www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Vodic kroz Kosovo i Metohiju

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Čini se da je "Špigl" za veliku Albaniju
22. jul 1998.



Nemački nedeljnik "Špigl" objavio je nedavno intervju sa, kako se navodi, zvaničnim portparolom takozvanom Oslobodilačke vojske Kosova (OVK). Budući da list posredno priznaje da se radi o terorističkoj organizaciji, upoređujući je sa nekim drugim organizacijama u svetu koje Nemačka smatra terorističkim, ostaju nejasni motivi motivi objavljivanja ovog intervjua. Da li je to politička podrška ovoj šiptarskoj terorističkoj organizaciji i njenim stavovima ili samo pokušaj da se jednom senzacionalističkom temom "popravi" tiraž.

Ovaj intervju,međutim, nameće i mnoga druga ozbiljnija pitanja. Naime, Krasnići ne okoliši da jasno da do znanja da OVK ne prihvata bilo koje drugo rešenje kosmetskog problema osim secesije i stvaranja velike Albanije. Teško je poverovati da američka administracija i gospodin Holbruk nisu znali za ove stavove OVK i pre nego što su odlučili da se sa njima sretnu, i predlože čak i pregovore sa njima. Kako će sada, i američka administracija i Kontakt grupa, posle zauzimanja čvrstog stava da otcepljenje Kosmeta od Srbije i Jugoslavije ne dolazi u obzir, pregovarati sa teroristima koje su koliko juče zvali "realnim činiocem kosmetske krize"?

Krasnići dalje, nedvosmisleno potvrđuje da su i nemačke i švajcarske vlasti tolerisale na svojoj teritoriji, stvaranje kampova za obuku terorista. On time otkriva licemernu politiku ovih zemalja, - naročito Nemačke, koja javno igra aktivnu diplomatsku ulogu u mirnom rešavanju kosmetskog problema, dok zakulisno ima sasvim drugu ulogu.

Veoma su indikativna i novinarska pitanja koja sugerišu "politička rešenja".Tako, na primer, pitanje da li bi OVK "smesta preuzeo pozicije" jugoslovenske policije i vojske, ako bi se one povukle iz ove srpske pokrajine dobija naravno potvrdan odgovor. Time "Špigl", iako mu to nije bila namera, potvrđuje, u stvari, opravdanost kategoričkog odbijanja srpske strane da se povinuje zaključcima i zahtevima Kontakt grupe i povuče svoju policiju i vojsku i da faktički, pod tužđim pritiskom, prepusti Albancima svoju teritoriju.

Ima u ovom intervjuu još " zanimljivih" pojedinosti. Srbija već duže vreme ukazuje da od ruke OVK ne ginu samo srpski civili, već i albanski, oni koji žele da žive sa svojim susedima u miru. Krasnići to sa ponosom, a i uz pretnju priznaje.

Da li će se međunarodna zajednica odlučiti da brani ove mirne građane i Srbe i Albance, ili će i nadalje davati podršku teroristima, na sve moguće načine, pa i ovakvim intervjuom, ostaje da se vidi. Ali je jasno da se ta zajednica, svojim mešanjem u unutrašnje stvari jedne suverene zemlje, na pogrešan način, prilično zapetljala i da će joj biti potrebno mnogo mudrosti i čvrstine da konačno postavi stvari na svoje mesto i zauzme pravi stav.
 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu