www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Tekst Deklaracije o podršci Sporazumu
26. novembar 1998.

Potpisivanje Deklaracije u Prištini
Potpisivanje Deklaracije u Prištini
Beograd, 25. novembar (Tanjug) - Predstavnici nacionalnih zajednica i političkih partija - Narodne partije Kosova, Kosovske demokratske inicijative, Nacionalne zajednice Turaka, Nacionalne zajednice Goranaca, Nacionalne zajednice Roma i Nacionalne zajednice Egipćana, zajedno sa predstavnicima parlamentarnih partija sa Kosova i Metohije, sa predstavnicima partija u Narodnoj Skupštini Srbije i Državnom delegacijom na sastanku u Prištini 25. novembra 1998. godine, povodom zajedničkog predloga Sporazuma o političkim okvirima samouprave na Kosovu i Metohiji, usvojili su sledeću:

D E K L A R A C I J U

1. Potpisnici Deklaracije ocenjuju da zajednički predlog Sporazuma o političkim okvirima samouprave na Kosovu i Metohiji predstavlja pravedno i demokratsko političko rešenje problema na Kosmetu i ističu da će njegovo usvajanje i realizacija imati suštinski značaj za mir, stabilnost i razvoj ove Pokrajine.

2. Potpisnici Deklaracije ocenjuju da Zajednički sporazum o političkim okvirima samouprave na Kosovu i Metohiji, do kraja, afirmiše punu ravnopravnost svih nacionalnih zajednica, kao i da sva pravna rešenja za uspostavljanje samouprave na Kosovu i Metohiji, treba da budu u saglasnosti sa pravnim sistemima Republike Srbije i SR Jugoslavije, kao i sa međunarodnim standardima i osnovnim dokumentima.

Zajednički je ocenjeno da je široka samouprava, zasnovana na ravnopravnosti nacionalnih zajednica glavni oslonac za političko rešenje i uslov za prevazilaženje napetosti i sukoba.

3. Potpisnici Deklaracije posebno ukazuju da predloženi Sporazum definiše principe, stvara institucionalne pretpostavke široke demokratske samouprave nacionalnih zajednica na Kosmetu, utvrđuje prava i obaveze i njihovo efikasno ostvarivanje i zaštitu u okviru vladavine prava - u interesu svake nacionalne zajednice i svih građana na Kosovu i Metohiji.

Oni ističu da predloženi Sporazum otvara novu klimu tolerancije, dijaloga, poverenja i života i rada u miru, slobodi i ravnopravnosti.

4. Potpisnici Deklaracije odlučuju da formiraju jedinstvenu Komisiju za organizaciju izrade pravnih akata i preduzimanje neophodnih radnji i postupaka u procesu ostvarivanja zajedničkog predloga Sporazuma.

Zajedničku komisiju će činiti članovi državne delegacije, predstavnici nacionalnih zajednica i predstavnici političkih partija na Kosovu i Metohiji.

5. Potpisnici Deklaracije pozivaju sve ostale političke partije sa Kosova i Metohije da se pridruže Sporazumu, odnosno da Sporazum smatraju otvorenim za pristup za sve druge partije, kao i poziv da daju svoj doprinos (primedbama, sugestijama i na drugi način) njegovoj razradi i realizaciji u interesu svih ljudi koji na Kosmetu žive, u interesu mira, razvoja i prosperiteta.

6. Ova deklaracija je potpisana na srpskom jeziku i jezicima pripadnika nacionalnih zajednica (albanskom, turskom) na Kosovu i Metohiji.

Deklaraciju su potpisali: za Republiku Srbiju Ratko Marković, za SR Jugoslaviju Vladan Kutlešić i predstavnici Kosovske demokratske inicijative, Narodne partije Kosova, Nacionalne zajednice Goranaca, Nacionalne zajednice Egipćana, Nacionalne zajednice Muslimana, Nacionalne zajednice Roma, Nacionalne zajednice Turaka i Parlamentarnih partija sa Kosova i Metohije.
 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu