www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Vodic kroz Kosovo i Metohiju

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Civili- žrtve albanskog terorizma u 1998. godini
19. februar 1999.

prvi deo

Ubijeni

Đorđe Belić (1938) iz sela Stepenice, opština Klina, ubijen je 9. januara oko 21,10 sati, iz zasede, automatskim oružjem, u dvorištu svoje porodične kuće.

Muja Sejdi (1946), šumar JP "Srbija sume", odeljenja u Glogovcu, ubijen je 12. januara, oko 08,45 sati, na seoskom putu u selu Gradica, opština Glogovac. Teroristi su ga sačekali u blizini njegove kuće i usmrtili sa 28 metaka ispaljenih iz automatske puške.

Desimir Vasić (1948) iz sela Korilje, opština Zvečan, preduzetnik, odbornik i član Izvršnog odbora SO Zvečan, pronađen je mrtav 23. januara u vozilu marke "Mercedes", na seoskom putu koji vodi u selo Bice. Vasića su šiptarski separatisti ubili sa 26 metaka ispaljenih iz automatskog oruzžja.

Mustafa Kurtaj (1971) ubijen je u svom selu Gornje Obrinje, opština Glogovac u terorističkom napadu izvršenom 13. februara, oko 07,00 sati. Više nepoznatih lica sačekalo je Mustafu na autobuskoj stanici kada je dolazio na posao u "PTT Srbija" - RJ Glogovac. Lišili su ga života sa više hitaca iz automatske puške.

Murat Dajakaj (1960) ubijen je u terorističkom napadu izvršenom 20. februara, oko 13,30 sati, u selu Lauša, na putu Klina- Srbica. Više napadača otvorilo je vatru iz automatskog vatrenog oružja na teretno vozilo u kome je Dajakaj bio suvozač.

Milorad Ristić (1938) iz Đakovice ubijen je u teroristickom napadu izvršenom 20. februara, oko 16,00 sati, u selu Lauša, opština Srbica. Teroristi su otvorili vatru iz automatskog oružja na teretno vozilo prizrenske registracije.

Alija Rečaj (1960) iz sela Sićevo, opština Klina, ubijen je 21. februara, oko 17,45 sati, kod zemljoradničke zadruge "Dobra voda". Teroristi su ga, oko 15 časova, izveli iz kuće, odvezli ga vozilom "Lada" do navedenog mesta i lišili života hicima iz automatskog oružja.

Slobodan Praščević (1945) iz Đakovice, penzionisani komandir Policijskog odeljenja Rznić, ubijen je 2. marta , u 16,00 sati, u Donjem Ratištu, opština Dečani. Teroristi su iz zasede ispalili vise hitaca na putničko vozilo kojim je upravljao Praščević.

Beriša Šaliju (1948), vlasnik benzinske pumpe u Kijevu, njegov brat Avduljaj Bajram, autoprevoznik, Zogaj Ibrahim (1940) i njegovi sinovi Ramadan i Fadilj, kao i Salijaj Ibrahim (1950), svi sa područja opštine Klina, pronađeni su mrtvi 6. aprila ujutru, na mestu zvanom "Carevac", pored puta Orahovac - Mališevo. Tri dana pre toga, otela su ih naoružana lica u maskirnim uniformama, sa obeležjima i amblemima koji se formacijski koriste u vojsci Republike Albanije. Ubijeni su bili uspešni privrednici i lojalni građani Republike Srbije i Jugoslavije.

Cerim Desku (1955) iz Klinčine, opština Klina, ubijen je 24. aprila, oko 11,20 sati na svojoj njivi. Šestorica terorista pucala su na njega automatskim vatrenim oružjem. Cerim je, kao lojalni građanin Srbije, prethodnog dana glasao na referendumu.

Đemalja Krasnićija (1940) iz Kline ubili su teroristi, jer je bio poznat kao lojalan građanin Republike Srbije. Njegov leš je pronađen 27. aprila, oko 11,00 sati, pored puta u selu Globare, opština Glogovac, a pored njega su bila dva projektila i 19 čaura automatskog oružja koje najčešće koriste teroristi.

Slobodana Radoševića (1934) ubili su albanski teroristi. On je otet 23. aprila oko 05,00 sati iz svoje kuće u selu Dašinovac, opština Dečani.

Binak Bakaj (1943) iy sela Ponoševac ubijen je 04. maja u terorističkom napadu u selu Popovac, opština Đakovica

Nazif Bašot (1959) ubijen je 5. maja, oko 05,00 sati, u selu Bogovac, opština Klina. Teroristi su ga ubili hicima iz automatskog vatrenog oružja ispred njegove kuće.

Nenad Jaredić (1970) iz sela Jošanica, opština Klina, vršilac dužnosti upravnika pošte u selu Dobra voda, ubijen je nožem, a zatim pogođen metkom iz automatskog vatrenog oružja u glavu. Jaredićev nestanak je prijavljen 4. maja, a njegov leš je pronađen, oko 06,00 sati, pored puta u selu Orlate, opština Glogovac.

Vejsela Krasnići (1951) iz sela Pusto Selo, opština Orahovac, šumara JP "Srbija sume" ubili su teroristi sa više udaraca mehaničkog oruđa i noža po svim delovima tela, a zatim su u njega ispalili i četiri projektila iz automatskog oružja. Krasnićijev leš je pronađen 5. maja, oko 10,00 sati, pored puta, u selu Trstenik, opština Glogovac

Beg Šabanaja i Hajder Kučija iz Dečana, lojalne građane Republike Srbije, šiptarski separatisti su ubili vešanjem, a zatim ih bacili u reku. Njihova tela su pronađena 6. maja u Dečanima, u reci Bistrici.

Mustafa Vebi (1956) ubijen je 17. maja, oko 18,30 sati, na lokalnom putu Kožur - Dečane, u blizini manastira Visoki Dečani, u terorističkom napadu izvršenom iz automatskog vatrenog oružja na vozilo "Elektrodistribucije" iz Peći.

Avdulj Gaši (1949) iz sela Svrke Gaši, opština Klina, šumar JP "Srbija Šume" ubijen je hicima iz automatskog vatrenog oružja. Teroristi su ga odveli od kuće 7. maja, a njegovo telo je pronađeno 9. maja, oko 15,00 sati, pored puta u selu Volujak, opština Klina.

Ahmet Taći (1931), lojalni građanin Republike Srbije, ubijen je iz automatskog vatrenog oružja. Njegov nestanak je prijavljen 8. maja, a telo je pronađeno 10. maja, kod sela Loznica, odakle je Taći, opština Klina.


Poštar Nenad Jeredic

Naim Krasnići (1953), pripadnik etničke grupe Roma, šef matične službe u selu Crni Lug, opština Klina, ubijen je 18. maja, oko 10,00 sati, hicima iz automatskog vatrenog oružja.

Nedžat Pniši je ubijen 19. maja, oko 20,00 sati, u selu Šmać, opština Đakovica. Teroristi, naoružani automatskim puškama, ušli su u seosku prodavnicu u kojoj je bilo više lica i ispalili više rafala.

Dalibora Lazarevića (1983) ubili su teroristi hicima iz automatskog oružja 20. maja, oko 23,30 sati, u selu Budisavci, opština Klina. Teroristi su napali kuće u kojima žive srpske porodice, a zatim su iz dvorišta izveli Lazarevića i na 50 metara od kuće, usmrtili ga hicima iz automatskog vatrenog oružja.

Muhameda Šopa (1959) iz Prizrena ubili su šiptarski separatisti hicima iz vatrenog oružja. Telo je pronađeno 22. maja, oko 06,00 sati, u blizini sela Dulje, opština Suva Reka. Teroristi su Muhameda prethodno ubili, a zatim su vozilom dovezli leš na mesto gde je pronađen.

Sadrija Komoni (1933) iz Peći, lojalni građanin Republike Srbije, ubijen je hicem iz vatrenog oružja u glavu, 26. maja, oko 00,30 sati. Teroristi su izvršili napad na Komanija u Peći, u Ulici Dušana Mugoše bb.

Julka Đurković iz Dečana, ubijena je 26. maja između 15 i 16 sati, ispred roditeljske kuće u Dečanima, u Ulici Cara Dušana bb. Teroristi su je ubili hicem iz vatrenog oružja koji je pogodio u predelu grudi. Leš je pronašao njen suprug Veljko, koji je posle toga izvršio samoubistvo iz pištolja.

Vidosava Simović (1932) ubijena u terorističkom napadu izvršenom 31. maja u selu Loćane, opština Dečani. Teroristi su automatskim oružjem pucali na kuću Vidosave Simić.

Cesta Cauši (1965) teško je ranjen u terorističkom napadu izvršenom 2. juna, u 12,50 sati, u selu Junik, opština Dečani. Preminuo je narednog dana u bolnici u Đakovici.

Uka Taći (1972) ubijen je 2. juna, u 20,30 sati u selu Kosurić, opština Peć. Dvojica naoružanih terorista upala su u kuću porodice Taći,na silu su izveli Uku i ubili ga iz automatskog oružja, u dvorištu.

Beriša Zumber (1936) iz sela Kruševac, opština Peć, ubijen je iz automatskog vatrenog oružja od strane terorista. Njegov leš je pronađen 3. juna, u 13,00 sati, u reci Bistrici, kod Peći.

Blagoje Jovanović (1944), ubijen je iz automatskog vatrenog oružja 5. juna u 13,30 sati, u selu Kostrc, opština Srbica. Teroristi su pucali na Blagojevu kuću i smrtno su ga pogodili u dvorištu.

Alijua Bajrama iz Donje Sušice, opština Istok, ubili su teroristi, a zatim su mu odsekli glavu i obe ruke. Njegovo telo je pronađeno 6. juna, oko 7,50 sati u selu Ukca, opština Istok.

Gaši Ajetija(1954)iz sela Babovac, opština Klina, ubili su teroristi iz vatrenog oružja. Njegovo telo je pronađeno 13. juna, pored puta Magure - Sedlare, u blizini sela Laletić.

Živojina Milića (1930) iz sela Šibovac, opština Obilić, ubili su teroristi udarcima u glavu, a zatim su ispalili više hitaca iz vatrenog oružja. Njegovo telo je pronađeno 17. juna, oko 17,00 sati, kod sela Trnavce, pored puta Kosovska Mitrovica- Srbica.

Ismeta Berišu (1972) iz Suve Reke, ubili su teroristi sa preko 30 metaka iz automatskog vatrenogm oružja. Njegov leš je pronađen 19. juna u 7,00 sati, pored puta Lešane - Suva Reka.

Olivera Zajića (1980) iz sela Duševići, opština Klina, ubili su teroristi u napadu izvršenom automatskim i snajperskim oružjem i ručnim bacačima na stanovnike ovog sela.

Slobodana Radoševića (1934) i Miloša Radunovića (1933) iz sela Dušanovci, opština Đakovica, ubili su albanski teroristi. Oni su oteti 23. aprila oko 05,00 sati iz svojih kuća. Njihova tela su pronađena 22. juna u selu Dušanovci.

Slavka Škrkića (1956) iz sela Krnjina, opština Istok ubili su teroristi 22. juna oko 06,30 sati na putu između sela Rakoš i Krnjina.

Radoš Spasić (1945) direktor Osnovne škole "Laza Lazarević" u selu Kijevu, opština Klina, ubijen je u terorističkom napadu izvršenom 24. juna oko 18,00 sati. Teroristi su ga usmrtili hicima iz automatskog i snajperskog oružja, kada je pošao da nahrani stoku.

Isa Šehu (1955) pronađen je mrtav 28. juna u selu Mamuša, opština Prizren, ispred stovarišta građevinskog materijala. Ubili su ga teroristi hicima iz vatrenog oružja.

Grujica Šmigić (1972) iz sela Drsnik, opština Klina, ubijen je u terorističkom napadu izvršenom, 30. juna oko 20,00 sati, ručnim bacačima, automatskim i snajperskim oružjem i aktiviranjem ručnih bombi na srpsko i crnogorsko stanovništvo iz ovog sela.

Svetomira Biševca iz sela Leška ubili su teroristi vatrenim oružjem i tupim predmetom. Njegovo telo je pronađeno 7. jula, na mestu zvanom Ploče, pored puta Orahovac - Mališevo.

Gaši Marka (1927) iz sela Dobri Do, opština Orahovac, ubili su teroristi hicima iz vatrenog oružja i udarcem sekire u predelu glave. Njegovo telo je pronađeno 17. jula na putu Kosovska Mitrovica - Srbica, u selu Brabonjić, opština Kosovska Mitrovica.

Aleksandra Majmarevića, Boru Simića, Vekoslava Kazića i Jagoša Filđokića iz Orahovca i Anđelka Kostića iz sela Retimlje, opština Orahovac, ubili su albanski teroristi u napadima na Orahovac, 17. jula.

Hoti Abaza (1945) iz Đakovice, ubili su teroristi 18. jula u 18,00 sati, na njivi dok je čuvao krave, u naselju Piskote, opština Đakovica.

Radoša Krstića (1964) iz Zajmova, radnika Opštinskog suda u Klini, ubili su teroristi hicem iz snajperskog oružja 20. jula oko 07,00 sati na putu Peć - Priština, kod sela Zajmova, opština Klina.

Adema Đuku (1971) i Bakira Đuku (1977) iz Peći, ubili su iz pištolja albanski teroristi. Njihova tela su pronađena 24. jula oko 06,15 sati pored puta u selu Trebović, opština Peć.

Bujupi Ljulzima (1961) ubili su teroristi 26. jula u popodnevnim satima u napadu na selo Orlate, opština Glogovac.

Velimir Knežević (1920) iz Ereča, ubili su albanski teroristi hicima iz automatskog oruža, a njegov leš je pronađen 06. avgusta pored magistralnog puta Đakovica - Peć.

Bakiju Štavica(1960) iz Orahovca ubili su Albanski teroristi 19. jula, a njegov leš je pronađen 6. avgusta u Orahovcu, pored potoka Rimnik.

Hanumšahu Eminazeri(1949) iz Orahovca ubili su teroristi, a njen leš je pronađen 6. avgusta na mestu zvanom Padina u Orahovcu.

Albanski teroristi su hicima iz automatskog oružja usmrtili Prena (1933) i Miru (1934) Merturi i Preka (1932) i Prende (1935) Krasnići iz sela Meće, a njihovi leševi su pronađeni 06. avgusta u selu Meće, opština Đakovica.


NASTAVAK SPISKA:

 

[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu