podujevo. Hoti, bivši pripadnik MUP-a Republike Srbije, bio je u svom automobilu kada su teroristi otvorili vatru iz automatskog vatrenog oružja.

Muja Marmulakaj iz sela Dušević, opština Klina, lakše je povređen 23. marta, oko 19,30 sati. Pet maskiranih lica, naoružanih automatskim puškama sa izbačenim noževima, upali su u Mujinu kuću, primorali su ga da im preda lovačku pušku, a zatim su ga tukli.

Adem Gugna, predsednik OO SPS Gora, teško je ranjen 10. aprila, oko 01,40 sati, na mestu "Caf Dulje", na putu Štimlje- Suva Reka. Više lica, u maskirnim uniformama, sa obeležjima i amblemima vojske Republike Albanije, napala je iz zasede, automatskim vatrenim oružjem, automobil prizrenske registracije, u kome su bili i narodni poslanik Skupštine Republike Srbije i predsednik Okružnog odbora SPS Prizren Ibro Vait, sekretar OO SPS Gora Avnija Veselji i sekretar OO SPS Suva Reka Rada Krstić.

Tahir Ajrizaj iz sela Budisavci, opština Klina, lakše je povređen 11. aprila, oko 23,30 sati. Osmočlana teroristička banda, naoružana automatskim puškama, provalila je u njegovu kuću. Psovali su ga i tukli, a zatim su mu oduzeli pištolj.

Redžo Đakoli iz sela Stupelj, opština Klina, lakše je povređen 12. aprila, oko 01,00 sat. Šest lica, naoružanih automatskim puškama upala su u Redžinu kuću, oduzela mu lovačku pušku, a zatim su ga tukli kundacima po leđima .

Ramadan Uka iz sela Budisavci, opština Klina, lakše je povređen 14. aprila 1998, oko 23,45 sati, kada mu je u kuću nasilno ušlo šest lica naoružanih automatskim puškama. Ramadana i suprugu Zoju izveli su iz kuće vezali im ruke i odveli ih na livadu udaljenu 500 metara. Kada su skinuli kape sa povezima Ramadan je prepoznao komšije - braću Đona i Antona Kitaja, kao i Veseljaj Buća iz istog sela. Anton je silovao Zoju, a zatim su tukli Ramadana, govoreći da sve to rade jer je njegov otac Nezaj izašao na glasanje na decembarskim izborima.

Ramadan Baljaj, šumar JP "Srbija šume" teško je ranjen u terorističkom napadu izvršenom 16. aprila, oko 21,00 sat, u selu Iglarevo, opština Klina. Teroristi su automatskim oružjem, ručnim bacačima, tromblonskim minama i aktiviranjem ručnih bombi, napali šumarevu kuću.

Rusteman Gani (1965) iz sela Skivljane, opština Đakovica, lakše je povređen 17. aprila, oko 10,00 sati, na seoskom putu Babaloc - Dubrava - Gramočelj. Trojica terorista su nasilno zaustavila njegov automobil, legitimisali su ga, i tukli ispitujući ga o bratu koji je zaposlen u SUP Đakovica. Odvezli su ga u selo Glođane gde su ga ponovo zlostavljali.


Policajac pomaže Albancu koga su ranili teroristi
Dragoslav je teško, a Mijat Stojanović i Veselin Stijović lakše su povređeni 18. aprila, oko 09,00 sati, u selu Dubrava, opština Dečani. Oko 50 naoružanih terorista nasilno je ušlo u kuću Dragoslava Stojanovića u kojoj su bili i njegov brat i komšija. Tukli su ih kundacima, nogama i rukama, zatim su ih odvezli do jedne kuće u selu Glođani, gde su ih ponovo zlostavljali.

Staniša Radošević i Novak Stijović lakše su povređeni 22. aprila, oko 11,00 sati između sela Ljumbarde i Dečana. Naoružani teroristi su ih presreli na putu, poveli, sa jos četiri seljana, u selo Glođane gde su ih ispitivali o radnicima OUP Dečani, a zatim su ih pretukli.

Đemije Tahiraj (1954) i njena ćerka Adrijana (1993), teško su ranjene u napadu terorista automatskim oružjem na njihovu kuću, 25. aprila 1998. godine, u popodnevnim satima.

Slavka Custić je teško ranjena 1. maja, oko 8,15 sati, u ataru sela Jabuka, opština Zubin Potok. Teroristi su iz zasede, ispalili hitac na vozilo u kome je Slavka Custić bila suvozač.

Raza Neziri (1936) teško je ranjena u terorističkom napadu izvršenom 4. maja, oko 10,00 sati, u selu Ponoševac, opština Đakovica. Teroristi su iz automatskog oružja ispalili više hitaca na Razinu kuću, a zatim i na pripadnike policije koji su u blizini izvršavali redovne zadatke.

Smalj Šalja (1958) iz sela Vranovca, teško je ranjen u terorističkom napadu izvršenom u ponoć između 5 - 6. maja, na putu Bučan - Vranovci, opština Peć. Teroristi su ga ranili hicima iz automatskog vatrenog oružja.

Boško Vlahović (1963), Mišo Mijović (1948) i Ernand Muminović (1972) radnici "Elektrodistribucije" i Dragan Đurišić (1952) radnik JP "Srbija šume", teško su ranjeni 7. maja, oko 18,30 sati, na lokalnom putu Kožar - Dečane, u terorističkom napadu izvršenom iz automatskog vatrenog oružja na vozilo "Elektrodistribucije" iz Peći.

Dalibor Jakšić (1976), pripadnik Vojske Jugoslavije i Sava Rakočević (1941) iz Vitomirice, teško su ranjeni u terorističkom napadu izvršenom 9. maja, oko 15,00 sati, u selu Lapušnik, opština Glogovac. Teroristi su pucali iz automatskog vatrenog oružja na automobil u kome su bili Jakšić i Rakočević.

Dragiša i Ilinka Deverdžić i Drago Đurić teško su ranjeni u terorističkom napadu izvršenom 11. maja, oko 08.00 sati, na seoskom putu Radiševo - Rudnik, opština Srbica. Teroristi su pucali iz automatskog oružja na njihov automobil.

Deljanin Sopaj (1968) lakše je ranjen 13. maja, oko 18,30 sati, na ulazu u Orahovac, kada su teroristi pucali na automobil u kome se nalazio Deljanin sa bratom Naserom.

Darko Stefanović iz Prištine, koji se nalazio na obezbeđenju površinskog kopa "Dobro selo" - Kombinat EPS-a u Obilicu, lakše je ranjen, 13. maja, oko 21,00 sati, u terorističkom napadu izvršenom automatskim vatrenim oružjem.

Miloja Đuričića (1969) iz sela Grabanica, opština Klina, teroristi su pogodili hicem iz automatskog oružja, dok je radio na njivi, 17. maja oko 12,00 sati i naneli mu teške telesne povrede opasne po život.

Slaviša (1969) i Dragoljub (1966) Miljanović, braća, iz Velikog Kruševa, teško su ranjeni 20. maja oko 23,30 sati u selu Budisavci, opština Klina, u terorističkom napadu izvršenom automatskim vatrenim oružjem na kuće srpskih porodica Arsić, Slavković, Karavelić i Pejović.

Nenad Đorđević (1962) iz Peći, lakše je povređen u terorističkom napadu izvršenom 26. maja oko 23,50 sati u selu Boge, opština Peć. Šiptarski teroristi, naoružani automatskim vatrenim oružjem su ušli u objekat "Beobanke" gde je Đorđević radio na obezbeđenju. Tukli su ga, pretili da će ga ubiti, a zatim su ispalili nekoliko rafala iz automatskih pušaka.

Faik Osmani lakše je ranjen u terorističkom napadu izvršenom 28. maja od 23 do 24 sata, u selu Leskovčić, opština Obilić. Teroristi, njih četvorica, otvarali su vatru rafalskom paljbom iz automatskog oružja na kuću porodice Redžepa i Hetema Osmanija i tom prilikom ranili Hetemovog sina Faika.

Hajdinaj Hakija (1975) teško je ranjen u terorističkom napadu izvršenom vatrenim oružjem 30. maja, oko 21,45 sati u selu Sušica, opština Istok. Hakiju i njegovog brata Sefćeta (1967), napalia su trojica naoružanih terorista.

Ljušaj Sika (1919) iz Srbice, lakše je ranjena u teroristickom napadu izvršenom 5. juna u 11,00 sati kod sela Cubrelj. Teroristi su na putu Kosovska Mitrovica - Peć pucali iz automatskog oružja na autobus u kome je bilo 30 putnika.

Marko Meredita (1952), teško je ranjen iz automatskog vatrenog oružja, 13. juna u 22,30 sati, u selu Kos, opština Istok. Teroristi su pucali na Marka ispred njegove kuće.

Sava Živković(1926), i njegova supruga Novka (1936) teško su povređeni u terorističkom napadu izvršenom 15. juna, oko 17,00 sati, u selu Bukoš, opština Vučitrn. Dvojica naoružanih terorista su upala u njihovu kuću i pretukla ih drvenom motkom i kundacima od pušaka.

Petar Đorđević stražar u auto-bazi "Kosmet puta" iz Kosovske Mitrovice, teško je ranjen u terorističkom napadu izvršenom 28. juna, oko 22,30 sati na mestu Dudin Krš. Naoružani teroristi izvršili su napad na auto-bazu automatskim oružjem i aktiviranjem ručnih bombi, a zatim su i fizički napali stražare Petra Đorđevića (1941) i Dragoljuba Radojčića iz sela Kopilovći, opština Zubin Potok i Zlatka Gavrilovića izbeglicu iz Republike Srpske. Prvo su stražarima žicom vezali ruke i noge, a zatim su Đorđeviću naneli više ubodnih rana nožem u predelu grudnog koša i desnog ramena.

Desanka Barović (1957) teško je ranjena u terorističkom napadu, izvršenom automatskim i snajperskim oružjem, 29. juna u 19,00 sati, na srpsko stanovništvo u selu Jošanica, opština Klina.

Ljubinka Šindić (1955) teško je ranjena 3. jula oko 14,00 sati u terorističkom napadu izvršenom iz automatskog oružja. Za vreme napada, Ljubinka je bila u svojoj kući, u selu Krnjin, opština Klina.

Svetozara Ristića (1934) iz Movljana, opština Suva Reka, napali su i pretukli teroristi 5. jula oko 20,30 sati dok je čuvao stoku na svom imanju.

Nastradin Culafić (1925) i Lela Vulić (1980) teško su ranjeni u terorističkom napadu izvršenom 6. jula, od 19,50 do 20, 30 sati, minobacačem, na izbegličko naselje "Đakovačka vikendica" u Dečanima.

Đevdet Stulčaku (1962), teško je ranjen u terorističkom napadu izvršenom, 11. jula u 16,20 sati,automatskim vatrenim oružjem, na teretno vozilo prištinske registracije u kome se Đevdet nalazio kao suvozač.

Miroslav Mihajlović (1959) iz Velike Hoče, opština Orahovac, teško je ranjen 17. jula oko 13,15 sati u terorističkom napadu izvršenom otvaranjem vatre iz snajpera na putničko vozilo marke "mercedes" kojim je upravljao Mihajlović, na raskrsnici puteva za Orahovac i veliku Hoču.

Sergej Mitin (1972), novinar lista "Izvestija" iz Moskve, povređen je u terorističkom napadu izvršenom 17. jula, oko 15,00 sati, u blizini sela Trstenik, opština Glogovac. Teroristi su zaustavili putničko vozilo kojim je upravljao Mitin, fizički su ga maltretirali, oduzeli mu vozilo i šest filmova za fotoaparat.

Miroslav Mihajlović iz sela velika Hoča i Mateja Radovanović iz Orahovca teško su ranjeni 17. jula u terorističkim napadima na Orahovac.

Radmila Kovačević (1952) iz Kosovske Mitrovice lakše je ranjena u terorističkom napadu izvršenom 22. jula oko 12,50 sati u naselju Vaganica, opština Kosovska Mitrovica. U blizini trafo stanice, u Ulici Rašida Dedovića u Kosovskoj Mitrovici, Radmila je zaustavila taksi vozilo da bi izašla dva putnika. Prišla su joj dvojica terorista, od kojih je jedan u ruci držao bombu, a drugi pištolj i pokušali da uđu u vozilo. Ona je naglo krenula a terorista je ispalio hitac iz pištolja nanevši joj lake telesne povrede.

Iljmija Kadri (1935), Musa Kadri (1938) i Triton Kadrija (1977) teško su ranjeni 22. jula u terorističkom napadu izvršenom iz automatskog oružja na pripadnike policije kod hotela "Park" u Orahovcu.

Bora Andrejević (1962) teško je ranjen 25. jula u terorističkom napadu izvršenom iz automatskog oružja, dok je radio u bašti u selu Movljane, opština Suva Reka.

Aleksandar Stojanović (1985) iz Peći, lakše je ranjen u eksploziji kada je teretnim vozilom marke "mercedes" naišao na minu koju su postavili teroristi, 26. jula oko 18,00 sati, u selu Iglarevo, na putu Peć - Priština.

Novica Šmigić (1970) iz sela Drsnik i Milić Đuričić (1968) iz sela Grabanica, lakše su ranjeni 01. avgusta oko 10,00 sati u selu Granbanica, opština Klina. Dok su traktorom išli prema obližnjoj šumi, naišli su na minu koju su postavili albanski teroristi.

Velibora Đorđevića (1935) iz sela Gojbulja, opština Vučitrn, napala su dvojica albanskih terorista 06. avgusta oko 17,30 sati u blizini sela Skočna i nanela mu lake telesne povrede.

Admira Menekeše (1979), roma iz Prizrena, albanski teroristi su 08. avgusta fizički maltretirali i na leđima su mu oštrim predmetom urezali slova "UCK" i "M", nanevši mu lake telesne povrede.

Beram Isljami lakše je povređen 11. avgusta oko 10,00 sati u selu Les, opština Prizren. Albanski teroristi su ga odvezli u selo Jaškovo gde su ga fizički maltretirali i tukli.


NASTAVAK SPISKA:

 

[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu