www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Vodic kroz Kosovo i Metohiju

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Koktel terorizma i diplomatije
13. jul 1998.



Zvanični predstavnik Stejt depertmenta Džejms Rubin ponovio je prošle nedelje stav Vašingtona da napetost na Kosovu i Metohiji mora da se reši mirnim diplomatskim sredstvima, kroz obezbeđivanje višeg stepena autonomije te pokrajine i naglasio je da ni SAD ni međunarodna zajednica ne podržavaju nezavisnost Kosmeta. Takav stav su zauzeli i predstavnici Kontakt grupe na poslednjem sastanku u Bonu, zatraživši da se obustvi svako nasilje. Svetske agenicije su podvukle da se to posebno odnosi na militantne grupe kosmetskih Albanaca.

Međutim, i pored tog naizgled jasnog stava, zvaničnici zapadnih zemalja i pojedini mediji, pa čak i međunarodne organizacije, i dalje imaju teškoća u određivanju karaktera i delovanja "albanskih militantnih grupa".

Tako pomenuti Džejms Rubin, koji je za "mirno rešewe", na posledwoj konferenciji za štampu, u raspravi sa novinarima o stavovima Vašingtona o OVK, daje sledeće kontradiktorno objašnjenje: u slučaju da se radi o klasičnom terorističkom napadu, mi te akcije osuđujemo, rekao je Rubin, a zatim dodao da to ne znači da SAD smatraju oslobodilačku vojsku Kosova za terorističku.

U pokušaju da očigledno neuspešno pojasni tako čudan stav, Rubin je dodao i to da se, prema mišljenju Vašingtona, radi o pobunjeničkoj grupi, koja koristi silu da bi navodno reagovala na oduzimanje autonomije.

Kontradiktorni stavovi o teroristima na Kosmetu, koje je američka strana pre nekoliko meseci jasno definisala kao "teroriste", a zatim povukla takvo objašnjenje, izazvali su zbunjenost novinara. Još im je teže bilo da razumeju šta je Džejms Rubin hteo sa objašnjenjem da bi pregovarački sto trebalo da obuhvati širok presek mišljenja kosovskih Albanaca i da bi stavovi OVK, ne obavezno za stolom, ali direktno ili indirektno, trebalo da budu obuhvaćeni.

Samo nije precizirao koji je to širok presek mišljenja kosovskih Albanaca – nezavisnost Kosova stečena terorističkom borbom ili uz pomoć NATO snaga.

O objektivnosti medija ubedljivo govori i analiza agencije Rojters o prirodi takozvane Oslobodilačke vojske Kosova od pre neki dan. Izveštač ove agencije piše da OVK finansijska sredstva i oružje dobija iz dijaspore, uz prećutan pristanak zapadnoevrpskih vlada i Vašingtona. Naglašava da nije identifikovao ni jedno jedino ime vođe OVK, ali da je administracija prevashodno u rukama bivših lokalnih lidera Demokratskog saveza Kosova (DSK) na čijem čelu je Ibrahim Rugova. Navodi se da su, u ustvari, svi koji su nekada bili u infrastrukturi alternativne vlasti inspirisane Rugovinim DSK u međuvremenu prešli u redove "OVK", bilo kao obični vojnici, bilo kao zapovednici. "Gandi iznenada sve više ustupa mesto Če Gevari", konstatuje Rojters. Izveštač zatim primećuje da se iza fasade o romantičnim borcima za oslobođenje kriju mučne tendencije. Inspiracija se nalazi u fašističkoj Italiji koja je kolonizirala Albaniju tridesetih godina i u staljinističkoj vladavini Albanijom Envera Hodže posle Drugog svetskog rata, jer su pripadnici OVK upućeni jezikom, religijom i istorijom na Albaniju. Sve se to kaže u analizi, ali bez logičnog zaključka koji se sam nameće. Novinar direktno ne govori o terorističkoj organizaciji.

U izjavama i analizama, kao što to čine Rubin, Rojters i mnogi drugi, uvek je prisutna i pretnja da je vojna opcija NATO za rešavanje kosmetskog problema pripremljena. Za kažnjavanje upravo one strane koja je protiv nasilja i terorizma.
 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu