www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Vodic kroz Kosovo i Metohiju

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Napadi na novinare, humanitarne organizacije i diplomatske predstavnike
11. januar 1999.

Napadi na novinare i prevodioce

1. Prentić Dragutin - novinar prištinskog "Jedinstva"

Dana 6. maja 1998. godine, u 22,10 sati, u selu Meja, opština Đakovica, izvršen je teroristički napad automatskim vatrenim oružjem na porodičnu kuću Prentić Dragutina, novinara- dopisnika prištinskog "Jedinstva". U ovom napadu nije bilo povredenih lica.

2. Milošin Ljubomir (1960) i Gec Jovana (1969) dopisnici "AFP" i "Asošijed-pres" iz Beograda

Dana 11. maja 1998. godine, oko 10,30 sati, u selu Đurđica, opština Glogovac, dvojica naoružanih albanskih terorista zaustavili su vozilo marke "Land rover", u kome su se nalazili dopisnici Milošin i Gec. Nakon legitimisanja i pretresanja teroristi su ih pustili da nastave put u pravcu Kline.

3. Boris Gregor Kalnoku (1961), novinar nemačkog lista "Die Njelt" i Suzan Simon (1964), novinarka nemačkog dnevnog lista "Berliner Norgenpost", oboje iz Budimpešte, državljani SAD, kao i novinari nemačkog nedeljnika "Die zeit" Otmar Joačim Jenner (1956) i Njolfgang Bellnjinkel (1959), državljani Nemačke

Dana 24. maja 1998. godine, u 19,30 sati, na ulazu u Kosovsku Mitrovicu, iz pravca Peći, dvojica naoružanih terorista vozilom marke "Golf' reg. oznake KM 48-54, blokirali su put terenskom vozilu marke "Nisan" mađarske reg. oznake u kojem su se nalazili navedeni novinari, od kojih su oduzeli putne isprave, pretresli ih, a potom im naredili da ih prate do Kosovske Mitrovice, gde su ih ostavili u blizini zelene pijace.

4. Novinari TV ekipe "WTN"

U maju mesecu ove godine, na seoskom putu Zrze-Ratkovac u selu Zrze, opština Orahovac, novinari TV ekipe "WTN" zaustavljeni su od strane albanskih terorista, koji su im oduzeli pancir košulje.

5. Srđan Španović reporter hrvatskog "Jutarnjeg lista"

Sredinom maja ove godine, albanski teroristi su kod Komorana, na putu Peć-Priština, zaustavili vozilo u kome se nalazio Srdan Španović, reporter hrvatskog "Jutarnjeg lista" sa kolegom iz Češke, fizički ga maltretirali, stavljali puščanu cev u usta i nakon višesatne "obrade" oduzeli mu novac i opremu, a zatim ga pustili.

6. Mitin Sergej (1972) novinar lista "Izvestija" iz Moskve

Dana 17. jula 1998. godine, u 15,00 sati, na putu Glogovac- Srbica u blizini sela Trstenik, opština Glogovac, trojica naoružanih albanskih terorista zaustavila su putničko vozilo marke "Golf Polo" beogradske registracije, kojim je upravljao ruski državljanin Mitin Sergej (1972), novinar lista "Izvestija" iz Moskve, a potom ga fizički maltretirali, oduzeli vozilo i filmove za foto aparat i udaljili se.

7. Oleg Safiuli (1965), Galanov Aleksandar (1953) i Mamaev Viktor (1974), novinari Ruske državne TV i Hoti Šaban, prevodilac iz Prištine

Dana 21. jula 1998. godine, oko 11,00 sati, na magistralnom putu Priština-Peć u selu Lapušnik, opština Glogovac, izvršen je teroristički napad na novinare ruske državne televizije Oleg Safiulia (1965), Galanov Aleksandra (1953), Mamaev Viktora (1974) i Hoti Šabana (1945), iz Prištine, penzionisanog radnika SUP Priština i profesora ruskog jezika, koji je bio u svojstvu prevodioca. Novinari su oko 19,30 sati pušteni na slobodu, a kamere i snimljeni materijal su im oduzeti. Albanski teroristi zadržali su Hoti Šabana, čija sudbina je neizvesna.

8. Novinar "Frans presa" i prevodilac Nore Ljamoje iz Prištine

Dana 12. avgusta 1998. godine, oko 10,00 sati, na seoskom putu Zrze-Ratkovac u selu Zrze, opština Orahovac, izvršen je teroristički napad iz automatskog oružja na blindirano vozilo - džip, francuske registracije u kome se nalazio novinar "Frans-presa" iz Francuske i prevodilac Nore Ljamoje iz Prištine. Nije bilo povređenih lica.

9. Izveštač japanske agencije "Kjodo"

U avgustu mesecu ove godine, na putu Zrze-Ratkovac u selu Zrze, opština Orahovac, zaustavljeno je vozilo japanskog izveštača "Kjodo". Tom prilikom albanski teroristi su ga maltertirali i zlostavljali, a zatim mu oduzeli pancir košulju.

10. Snimatelj "Rojtersa"

U avgustu mesecu ove godine, albanski teroristi su kod sela Iglarevo, opština Klina, od snimatelja "Rojtersa" oduzeli snimljeni materijal, a njega ostavili na putu kod ovog sela.

11. Slavuj Đuro (1958), novinar RTV Priština i vozač Perenić Ranko (1958)

Dana 21. avgusta 1998. godine, na putu prema Zočištu, opština Orahovac, kod mesta Brestovačke Šume, albanski teroristi oteli su novinara RTV Priština Slavuj Đura, izbeglicu iz Republike Hrvatske, sa prebivalištem u Kosovu Polju i vozača Perenića iz Prištine. Supruga novinara Sofija Slavuj u znak protesta zbog otmice započela je štrajk glađu.

12. Petko Koprivica, novinar TV Novi Sad, Radoslav Jakšić, snimatelj, Dragutin Prentić, novinar "Jedinstva" i dopisnik TANJUG-a iz Đakovice i vozač Zoran Lužajić

Dana 24. avgusta 1998.godine, na putu između sela Korenica i sela Ramoc, opština Đakovica, uz jugoslovensku-albansku granicu, albanski teroristi izvršili su teroristički napad na ekipu TV Novi Sad Koprivicu Petka i Jakšić Radoslava i novinara prištinskog "Jedinstva" Dragutina Prentića i vozača Zorana Lužajića. Zahvaljujući prisebnošću policajaca teroristička banda je rasterana. Tom prilikom ranjena su dva policajca, dok niko od novinara nije povređen.


Oteti novinari Radošević i Dobričić
13. Dobričić Vladimir i Radošević Nebojša, novinari TANJUG-a

Dana 18. oktobra 1998. godine, u 12,00 sati, na putu Priština - Magura, opština Lipljan, od strane albanskih terorista oteti su Dobričić Vladimir (1948) iz Beograda i Radošević Nebojša (1966) iz Prištine, novinari TANJUG-a, koji su se na službeni zadatak uputili službenim vozilom marke "Jugo Florida" prema selu Magura.

14.Finska TV ekipa, finski novinar Vesa Tojonen, snimatelji iz Podgorice Božidar Knežević i Nebojša Milačić, saradnik Medija centra Snežana Savić

U selu Svinjare, opština Kosovska Mitrovica, 8. decembra albanski teroristi su iz automatskog oružja otvorili vatru prema kući Vladimira Mihajlovića. Ispred kuće su bili članovi porodice Mihajlović, četvorica meštana, članovi TV ekipe Prvog kanala finske televizije, novinar reporter Vesa Tojonen iz Finske, snimatelji Božidar Knežević i Nebojša Milačić iz Podgorice i saradnik Medija centra u Prištini Snežana Savić. U ovom napadu sa tri projektila pogođeno je putničko vozilo Božidara Kneževića.




Napadi na pripadnike humanitarnih organizacija

1. Humanitarna organizacija "Ečo" (Konvoj od 7 vozila sa 11 lica)

Dana 26. marta 1998. godine, oko 13,00 sati, u selu Makrmalj, opština Srbica, grupa od oko 30 maskiranih i naoružanih terorista zaustavila je konvoj od sedam vozila sa jedanaest lica, koji je prevozio humanitarnu pomoć Humanitarne organizacije "Ečo" za selo Likovac, opština Srbica. Teroristi su nakon zadržavanja, oko 14,00 sati, vratili konvoj u Srbicu.

2. Dva vozila Crvenog krsta

Dana 1. jula 1998. godine, oko 13,35 sati, u selu Prilep, opština Dečani, izvršen je teroristički napad iz automatskog oružja na dva vozila "Crvenog krsta", reg. oznaka 10-E-06 i BG 723-RP, koja su se nakon napada vratila za Peć. Povređenih lica nije bilo.

3. Marleen Graven iz Holandije, član humanitarne organizacije "Lekari bez granica"

Dana 23. jula 1998. godine Marleen Graven, državljanka Holandije, u svojstvu odgovornog lica humanitarne organizacije "Lekari bez granica", prijavila je Sekretarijatu u Peći da je istog dana oko 11,00 sati, u selu Loda, opština Peć, od strane trojice albanskih terorista naoružanih automatskim puškama, postavljanjem barikada od drveća, zaustavljeno putničko vozilo marke "Tojota land kruiser", vlasništvo napred navedene humanitarne organizacije, kojim je upravljao Esat Malji, iz Peći. Posle kratkotrajnog ispitivanja Gravenove, albanski teroristi su oduzeli napred navedeno putničko V0Z110.

4. Vozilo Međunarodnog komiteta Crvenog krsta

Dana 30. septembra 1998. godine, u 09,30 sati, na putu izmedu sela Gornje Obrinje, opština Glogovac i sela Likovac, opština Srbica, vozilo Međunarodnog komiteta Crvenog Krsta iz Švajcarske, marke "Džip Đ tojota", kojim je upravljala Brajson Margareta (1952) iz Novog Zelanda, naletelo je na nagaznu minu, koju su postavili albanski teroristi prilikom povlačenja sa ovog rejona. Prilikom eksplozije, život je izgubio Špetim Robaj (1957) iz Prištine, zaposlen kao lekar anesteziolog u MKCK. Lake telesne povrede zadobila je Margareta Brajson, Tolaj Ilir (1961) iz Đakovice i Linda Bunjaku (1963) iz Prištine, takođe zaposleni u MKCK.



Napadi na diplomatske predstavnike

1. Takako Ugaka, ataše Ambasade Japana u SR Jugoslaviji


Napadnuto vozilo japanske ambasade
Dana 27. aprila 1998.godine, oko 13,15 sati, na putu Srbica- Klina, u selu Lauša, opština Srbica, albanski separatisti izvršili su teroristički napad automatskim oružjem, na diplomatsko vozilo marke "Tojota land kruiser" registarske oznake 86-A-21 CD, kojim je upravljala državljanka Japana, Takako Ugaja, ataše Ambasade Japana u SR Jugoslaviji. Diplomatsko vozilo je pogođeno sa dva projektila, ali je Ugaja ostala nepovređena.

2. Američki informativni centar u Prištini

Dana 26. avgusta 1998. godine, oko 21,10 sati, u Prištini su albanski teroristi bacili "Molotovljev koktel" na zgradu američkog Informativnog centra. Tom prilikom je došlo do požara ispred ulaznih vrata. Nije bilo povređenih lica.

3. Diplomatsko posmatračka misija SAD i Rusije

Dana 3. septembra 1998.godine, kod sela Pagaruša, na putu između Mališeva i Orahovca, albanski teroristi zaustavili su vozila sa članovima diplomatskih posmatračkih misija iz SAD i Rusije i verbalnim pretnjama ih maltretirali i zastrašivali više od 40 minuta. Posle energične intervencije i upozorenja članova misije, albanski teroristi su ih pustili.

4. Diplomatsko posmatračka misija Kanade

Dana 14. septembra 1998.godine, u 12,15 sati, u selu Likovac, opština Srbica, vozilo marke "Ševrolet", vlasništvo Kanadske ambasade u Beogradu, u kome su se nalazila tri lica u svojstvu članova diplomatsko posmatračke misije za Kosovo i Metohiju, naišlo je na protivtenkovsku minu postavljenu od strane albanskih terorista. Od eksplozije mine došlo je do prevrtanja vozila. Tom prilikom lake telesne povrede zadobio je jedan član misije. Na vozilu je pričinjena veća materijalna šteta.

5. U selu Bandera, opština Dečani, 15. januara je izvršen teroristički napad iz pešadijskog naoružanja na policijsku kolonu u kojoj su bili i članovi verifikacione misije OEBS-a. Tom prilikom lakše su ranjeni Fil Martin, engleski državljanin, vozač u verifikacionoj misiji, i Dejan Žojaga, prevodilac.

Izvor: Savezni sekretarijat za informisanje
 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu